Găsim Oficiul Medicilor de Familie din Cristești, unul dintre satele care nu are medic de familie permanent, în starea în care l-a lăsat prăbușirea Uniunii Sovietice. Tencuiala căzută pe ici-colo de pe pereți formează dâre. Faianța cafenie de jos joacă sub pașii pacienților și mai stă ca pe fire de ață. Veceul reprezintă tradiționala gaură în pământ de afară acoperită de o boxă din lemn. Singura sursă de apă este un robinet pe coridor, lângă cabinetul medicului de familie, iar scurgerea se face afară, într-un șanț. Cel mai mare neajuns este lipsa unui sistem de încălzire modern. Clădirea se încălzește cu cele două sobe de lemn vechi de la etajul doi, una din cabinetul medicului de familie și alta din sala de proceduri. Pacienții stau iarna în frig și se lipesc de pereții care emană măcar ceva căldură. Clădirea este atât de veche, încât dacă deschizi geamurile aceste riscă sî cadă. De aceea ferestrele nu pot fi spălate. În încăperea farmaciei tavanul curge pe timp de ploaie, scrie sanatateinfo.md.
Nimeni dintre tinerii medici nu vrea să lucreze în asemenea condiții. Asta ne confirmă medicul de familie Carolina Mătăsaru, care vine în sat de două ori pe săptămână, în zilele de luni și joi. Suntem la Cristești în ziua de joi, când se face primirea copiilor, oricum, pe holul dărăpănat așteaptă și câțiva bătrâni.
Satul are 8 gravide, 90 de copii și o populație de 1170 de persoane. Legea recomandă ca un medic de familie să acopere o populație ce nu va depăși 1.500 de persoane. Carolina Mătăsaru are pe sectorul ei din orașul Nisporeni încă 1.580 de persoane.
„Duc evidența a aproape 3.000 de persoane. Aici vin de două ori pe săptămână – luni toată ziua, iar joi doar până la 12.00, pentru că de la ora 13.00 încep primirea la Nisporeni”, explică Carolina Mătăsaru. Înainte de a veni la Cristești, acum un an, satul era deservit de medicul din satul vecin Iurceni, care venea doar odată pe săptămână. În curând, medicul din familie de la Iurceni va pleca în concediu, iar Carolina Mătăsaru să se ocupă de oamenii din cele trei sate, cu o populație de peste 4.500 de persoane.
Carolina Mătăsaru privește sceptic și cu un pic de anxietate reforma anunțată în medicina primară. Este, spune ea, din cauza că știe prea puțin despre aceasta. Deocamdată, nu s-a implementat registrul, fișa electronică a pacientului despre care se vorbește de atâția ani. Acum munca se dublează, se lucrează la registrele electronice și la cele de pe hârtie. La acestea se vor adăuga și contractele cu CNAM și centrele diagnostice și tot felul de raportări. Cea mai mare frică este ca birocrația să nu devină munca de bază a medicilor și asistenților medicali, iar pacientul să treacă pe locul doi. Totuși, dacă „va fi nevoie” se vor adapta la orice reformă.
continuarea citiți-o pe sanatateinfo.md.