Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1037: Misterul prăbușirii, plicuri capcană și momele vii. Rusia a atacat masiv și după Crăciun

/DOC/ Raportul Kroll 2 fără cenzură. Ce informații au fost ascunse în raportul publicat despre furtul miliardului

missing
06 iulie 2019, ora 15:50

Paginile raportului Kroll II, informația de pe care a fost parțial ștearsă, conțin, în mare parte denumirile companiilor din grupul Șor, care au fost implicate în furtul miliardului. De asemenea, conțin denumiri de bănci, scrie newsmaker.md, care a făcut rost de raportul Kroll în original. Potrivit sursei citate, unele din aceste denumiri au fost menționate de nenumărate ori în mass-media, iar altele sunt necunoscute în spațiul public. Newsmaker scrie că din unele pagini au fost șterse câteva tabele cu numele cetățenilor ucraineni și ruși, prin conturile cărora au fost scoși bani.

Potrivit sursei citate, majoritatea informațiilor șterse se referă la denumirile băncilor și companiilor care au participat la schema de retragere și spălare de bani. Aceste companii deja au apărut în presă în legătură cu furtul miliardului sau  în legătură cu dosarul lui Platon și companii din offshore care nu au fost menționate niciodată. Prin conturile lor din bănci din Letonia și alte bănci, fondurile au fost retrase, amestecate și transferate altor companii offshore.

De exemplu, dacă Delta Management LP a fost deja menționată în cazul lui Platon, atunci despre compania Overseas Commerce Ltd nu a mai fost scris nimic în presă.

Pe pagina 79, care se referă la natura tranzacțiilor, se spune că banii moldoveni de obicei erau transferașți într-o singură zi în mai multe conturi Privatbank și ABLV.

Descrierile operațiunilor au fost limitate și s-au schimbat. În versiunea publicată a raportului, un exemplu de tranzacție a fost șters. Pe 13 noiembrie 2014, un împrumut de 2,5 milioane de euro pentru compania moldovenească Apropo-COM SRL a fost transferat de către compania Fidan Properties LP în contul băncii Privatbank din Letonia cu o descriere a „avans pentru accesorii”. Apoi, Fidan Properties LP a transferat banii către Dastinger LP în aceeași bancă cu o descriere a tranzacției „realocare de fonduri”. De acolo, banii s-au întors în Moldova în conturile companiei Air Classica SRL, controlată de Șor, cu o descriere a „taxa pentru calculatoare”.

La pagina 80 a raportului a fost ascunsă lista companiilor ale căror conturi în banca ABLV sunt considerate principalele care au fost utilizate pentru spălarea banilor. Sunt menționate peste de 60 de companii.

Adesea, în raportul publicat sunt șterse numele băncilor letone deja menționate în cazul furtului miliardului. Astfel, la pagina 82 este camuflată informația despre întâlnirea lui Șor cu managerii principali ai băncii Privatbank, care au avut loc pe 30 septembrie 2014. În nota despre această întâlnire, care a fost studiată de experții Kroll, sunt menționate numeroase denumiri de companii prin conturile cărora în Privatbank su fost spălați bani. După cum se arată în raport, acest protocol despre întâlnire dovedește legătura dintre Șor și fluxurile de bani care au trecut prin această bancă.

Pe pagina 81 a raportului făcut public a fost ștearsă lista companiilor ale căror conturi în banca Privatbank se consideră principale în spălarea banilor. Toate acestea sunt înregistrate în zone offshore. Printre ele este de exemplu, compania Zenit Management LP. De asemenea, a fost ștearsă informația despre faptul că detectivii au reușit să stabilească legătura între Șor și un grup întreg de companii prin care au fost spălați bani.

Pe paginile care au fost ascunse informații nu există lista beneficiarilor finali, despre care se menționează la începutul raportului, scrie Newsmaker.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.