Fermierii vin să protesteze la Chișinău. Mâine aceștia se vor aduna în fața Parlamentului și Președinției și vor cere reexaminarea legii aprobate recent de deputați. O cerere prealabilă a fost înregistrată la Poliție și Primărie. Astăzi protestele din raioane au continuat, iar pe lista localităților s-au mai adăugat Leova și Fălești. Agricultorii au fost invitați la Ministerul Agriculturii însă au refuzat invitația.
Astăzi la protest au ieșit fermierii din Leova și Fălești. Aceștia au criticat legea aprobată recent de Parlament spunând că condițiile ei pot fi îndeplinite de doar 20 la sută din agricultori.
„Datorită faptului că fondul este foarte mic de doar 100 de milioane, ei au pus niște condiții foarte drastice ca să acceseze câțiva oameni. Cine sunt oamenii aceștia noi nu cunoaștem. La porumb se acordă doar dacă ai peste 60 la sută calamitate, la grâu doar dacă ai peste 70 la sută. Cine a calculat, cu cine au coordonat? Omul care are 50 la sută asta nu e pierdere?”, a declarat fermierul din raionul Fălești, Sergiu Ivanov.
„ Condițiile care le-au votat Parlamentul săptămâna trecută, care au fost înaintate sunt o bătaie de joc față de agricultori. Cum poți să adopți așa o lege pentru care niciun agricultor din Fălești să nu o poată folosi. Situația e catastrofală, activez în agricultură de 43 de ani așa situație grea ca anul acesta nu a mai fost”.
De cealaltă parte, ministrul Bolea susține că statul a făcut tot ce a putut.
„ Proiectul de lege a fost votat într-un regim de urgență reieșind din problematica în sine din necesitatea de a stopa și în acest context monitorizarea ulterioară poate aduce îmbunătățiri. Până în martie este încă foarte mult timp, noi avem un Parlament funcțional și se poate de revenit de fiecare dată, dar în prima fază cred că trebuie de beneficiat de ce s-a oferit. Repet este o intervenție fără precedent, dar absolut fără precedent din partea Parlamentului în relațiile a doi agenți economici”, a menționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Suplimentar, Ministerul Agriculturii cere ajutor financiar direct din partea guvernelor statelor europene pentru crearea unui fond special pentru fermieri. În acest sens sunt trimise scrisori către toți miniștrii Agriculturii.
„ Eu voi trimite la toți ceilalți miniștri, ele vor fi personalizate după care miniștrii urmează să se adreseze Guvernelor lor cu intenția de suport și care sunt sumele care le pot oferi ei. Pe lângă toate noi ne vom adresa Guvernului Japoniei, SUA. - Ați calculat suma necesară, sau cât ne dau, atât primim?- Exact, noi știți cum: „ Sărut mâna pentru orice sumă”, a menționat ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.
Chiar și așa, agricultorii spun că se vor aduna mâine în fața Parlamentului și a Președinției pentru a protesta și a cere reîntoarcerea legii în Parlament.
„ Mâine mai avem câteva raioane care ies în stradă. Mâine mergem pe pragul Parlamentului, Președinției să le transmitem mesajul. O să venim la discuții cu ministrul Agriculturii, atunci când va fi alt ministru. În rest propunerile noastre sunt înaintate în scris suntem gata să le discutăm public la masa rotundă în primul rând cu Guvernul, Parlamentul, Președinția, Banca Națională”, a declarat fermierul din raionul Căușeni, Sergiu Stefanco.
Precizăm că, săptămâna trecută Parlamentul a aprobat o lege specială care prevede că agricultorii care au avut de suferit în urma secetei din această vară vor fi scutiți de ratele pentru creditele bancare, dar și de datoriile și penalitățile acumulate timp de jumătate de an. De aceste facilități vor beneficia agricultorii cărora le-au fost afectate 50 la sută din terenuri, iar intemperia le-a compromis cel puțin 60 la sută din recoltă. Pe 11 septembrie, Guvernul a aprobat alocarea a 100 de milioane de lei anunțate anterior pentru compensarea parțială a pierderilor fermierilor afectați de secetă. Cererile vor putea fi depuse până în data de 11 octombrie.