Guvernul lansează programul „Bugetul+ Plus”, cel mai mare pachet financiar pentru investiții și creștere economică, în valoare de 8 miliarde de lei. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean, în cadrul unei conferințe de presă. Banii, oferiți de Uniunea Europeană, sunt destinați pentru compensații la lumină și căldură, consolidarea eficienței energetice, sprijin social și investiții în drumuri, școli, antreprenoriat și infrastructură locală.
Conform șefului Executivului, banii vor fi alocați pe două dimensiuni.
Primul Pachet presupune:
- compensații în factură la primii 110 kWh;
- compensații monetare pentru încălzire;
- compensații pentru întreprinderi din sectorul agro-alimentar;
- compensații la APL pentru spitale, grădinițe, școli și alte instituții cu menire socială;
- eficiența energetică;
- ajutor pentru familii de Paște.
La rândul său, Pachetul de dezvoltare economică va include:
- 1 miliard de lei pentru drumuri locale în circa 100 de localități, 230 de proiecte locale și regionale în toată țara, modernizarea curților în Chișinău și modernizarea piețelor agricole regionale în Edineț, Bălți, Ungheni, Comrat, Cahul;
- 1 miliard de lei pentru 200 km de drumuri regionale și raionale, care unesc localitățile;
- 200 de milioane de lei pentru toate școlile din țară pentru a avea parte de cantine moderne, dintre care 155 de instituții în Chișinău, și 1046 în afara Capitalei;
- 200 de milioane de lei pentru 700 de antreprenori pentru a face investiții și a deschide locuri de muncă;
- 200 de milioane de lei pentru agricultori;
- 60 de milioane de lei pentru tinerii angajați, adică 3.000 de lei la salariu, la primul loc de muncă acasă pe durata primului an de angajare, în 7 domenii strategice;
- 100 de milioane de lei pentru proiecte de mediu, precum cele 130 de localități care vor putea cumpăra utilaje pentru colectarea gunoiului;
- 85 de milioane de lei pentru calea de acces la podul feroviar Fălciu și reparația segmentului de cale ferată de la Văleni.
Jumătate din cei 8 miliarde de lei vor fi acordate din pachetul de reziliență anunțat de comisara Marta Kos la Chișinău, iar cealaltă jumătate - din pachetul de creștere economică oferit de UE.
„Această alocare bugetară este posibilă doar datorită sprijinului fără precedent pe care-l primim din partea țărilor europene și Uniunii Europene. Anume banii oferiți de UE - gratuiți - ne permit să oferim compensații semnificative la lumină și căldură”, a declarat Recean.
Bugetul+ Plus a fost votat astăzi de Guvern și urmează a fi adoptat și de către Parlament. Întrebat dacă PAS se lansează în campanie electorală odată cu anunțarea programului respectiv, Dorin Recean a subliniat:
„Indiferent în ce perioadă a anului, venim cu inițiative pentru a ajuta oamenii sau mediul de afaceri. Noi nu ne oprim, nu contează dacă sunt sau nu alegeri. Noi lucrăm constant ca să aducem mai mulți bani în țară”.
TV8.md amintește că la 6 martie, Comisiile de specialitate ale Parlamentului European au votat pachetul de sprijin de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova. Acordul include două propuneri: un buget de 1,9 miliarde de euro și o pre-finanțare de 315 milioane de euro.
Anterior, pe 4 februarie, în cadrul vizitei la Chișinău a comisarei europene pentru Extindere, Marta Kos, UE a oferit un nou pachet financiar destinat atât populației, cât și sectorului economic. Potrivit acestuia, 30 de milioane de euro urmau a fi acordați ca ajutor de urgență, alți 250 de milioane de euro ca ajutor pe termen mediu pentru populație, iar 60 de milioane ca sprijin pentru malul stâng al Nistrului, dar care, ulterior, a fost refuzat de Tiraspol.