Chișinăul nu regretă că i-a permis lui Vadim Krasnoselski să plece la Moscova, dar recunoaște că vizita n-a dat rezultatele așteptate. Invitat la „Cutia Neagră PLUS”, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a declarat că deplasarea pretinsului lider de la Tiraspol în Rusia nu a fost blocată, pentru a evita escaladarea situației și a demonstra deschiderea Chișinăului spre soluționarea crizei energetice.
„Chișinăul, în încercarea de a demonstra și pe interior, și pe exterior, că face tot posibilul ca această criză umanitară, energetică să fie soluționată și, mă rog, să nu se facă cumva culpabil, responsabil de provocarea ei, a făcut mai multe gesturi pe care post factum unii le critică, unii au criticat îndată ce le-au aflat. Unii dintre partenerii noștri externi, dimpotrivă, le-au apreciat, spunând că am luat argumente importante din mâna celor care atacau Chișinăul, care îl responsabilizau de toate relele care se produc în regiune”, a declarat Oleg Serebrian.
Vicepremierul a subliniat că Guvernul a acționat având în vedere mai mulți factori, inclusiv necesitatea menținerii sprijinului internațional pentru ajutoarele umanitare și compensarea costurilor energetice:
„Avem o relație de parteneriat, inclusiv cu foarte multe instituții internaționale. Domnul Krasnoselski a fluturat inclusiv o scrisoare din partea OSCE în care eram îndemnat să merg la Tiraspol. Credeți că reacția acestor parteneri externi, în cazul în care Chișinăul în condiția asta de criză oprea sau, mă rog, crea o situație tensionată la aeroport, credeți că ar fi fost una pozitivă față de Chișinău, Chișinău arăta bine la Bruxelles, Chișinău arăta bine la Viena?
Nu trebuie să facem show-uri mediatice, ele nu ajută la absolut nimic. Comportamentul unui Guvern într-o situație de criză este să facă tot posibilul ca să evite evite escaladarea. Lumea se teme de război, lumea se teme de conflict. Noi trebuie să luăm în calcul nu reacții care sunt întemeiate, dar există mai multe dreptăți concomitent. (...) Guvernul trebuie să acționeze în dependență de foarte, foarte mulți factori să se gândească cu cât și cum vine lumina electrică, cu cât și cum vin ajutoarele umanitare, cu cât și cum punem o presiune pe un buget care deja este încins în condițiile astea de criză, mergem în localitățile din zona de securitate și oamenii solicită noi ajutoare, noi compensații, noi intervenții din partea Guvernului. De unde vin aceste ajutoare? Vin din partea partenerilor noștri, deci nu este chiar atât de simplu”.
Deplasarea lui Krasnoselski la Moscova nu a fost coordonată cu Chișinăul, mai spune Serebrian, fiind catalogată de Tiraspol drept vizită privată:
„Nu a fost coordonată, pentru că nu a fost o vizită de lucru. Întâlnirile nu pot fi oficiale atâta timp cât nu există o persoană oficială, nici o funcție oficială recunoscută. Nouă ni s-a prezentat ca o vizită privată. N-a fost una privată, noi suntem informați la Biroul de Reintegrare atunci când sunt vizite de lucru și aceste vizite se prenotifică”.
Oleg Serebrian recunoaște că vizita nu a atins așteptările Chișinăului:
„N-a dat până la urmă rezultatele scontate. Nu puteam să avem un pronostic atât de bun să știm care ar fi fost rezultatul. Probabil că dacă am fi știut care este rezultatul, am fi avut un alt comportament. Așteptările au fost altele în acel moment. Noi am așteptat că va fi până la urmă deblocată situația. Noi am dorit prin acest gest să demonstrăm tuturor, inclusiv cetățenilor noștri din regiunea transnistreană, că nu Chișinăul se opune acestei probleme”.
„Imaginați-vă că, acum mediatic vorbind, că noi îl opream pe Vadim Krasnoselski în aeroport, că nu i se permitea. Pe fundalul acestei campanii mediatice foarte dure la adresa guvernării actuale, o campanie care afectează imaginea și pe malul drept, nu doar pe malul stâng, cum ar fi fost privit acest pas? El întărea în principiu părerea acelora care spun Chișinăul, într-adevăr, provoacă această criză. Sunt oameni care șovăie și care poate că în momentul de față zic: da, nu știu, Chișinăul e vinovat sau nu e vinovat, dar iată au încercat. Acești oameni care șovăie ar fi fost cu certitudine critici”, a conchis vicepremierul pentru Reintegrare.
TV8.md amintește că pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mers la Moscova în perioada 10-14 ianuarie. Potrivit Ziarului de Gardă, acesta ar fi zburat prin Istanbul, iar la Aeroportul Chișinău a prezentat pașaportul rusesc. Precizăm că Vadim Krasnoselski nu deține cetățenia Republicii Moldova și nici permis de ședere în țara noastră, astfel deplasarea acestuia, ieșirea și întoarcerea în țară este posibilă prin decizie politică, fără temei legal.
La întoarcere, Krasnoselski a anunțat că Gazprom va relua în curând livrările de gaze către regiunea transnistreană. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că acest scenariu a fost unul previzibil: „Rusia a sacrificat regiunea, iar acum se declară salvatoarea situației”.
Anterior, președinta Maia Sandu a subliniat că aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu e un impediment în soluționarea crizei energetice.
„Noi ținem conducta deschisă, de la Gazprom nu avem nicio veste. (...) Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Ne dorim ca oamenii din stânga Nistrului să aibă cât mai curând curent, căldură, apă. Și dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve”, a declarat Sandu.