De asemenea, SUA sprijină dialogul strategic ca mijloc de fortificare a relațiilor dintre Moldova și Statele Unite și de a consolida reformele democratice, economice, de guvernare și de securitate deja întreprinse de Moldova. Totodată, SUA reafirmă importanța și susținerea alegerilor libere, corecte și transparente în Republica Moldova;
În același timp, sprijină eforturile de combatere a campaniilor de dezinformare din Europa de Est și afirmă dreptul suveran al Republicii Moldova de a-și stabili propriile parteneriate fără constrângere și presiune externă și afirmă dreptul Moldovei de a se asocia cu Uniunea Europeană sau cu orice organizație regională.
Totodată, SUA prin această rezoluție solicită guvernului Federației Ruse să își îndeplinească angajamentele asumate la summitul de la Istanbul al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa din 1999 și să-și retragă forțele militare și munițiile din teritoriul recunoscut pe plan internațional al Republicii Moldova. De asemenea, solicită guvernului Federației Ruse să se abțină de la emiterea de amenințări economice sau de exercitare de presiuni asupra Republicii Moldova și să înceteze orice acțiune care sprijină mișcările separatiste pe teritoriul Republicii Moldova.
Prin textul rezoluției SUA sprijină proces de negocieri în format 5 + 2 ca singurul canal pentru soluționarea conflictului teritorial dintre Guvernul Republicii Moldova și conducerea regiunii transnistrene.
În document se menționează că SUA sprijină suveranitatea, independența și integritatea teritorială a țării noastre. În acest sens, Washingtonul cere Rusiei să se abțină de la amenințări economice sau oricare alte presiuni împotriva conducerii de la Chișinău și să nu mai ajute mișcările separatiste de pe teritoriul Moldovei.
Totodată, SUA susține formatul de negocieri 5+2 și sunt de acord cu oferirea unui statut special pentru regiunea transnistreană. Și sprijină eforturile de soluționare a problemei transnistrene printr-o reglementare globală care să asigure suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, asigurând în același timp un statut special pentru regiunea transnistreană.
Autorii rezoluției sunt doi congresmeni americani cu care democratul Vlad Plahotniuc s-a întâlnit la Washington anul trecut, iar lidera PAS, Maia Sandu, s-a întâlnit cu consilierul unuia din ei săptămâna trecută. Conform datelor oficiale, în regiunea transnistreană staționează aproximativ 1500 de militari ruși și aproape 22 de mii de tone de armament și muniții.
Textul integral al rezoluției poate fi citit mai jos: