Inițiativa Ministerului Justiției privind fuzionarea PA și PCCOCS ar putea fi justificată, dar, deocamdată, autoritățile nu au prezentat argumente solide care să demonstreze amploarea problemei, consideră președintele Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM). Potrivit lui Ilie Chirtoacă, reforma propusă ar putea slăbi și mai mult PA, pe care Guvernul promitea s-o fortifice. Totuși, unul dintre scopuri ar fi schimbarea conducerii procuraturilor specializate, asta deși, crede Chirtoacă, nu sunt clare pretențiile privind activitatea PCCOCS.
„Orice inițiativă de o asemenea anvergură trebuie să aibă în spate anumite concluzii și date. Noi am auzit în spațiul public că există nemulțumiri cu privire la activitatea Procuraturii Anticorupție. Eu nu exclud că aceste nemulțumiri să fie justificate, dar autoritățile până acum nu cred că au putut să ne convingă clar că există o problemă mare.
Alegerile prezidențiale au reprezentat o provocare pentru combaterea fenomenului corupției politice sau electorale și ăsta e răspunsul - crearea unei subdiviziuni în cadrul Procuraturii Generale ca un fel de task force, ca să lupți cu acest flagel. Până aici lucrurile merg bine”, a declarat Ilie Chirtoacă pentru TV8.
Președintele CRJM recunoaște că această măsură poate fi justificată, însă atrage atenția asupra unei probleme majore – procurorii care vor lucra în noua direcție vor fi luați din rândurile PA și PCCOCS. În plus, el amintește că deși autoritățile au promis consolidarea PA, măsurile actuale ar putea avea efectul invers.
„În mod automat slăbește Procuratura Anticorupție și aici este marea problemă. Indiferent de cine se află acum la conducerea PA, planurile Guvernului, care le-au prezentat inclusiv la Comisia Europeană, este fortificarea acestei instituții. Am avut această mare reformă de decuplare de competențe între CNA și PA. În urma acesteia, PA nu mai poate conta pe personalul din CNA și trebuie să aibă aparat propriu investigator și așa mai departe.
Și iată măsura de azi nu are decât încă mai mult să slăbească PA, pe când autoritățile anterior au făcut anumite măsuri pentru a fortifica această instituție. Deci toate astea puse împreună vorbesc că iarăși o să fie PA slabă, dacă va fi, și această inițiativă, nu exclud că e justificată, dar nu este suficient de bine argumentată pentru ca noi să înțelegem cu adevărat cât de mare este problema”.
Ilie Chirtoacă sugerează că unul dintre efectele fuziunii ar putea fi schimbarea conducerii celor două procuraturi:
„Nu exclud că unul din efectele adverse sau un alt beneficiu al unei asemenea reforme este ca, într-adevăr, doamna Dragalin să plece sau să fie rugată să plece, pentru că nu trebuie să ignorăm și acest scenariu. Au fost mai multe mulțumiri, au fost ping-pong-uri cu mai multe instituții și nu exclud că unul din consecințele unei asemenea reforme ar fi decapitarea șefilor procuraturilor specializate.
Și aici încă o latură a problemei - ce pretenții sunt la PCCOCS? Pentru că de PA am auzit, dar de PCCOCS mai puțin, pentru că nici un an în urmă a fost ales un nou șef al acestei instituții”.
„De asta mi-ar plăcea ca autoritățile să vină cu o argumentare solidă, cu date statistice, cu raport de activitate prin care să confirme că, uite, măsurile de până acum nu sunt bune și asta e normal, fiindcă Guvernul trebuie să fie destul de agil să propună soluții bune, dar aceste date nu știu dacă le-am văzut în totalitate”, a conchis Ilie Chirtoacă.
TV8.md amintește că ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a declarat într-o conferință de presă că se analizează posibilitatea fuzionării PA și PCCOCS. Totodată, dosarele de corupție electorală ar urma să fie investigate de procurorii unei secții speciale din cadrul Procuraturii Generale.
Ministra susține că fuzionarea celor două entități ar îmbunătăți randamentul procurorilor cu 15 la sută. Acum mingea este pe terenul Parlamentului, dar ministra crede că alegerile legislative din acest an ar trebui să grăbească procesele.
Procuratura Anticorupție se opune unei posibile fuzionări cu PCCOCS, subliniind că Ministerul Justiției nu a prezentat argumente „plauzibile sau convingătoare” care să justifice necesitatea comasării. Iar reprezentanții PCCOCS ne-au spus că nu vor comenta inițiativa.
Precizăm că PA a fost creată în 2003 de guvernarea comunistă ca o subdiviziune a Procuraturii Generale, iar PCCOCS a fost înființată în 2016 de democrații aflați la putere, având rolul de a combate criminalitatea organizată.