Procuratura Anticorupție (PA) nu va porni o urmărire penală în privința ex-membrei Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Olesea Vîrlan, acțiunile căreia au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general. Totuși, Vîrlan riscă amendă pentru abuz de putere și restricționarea dreptului de a deține o anumită funcție sau de a desfășura o anumită activitate.
PA a anunțat într-un comunicat că a finalizat examinarea procesului penal inițiat după vicierea concursului pentru funcția de procuror general. Potrivit probelor administrate, procurorul a constatat că Olesea Vîrlan ar fi folosit intenționat situația de serviciu și l-ar fi evaluat cu rea-credință și depreciat în mod arbitrar pe candidatul Ion Munteanu, neasigurând astfel o competiție echitabilă.
Procuratura Anticorupție mai menționează că probele acumulate în cadrul procesului penal ridică o bănuială rezonabilă că Olesea Vîrlan a acționat în interesul unei terțe persoane, Andrei Roșca, care avea un interes de răzbunare împotriva lui Ion Munteanu, pentru că nu i-a oferit funcția vacantă de adjunct al procurorului general.
„Dacă Andrei Roșca pleca din sistemul Procuraturii de pe funcția de adjunct al procurorului general, ar fi ridicat cu peste 200.000 lei mai mult în indemnizație și concediul nefolosit decât de pe postul de procuror în cadrul Procuraturii Generale, din care a plecat la 28 februarie 2024 în baza cererii de demisie”, comunică PA.
Deși acțiunile lui Vîrlan au cauzat prejudicii serioase intereselor publice și funcționale ale Procuraturii, inclusiv subminarea integrității procesului de selecție și promovare a procurorilor, Procuratura Anticorupție a constatat că aceste acțiuni nu constituie infracțiuni penale, în conformitate cu prevederile legale actuale.
În consecință, șefa PA, Veronica Dragalin, a emis ordonanță de refuz în începerea urmăririi penale împotriva lui Vîrlan, considerând că faptele nu îndeplinesc criteriile necesare pentru o acuzație penală, dar reprezintă o contravenție de abuz de putere, ce se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 lei și privarea de dreptul de a deține o anumită funcție sau de dreptul de a desfășura o anumită activitate pe un termen de la 3 luni la un an.
În paralel, investigația a relevat implicarea lui Andrei Roșca în promovarea intenționată a lui Vîrlan într-o funcție de conducere, contrar normelor legale și a drepturilor celorlalți candidați. Mai exact, fiind membru CSP, Roșca ar fi numit-o pe Olesea Vîrlan în funcția de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii Ialoveni, pe 22 septembrie 2022, în detrimentul unui candidat calificat selectat și numit de către procurorul general interimar pentru această funcție, procurorul Dumitru Barbaroș, căruia i-a fost lezat dreptul la avansare profesională și un salariu mai mare. Cu toate acestea, din cauza expirării termenului de prescripție pentru tragerea la răspundere contravențională, Roșca nu poate fi tras la răspundere în acest moment.
În contextul acestor constatări, Procuratura Anticorupție a sesizat Parlamentul, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Procurorilor și Comisia Pre-vetting, pentru a remedia deficiențele identificate în procesul de selecție a procurorilor și pentru a preveni astfel de cazuri în viitor.
„Se impune întreprinderea măsurilor necesare pentru evitarea pe viitor a unor asemenea cazuri de creare a condițiilor care contribuie la săvârșirea abuzului de putere de către membrii CSP și încălcare a legislației în vigoare. Legea obligă procurorul să sesizeze organul competent dacă s-a constatat existența unor cauze și condiții care au contribuit la săvârșirii contravenții sau cazuri de încălcare a legislației în vigoare sau a drepturilor și libertăților omului, pentru luarea unor măsuri pentru înlăturarea acestor condiții pe viitor”, se mai arată în comunicatul PA.
Pe 15 aprilie, la mai bine de o lună și jumătate de când concursul pentru ocuparea funcției de procuror general a fost anulat, membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) urmează să anunțe un nou concurs. Un asemenea punct se regăsește pe agenda CSP.
Potrivit ordinii de zi afișate pe pagina web a Consiliului, primul punct care urmează să fie pus în discuție este aprobarea noului regulament de organizare și desfășurare a concursului pentru funcția de procuror general. Odată cu aprobarea acestuia, membrii CSP urmează să voteze pentru inițierea concursului de selectare a candidatului pentru șefia Procuraturii Generale.
Concursul anterior, lansat de CSP în toamna anului trecut, a fost anulat la câteva zile după proba interviu susținută de candidați. S-a întâmplat după ce membra CSP, Olesea Vîrlan, a acordat un punctaj nejustificat unuia dintre pretendenți. Pentru că actualul regulament nu prevede nimic despre ce se poate întreprinde în acest sens, CSP a decis, prin vot unanim, anularea concursului. Cinci zile mai târziu, Olesea Vîrlan a demisionat.
Funcția de procuror general a devenit vacantă după ce Alexandr Stoianoglo a fost evaluat nesatisfăcător de o comisie specială a CSP, fiind ulterior demis prin decret prezidențial. Pe parcursul ultimilor doi ani, interimatul funcției de procuror general a fost asigurat de Dumitru Robu și Ion Munteanu.