Un proiect cu intenții bune, dar care s-a soldat cu o gafă, așa a calificat președintele Parlamentului, Igor Grosu, modificările din 2022 la Legea amnistiei, care au contribuit la eliberarea din detenție a criminalilor condamnați pe viață.
Grosu spune că va discuta personal cu autoarea proiectului, Olesea Stamate, despre îndemnul PAS de a-și depune mandatul, după ce săptămâna trecută, ea a fost exclusă și din partid. Anterior, Stamate spunea pentru TV8 că nu a decis cum va proceda în această situație.
„Consecințele acestor amendamente noi le-am văzut. Este una când de aceste amendamente beneficiază persoane în cazul cărora apărătorii pot justifica careva excepții că s-a produs într-o stare de afect acel incident regretabil, s-a produs într-o situație excepțională versus situațiile în care vorbim despre criminali în serie, oamenii care fac lucrul ăsta deliberat, nu fac la supărare sau la o stare de demență și asta evident inevitabil a dus la această decizie.
Noi evident că o să analizăm această situație din perspectiva pentru a preveni și a nu admite astfel de situații. Din câte îmi amintesc eu, astfel de situații noi nu am mai avut cu sensibilitate legată de partea penală a lucrurilor, dar vom fi atenți și ne vom uita la toate la toate lucrurile care au avut loc.
- Multă lume se întreabă de ce doamna Stamate doar, cumva mai multă lume este implicată. - N-o să mă credeți, dar semnătura dumneaei e acolo. Dacă era a mea, cumva eu vă răspundeam, eram obligat să vă răspund. Dar omul a semnat și respectiv toate întrebările au fost adresate și asta a fost decizia noastră și decizia noastră este irevocabilă”, a declarat Igor Grosu.
TV8.md amintește că Olesea Stamate a fost exclusă pe 4 aprilie din Partidul Acțiune și Solidaritate, iar formațiunea îi cere să-și depună și mandatul de deputat. Se întâmplă după ce modificările aduse Legii Amnistiei au dus la eliberarea din închisoare a unor persoane condamnate pe viață pentru infracțiuni foarte grave. Am contactat-o pe Stamate pentru o reacție, dar nu ne-a răspuns la apeluri. Ulterior, pe Facebook, deputata a declarat că toate acțiunile sale au fost corecte și legale și că are sufletul împăcat.
Tot pe 4 aprilie, deputații PAS au adoptat modificări la Legea amnistiei, conform cărora persoanele condamnate pe viață nu vor mai putea ieși din pușcărie decât după 30 de ani. Totodată, persoanele condamnate la detenție pe viață nu vor putea beneficia concomitent de comutarea pedepsei pe amnistie și de liberare condiționată.
Și șeful Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), Anatolie Falca, a demisionat. Premierul Dorin Recean i-a cerut să plece imediat din funcție în urma scandalului privind Legea amnistiei. Ministerul Justiției a emis ordin privind asigurarea interimatului instituției de către Alexandru Adam, în prezent director adjunct al ANP.
Săptămâna trecută, interlopul Alexandru Sinigur, condamnat acum 19 ani la detenție pe viață, a fost eliberat din penitenciar. Acest lucru a fost posibil după ce în 2023, avocatul a reușit să obțină reducerea pedepsei până la 30 de ani, în baza unor modificări legislative elaborate un an mai devreme, ca mai apoi să se plângă în instanță pe condițiile inumane din penitenciar și să fie eliberat de după gratii. Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat decizia, iar Curtea de Apel Nord a admis recursul și a respins cererea de eliberare a lui Sinigur.
Pe 3 aprilie, Alexandru Sinigur, alias „Синий”, a fost reținut de poliție. Potrivit IGP, Sinigur figurează într-o altă cauză penală, bănuit de omor.