Soarele puternic din această vară a copt strugurii mai devreme, iar pe podgoriile din ţară culesul este în toi. În cantități mai mici decât în ceilalți ani, agricultorii și-au adus deja roada la piață. Deși au depus muncă imensă, profit vor obține mai deloc, spun ei, totuși se bucură că măcar au parte de susținere din partea cumpărătorilor. Prețurile accesibile, dar și varietatea bogată îi conving pe aceștia să-și umple portbagajele mașinilor cu sute de kilograme de fructe, fiind siguri că ulterior se vor putea lăuda cu un vin deosebit.
Pentru că varietatea este mare, iar prețul accesibil, zeci de oameni au venit la piață pentru a alege cei mai dulci și aromați struguri din care să facă vin savuros. Ademeniți de arome, cei mai mulți procurau chiar și sute de kilograme care cu greu încăpeau în automobile.
„Aproximativ 160-170 de kilograme.- Ați umplut mașina, cât a costat această poamă?- Piața în acest an este foarte bogată, prețul este accesibil pentru oameni”.
„Vreo trei sute de kilograme. -Cum vi se pare prețul? - Așa e, daca nu a plouat în acest an.- Dar ați gustat, este dulce?- Da, este dulce”.
„Poama de pe harag este cea mai bună, nu e stropită. Iau trei sute de kilograme, am trei gineri și va fi suficient”.
„Ce cantitate cumpărați?- Diferit, în funcție de cați oaspeți vor veni în acest an, pentru câți cumetri are.- Cum vi se pare prețul, dacă tot ați luat atât de multă?-Foarte bun, pentru câtă muncă depun acești oameni”.
„Pentru băiat 100 de kilograme.- Va face vin din ea?- da.- Ce soi ați luat?- Muscat. Este greu să obții această roadă, sunt bravo, bine că pot să facă produs bun. Moldova noastră este bogată, ca o floare, ca o fată frumoasă”.
Mai puțin entuziasmați i-am găsit pe producători, care ne-au spus că în acest an s-au ales doar cu munca. De fapt, aceștia ne-au mărturisit că provocările din acest sezon i-au determinat să renunțe la cultivarea viței de vie.
„Iarna a fost friguroasă, au înghețat mugurii, am recoltat de două ori mai puțină poamă, în comparație cu anul trecut cânt am avut 16 tone la hectar, acum de două ori mai puțin. Seceta din vară tot pe noi ne-a afectat, nu mai vorbim de restul, stropitul, lucrările, nu sunt oameni, am ajuns la concluzia că e pentru ultima dată, o vom tăia, o vie atât de frumoasă”.
„Este bogăția bunicii mele, mi-a lăsat moștenire, dar nu mai am nevoie, este ultimul an când lucrăm via pentru că sunt foarte mari cheltuielile. -Să înțeleg că toate aceste probleme au fost aprofundate și de secetă, aveți roadă în acest an?- Este pentru că am stropit de mai multe ori, bani mulți, dar profit mai nimic, de ce să nu stau la umbră, să beau o cafea, să mănânc o bucată de pâine mai mică, dar să fiu mai sănătoasă”.
„Avem sorturi albe, roșii, toată vara muncim, iar toamna venim să realizăm poama.- Cum s-a făcut în acest an, aveți roadă bogată?- În acest an am recoltat 40 la sută, a scăzut foarte mult, cea neagră, iar cea albă și mai mult”.
Totuși oamenii nu ezită să-i susțină pe agricultori, așa că zilele acestea piața roiește de vizitatori. Cumpărătorii vin nu doar pentru struguri de calitate ci și pentru vase. Oamenii spun că pentru un vin bun este important să alegem și un recipient de calitate. În timp ce unii nu renunță la butoaiele din lemn, alții optează pentru cele din inox, deoarece astfel vinul poate fi păstrat chiar și zeci de ani, fără a-și schimba gustul sau culoarea.
„Butoaie de astea sau din lemn, care le preferați?- Știți cele din lemn sunt mai bune, astea sunt ermetice, însă din lemn totuși e mai bun”.
„În astea se păstrează și doi-trei ani, chiar și cinci, cum îl pui așa rămâne, șampanie adevărată, nu trebuie să cumperi din altă parte, faci singur. Dacă cumperi este pe viață, rămâne și strănepoților, este un material foarte bun”.
„Ați observat că în ultimul timp, nu preferă plasticul sau lemnul?- Acelea se uzează, astea sunt mai efective. -Cât costă un asemenea butoi?- 1300, 1000, 1100, sunt diferite”.
În prezent, la piață, prețul unui kilogram de struguri variază între șase și 15 lei.