Pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a mers la Moscova. Anunțul a fost făcut de președinta Maia Sandu, în cadrul conferinței de presă după ședința Consiliului Suprem de Securitate. Șefa statului a subliniat că aceasta este încă o dovadă că Chișinăul nu e un impediment în soluționarea crizei energetice.
„Noi ținem conducta deschisă, de la Gazprom nu avem nicio veste. (...) Cunosc despre vizita lui Krasnoselski la Moscova. Este încă o dovadă că Chișinăul nu este un impediment în identificarea unei soluții. Ne dorim ca oamenii din stânga Nistrului să aibă cât mai curând curent, căldură, apă. Și dacă această vizită rezolvă problema, nu are decât să o rezolve”, a declarat Sandu.
Președinta a reiterat că Gazprom nu și-a respectat obligațiile contractuale și că Chișinăul va face tot ce e posibil pentru a scăpa de criză:
„Gazele rusești nu sunt gratuite, Moldova plătește preț mari pentru „gazul gratis” livrat în stânga Nistrului și acest preț îl plătim cu toții. Repet, noi o să permitem ca gazele rusești să ajungă în regiunea transnistreană, ne dorim ca această criză să se încheie cât mai repede”.
Precizăm că Vadim Krasnoselski nu deține cetățenia Republicii Moldova și nici permis de ședere în țara noastră, astfel deplasarea acestuia, ieșirea și întoarcerea în țară este posibilă prin decizie politică, fără temei legal. Potrivit Ziarului de Gardă, pretinsul lider de la Tiraspol a fost într-o vizită în Federația Rusă în perioada 10-14 ianuarie. Acesta ar fi zburat prin Istanbul, iar la Aeroportul Chișinău a prezentat pașaportul rusesc.
TV8.md amintește că pe 28 decembrie, Gazprom a anunțat oficial că lasă stânga Nistrului fără gaze din 1 ianuarie 2025, ora 07:00. Într-un comunicat, gigantul rus invocă pretinsa datorie a Moldovagaz drept motiv pentru care nu va livra niciun metru cub de gaz în regiunea transnistreană. Restanțele pe care le pretinde Rusia sunt de 709 milioane de dolari, asta în timp ce un audit internațional a constatat că suma pe care o datorăm Gazpromului este de 8,6 milioane de dolari, adică de aproape 80 de ori mai mică.
Premierul Dorin Recean a condamnat decizia Gazpromului și a dat asigurări că Republica Moldova pregătită să gestioneze orice situație generată de acțiunile Rusiei. De asemenea, Executivul nu exclude recurgerea la arbitraj internațional pentru a solicita despăgubiri, subliniind că deciziile Kremlinului afectează siguranța cetățenilor și provoacă pierderi economice.
Între timp, Centrala de la Cuciurgan funcționează pe bază de cărbune, iar, din cauza suprasolicitării rețelelor electrice, în stânga Nistrului au început deconectări timp de câteva ore, zilnic. Întreruperi de energie se efectuează și în satele Copanca și Varnița, controlate de autoritățile constituționale, iar Guvernul a întreprins deja o serie de măsuri pentru a ajuta locuitorii afectați.