„- De ce, Matei, nu ai adus o păpușă?
– Pentru că fetele sunt cu păpușile.”
„Îmi place rozul, oranjul. Culoarea neagră, verde și albastru închis sunt pentru băieți.”
„Sunt atât de multe profesii, nu știu pe care s-o aleg, așa că am ales medic.”
„- De ce, Matei, nu ai adus o păpușă?
– Pentru că fetele sunt cu păpușile.”
„Îmi place rozul, oranjul. Culoarea neagră, verde și albastru închis sunt pentru băieți.”
„Sunt atât de multe profesii, nu știu pe care s-o aleg, așa că am ales medic.”
Campania electorală pentru prezidențialele și referendumul constituțional privind parcursul european din luna octombrie a fost cea mai murdară, în ea fiind investiți o mulțime de bani în scop de publicitate și promovare inclusiv a falsurilor în spațiul online.
Totuși, s-ar putea ca aceasta să nu fi fost ultima atât de mult influențată atât de mult influențată de puterea falsurilor lansate pe internet. Expertul WatchDog Andrei Curăraru crede că fenomenul abia ia avânt, iar moldovenii se vor vedea nevoiți să învețe să separe singuri adevărul de minciună și să analizeze critic orice informație.
„Multă lume încă crede în falsurile lansate în acea campanie... Trebuie să ne obișnuim cu ideea că de fiecare dată vom fi bombardați de falsuri, iar moldovenii trebuie să aibă o viziune mai critică și să caute o a doua și a treia sursă, să încerce singuri să depisteze falsurile. Trebuie să înțelegem că salvarea celui care se îneacă este responsabilitatea celui care se îneacă”, a menționat Andrei Curăraru în ediția de luni, 23 decembrie a emisiunii „Alo, TV8” de la TV8.
În opinia expertului, statul a încercat să creeze mecanisme de intervenție în ceea ce privește fenomenul falsurilor răspândite în timpul campaniilor electorale, însă amploarea acestuia este de multe ori peste puterile autorităților.
„Dacă o să contăm mereu pe stat să blocheze, interzică și așa mai departe, statul tot timpul va rămâne în urmă pentru că sofisticarea, numărul, banii care se investesc în știrile false sunt în continuă creștere și vom avea acest joc de-a v-ați ascunselea. O să blocheze un site și o să apară cinci în schimb. Acest joc nu poate fi la nesfârșit, trebuie și noi societatea să intervenim”, a remarcat Andrei Curăraru.
Campania electorală din această toamnă a fost marcată de o serie de falsuri lansate în spațiul online, majoritatea referindu-se la presupusa pierdere a identității, înarmare, NATO și integrarea în UE.
© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.