Deputata Olesea Stamate recunoaște că unii deținuți condamnați pe viață și eliberați pot fi periculoși, însă atrage atenția că și alte persoane vinovate de omoruri sunt în libertate. Ea spune că problema trebuie abordată complex, iar mecanismul de eliberare condiționată – aplicat corect și transparent. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.
„Acum, fiindcă e un subiect fierbinte și se tot discută despre deținuții pe viață, eu nu zic că ei nu ar fi potențial periculoși, deci gradul de periculozitate trebuie să fie verificat corespunzător de experții care au sarcină să facă lucrul ăsta. Dar noi avem multiple cazuri în care persoane care s-au făcut vinovate de de omoruri, haideți să ne amintim de omorul de la Atrium, se plimbă bine mersi pe străzile Chișinăului”, a menționat deputata.
Stamate susține că discuția despre siguranța publică nu trebuie redusă doar la cazul deținuților pe viață, ci trebuie analizată în ansamblu:
„Dacă am fi să ne uităm, acum încercăm să ne uităm foarte izolat doar la această categorie de condamnați și nu zic că nu ar fi și acolo potențiale pericole, dar mai sunt și alte categorii de condamnați sau de persoane care ar fi trebuit să stea la pușcărie și nu stau dintr-un motiv sau altul. Eu zic că problema trebuie abordată complex, nu doar foarte îngust”.
În același timp, fosta membră a PAS a subliniat importanța aplicării corecte și transparente a prevederilor legale privind eliberarea condiționată:
„Întrebarea este din nou la aplicarea legii. Important este ca oricare condamnat, în momentul în care i se aplică articolul 91 sau 92 din Codul penal, eliberare condiționată înainte de termen, să fie mecanismul cât se poate de corect și transparent, asta este important, fiindcă sunt condamnați care probabil ar merita să fie eliberați înainte de termen, fiindcă și-au revizuit și și-au corectat comportamentul.
Din păcate, iată din ce am primit eu, inclusiv de la avocați, dacă vedeți comentarii la postarea mea, o să vedeți că avocații zic: uite, din păcate, cei care poate, într-adevăr, ar merita să fie eliberați, nu sunt eliberați înainte de termen, iar cei care parcă vizual cel puțin nu merită să fie eliberați, obțin această eliberare”.
TV8.md amintește că Olesea Stamate a fost exclusă pe 4 aprilie din Partidul Acțiune și Solidaritate, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. Am contactat-o pe Stamate pentru o reacție, dar nu ne-a răspuns la apeluri. Ulterior, pe Facebook, deputata a declarat că toate acțiunile sale au fost corecte și legale și că are sufletul împăcat.
Tot pe 4 aprilie, deputații PAS au adoptat modificări la Legea amnistiei, conform cărora persoanele condamnate pe viață nu vor mai putea ieși din pușcărie decât după 30 de ani. Totodată, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.
Și șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Anatolie Falca, a demisionat. Premierul Dorin Recean i-a cerut să plece imediat din funcție în urma scandalului privind Legea amnistiei. Ministerul Justiției a emis ordin privind asigurarea interimatului instituției de către Alexandru Adam, în prezent director adjunct al ANP.
Săptămâna trecută, interlopul Alexandru Sinigur, condamnat acum 19 ani la detenție pe viață, a fost eliberat din penitenciar. Acest lucru a fost posibil după ce în 2023, avocatul a reușit să obțină reducerea pedepsei până la 30 de ani, în baza unor modificări legislative elaborate un an mai devreme, ca mai apoi să se plângă în instanță pe condițiile inumane din penitenciar și să fie eliberat de după gratii. Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat decizia, iar Curtea de Apel Nord a admis recursul și a respins cererea de eliberare a lui Sinigur.
Pe 3 aprilie, Alexandru Sinigur, alias „Синий”, a fost reținut de poliție. Potrivit IGP, Sinigur figurează într-o altă cauză penală, bănuit de omor.