Aproape 50 de mii de persoane au admirat spectacolul feeric organizat de echipa tânărului actor Eduard Cernat la Festivalul “Statues En Marche“ din Belgia. El spune că deși s-au antrenat într-o sală foarte mică, echipa a impresionat și concurenții săi.
„Eu am fost Sherlock, el Mister Watson, și uite că am fost chiar îndrăgiți. Am fost îndrăgiți nu doar de vizitatorii care veneau, dar chiar și de alți reprezentanți ai festivalului, care spuneau că mă, la sigur o să câștige în felul în care lucram nemijlocit cu publicul”, a declarat Eduard Cernat, mim.
Deși nu au luat premiul mare, anume munca și creativitatea i-au făcut vizibili la festival printre altele sute de statui.
„Noi, fiind actori de meserie, până la urmă, până nu dispăream din fața vizitatorilor, mergeam ca o statuie vie până la capăt. La nivel de costume trebuie să mai lucrăm, cred eu. Pentru că la noi au fost simple. Simple dar originale, fiindcă chiar nu mai erau așa fel de costume”, a susținut Eduard Cernat, mim.
Modelul, inspirat din Europa, a prins deja rădăcini și în Moldova. Datorită băieților de la o trupa de mimi, statuile pot prinde viață pe neprins de veste, chiar în mijlocul străzilor și parcurilor. Radu este actorul care face ca statuia pe care o prezintă să zboare în aer. Tânărul spune că nu este nimic mai plăcut decât să audă aplauzele mulțimii și ochii uimiți ale copiilor.
„Noi ne acoperim cu un paravan sau cu o pânză ca să nu se vadă ce se întâmplă înăuntru și asta cam durează undeva în jur de vreo 10 minute. Lumea de obicei se adună, se întreabă ce se întâmplă acolo, și până atunci, deja când dispare paravanul, eu stau în aer, și lumea stă wow…”, a menționat Radu Canțîr, mim.
Întrebat care este secretul, Radu spune că magia e de vină.
„Nu o să vă spun. Nu pot să spun. E magie. De obicei sunt exerciții fizice, te întinzi, te încălzești”, a precizat Radu Canțâr, mim.
Echipa organizează regulat diverse spectacole care provoacă admirația și zâmbetele trecătorilor. Totuși, actorii spun că oamenii din Moldova încă nu sunt obișnuiți cu statuile vii, mai ales la evenimentele private.
„Ne primesc cam puțin așa chiorâș, fiindcă oamenii noștri, moldovenii, nu sunt deprinși cu așa gen, cu statuile vivante la o nuntă. La nunți de obicei se întâlnesc mai mulți oameni, și de la nord și de la sud”, a declarat Maria Ilinca, mim.
Tinerii petrec ore în șir în cabina de machiaj pentru a-și crea o înfățișare de neuitat.
„Este da, destul de greoi și este toxic și pielea noastră suferă după asta multișor, trebuie să tratăm, să avem grijă de pielea noastră fiindcă dacă noi cu machiaj des îl folosim, pielea se strică, se fac riduri”, a comunicat Maria Ilinca, mim.
Totuși, actorii spun că doresc să cucerească capitala prin pantomimă. Acum, ei planifică să deschidă un teatru de expresie corporală, unde fiecare va putea învăța să fie înțeles fără cuvinte. Statuile din Moldova prind viață. O echipă de mimi din Moldova a uimit publicul internațional.
Reporter: Diana Popa
Imagini: Tudor Bigu