Igor Muntean este unul din tații care și-a luat un asemenea concediu pentru a fi alături de soție după naștere, dar și de fiica lor. „A fost important deoarece eu, în calitate de tată, am fost alături de familie, de soție, de copil, am avut grijă de el, l-am hrănit”, spune bărbatul.
Și Ion Andronache este unul din tații care a beneficiat de acest tip de concediu. „Mama copilului are nevoie de sprijinul și ajutorul tatălui, din acest motiv noi am participat împreună la prima baie, ne bucurăm împreună de aceste clipe, care nu pot fi înlocuite cu nimic în lume. Din păcate, foarte mulți tați, mai ales în localitățile rurale au concepții greșite despre ce înseamnă acest concediu paternal. Ei consideră că dacă vor beneficia de această indemnizație, celelalte indemnizații pe care le primește mama și copilul se vor anula”, consideră Ion.
Codul Muncii stipulează că acest concediu poate fi luat în primele 56 de zile de la nașterea copilului pe o durată de două săptămâni. Datele oferite de Casa Națională de Asigurări Sociale arată că, până în iunie 2017, au solicitat concediu paternal circa 1.500 de persoane. Așadar, putem afirma cu certitudine că prin concediul paternal s-a făcut un pas înainte pentru egalitatea de gen din Republica Moldova.
Ca tatăl să poată beneficia de acest concediu și să intre în posesia indemnizației trebuie să respecte anumite cerințe și să prezinte un set de acte la Casa Teritorială de Asigurări Sociale.
Cerințele pe care acesta trebuie să le îndeplinească sunt:
-să solicite concediul paternal în primele 56 de zile de la data nașterii copilului;
-să solicite îndemnizația paternală în termen de 30 de zile de la data acordării concediului paternal de la locul de muncă;
-să aibă un salariul legal în ultimele trei luni premergătoare nașterii copilului.
Actele necesare pentru solicitarea concediului paternal sunt:
-buletinul de identitate în copie și original;
-certificatul de naștere al copilului, copie și original;
-ordinal de acordare a concediului paternal de la locul de muncă.
„Deja este demonstrat că, atunci când tatăl începe a se implica în îngrijirea și educarea copilului se diminuează certurile, problemele în familie, respectiv și rata divorțurilor”, a spus Alina Andronache, membră a Platformei pentru Egalitatea de Gen.
Emisiunile „Împărțit la doi” sunt realizate în cadrul Campaniei „Presa echilibrează genul!” implementată de Centrul pentru Jurnalism Independent cu sprijinul financiar al Agenției Suedeze pentru Dezvoltare și Cooperare Internațională, prin intermediul Ambasadei Suediei la Chișinău.