Situat în sudul țării, lacul Beleu este o oază pentru diverse specii de păsări, pești și plante. Aici se pot observa peste 20 de specii de pești ce migrează din Dunăre, printre aceștia sunt și soiuri rare ca bibanul-soare sau cega. Tot aici, se regăsesc și șapte specii de plante de apă incluse în Cartea Roșie: nufărul alb, vița sălbatică sau săgeata apei ș.a.
Pe timpul verii lacul se transformă într-un paradis al păsărilor, iar pasionați de birdwhatching își pot bucura ochiul cu o mulțime de specii de păsări, printre care pelicani, lebede, stârci, egrete, raţe, cormorani sau lișițe.
Aflat, la o distanță de peste 204 km de capitala Republicii, turiștii pot ajunge la lacul Beleu cu mașina personală sau cu transportul public luând direcția Cahul, satul Văleni. Turiștii au posibilitatea să se cazeze la pensiunea La Gura Cuptorului sau la băștianșii din sat. Autorii proiectului Lunca Prutului de Jos spun că pensiunea este un adevărat punct de informare turistică în zonă. Proprietara, doamna Vera vă poate ajuta să organizați diverse trasee în zonă, de exemplu la lacul Beleu pentru a prinde nuferii în floare și pentru a fotografia păsările care poposesc la lac.
În cadrul pensiunii turiștii pot vizita muzeul Pânii, unde sunt expuse numeroase tipuri de pâine de ritual. Găsim și obiecte care se folosesc sau care se foloseau pe vremuri în gospodăriile din sat: tivda, furca de tors, coșuri, covoare și prosoape tradiționale. În plus, turiștii pot participa la workshop-uri și alte activități privind obiceiurile și tradițiile locale.
Recent în cadrul proiectului Photo trip – Discover the Routes of Life o echipă de 12 fotografi au vizitat mai multe destinații turistice din țară printre care și Lacul Beleu. Mai jos vă invităm să admirați fotografiile realizate de Anatol Poiată.
Menționăm că Lacul Beleu este parte componentă a rezervației științifice „Prutul de Jos”, iar turiștii trebuie să fie respectuoși cu natura și vietățile din zonă.