Partidul Socialiștilor este acuzat că ar fi fost implicat într-o schemă de spălare de bani în proporții deosebit de mari și finanțarea ilegală a campaniei electorale a lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 2016. Deputatul Blocului ACUM, Iurie Reniță, a făcut public un raport, pregătit de un ofițer al Centrului Național Anticorupție în 2016, în care este descris cu lux de amănunte cum au primit socialiștii zeci de milioane de lei de la companii offshore. Deputatul a remis raportul CNA la Procuratura Generală și i-a cerut procurorului general interimar să fie inițiată o anchetă, pentru a verifica faptele.
Din documentul care a fost elaborat de ofițerul CNA, Adrian Țurcanu și ar fi fost prezentat lui Vasile Șarco, șeful Serviciului pentru Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, reiese că o firmă înregistrată în Bahamas ar fi transferat în R. Moldova milioane de euro sub formă de împrumuturi, iar banii ar fi ajuns ulterior la membrii PSRM.
„Solicit procurorului general Dumitru Robu să verifice faptele descrise în materialele anexate, pentru asigurarea securității statului, protejarea sistemului financiar-bancar și pedepsirea tuturor persoanelor implicate în schema de spălare de bani”, a cerut Iurie Reniță.
În raportul CNA sunt descrise o serie de tranzacții suspecte efectuate de „Exclusiv Media” SRL, care aparține socialistului Corneliu Furculiță și este administrată de un alt socialist Petru Burduja. Compania a primit la 18 februarie 2016, în conturile bancare de la „Victoriabank”, 1,49 milioane de euro sau echivalentul a 33 milioane de lei, de la compania „Westerby Limited” din Bahamas. Ulterior, Petru Burduja și Ludmila Furculiță au retras în numerar din acel cont 20 de milioane de lei, argumentând că trebuie să restituie ajutorul financiar primit de la mai multe persoane fizice.
„Directorul „Exclusiv Media”, Petru Burduja, a declarat că suma a fost împărțită la 17 persoane câte 500 de mii de lei, fără dobândă, fapt ce ne duce la părerea că aceste contracte de împrumut sunt fictive. „Exclusiv Media” a transferat alte două milioane de lei la „Telesistem TV”, firmă fără activitate. Aceasta a retras de pe conturi 1,4 mil lei în numerar, cu destinația rambursarea împrumutului”, se mai spune în raportul ofițerului CNA.
Petru Burduja ar fi refuzat să prezinte oamenilor legii contractul de împrumut, în original, semnat cu „Westerby Limited”, după ce au apărut bănuieli că semnătura directorului companiei offshore ar fi fost falsificată.
Deputatul Iurie Reniță a declarat că investigațiile efectuate de CNA ar arăta că 33,9 milioane de lei primite din offshore ar fi fost utilizate în campania electorală a lui Igor Dodon la alegerile prezidențiale din 2016.
„Dosarul a fost clasat temporar, deoarece factorii politici de atunci au decis că merită să fie susținut la prezidențiale Igor Dodon. Cazul a fost oarecum mușamalizat, deoarece cel care dirija totul pe atunci (n.r. Vladimir Plahotniuc) a decis că Dodon este un partener mai bun decât să vină președinte Maia Sandu”, a comentat Reniță.
Precizăm că „Rise Moldova” a publicat încă în 2016 o investigație în care a scos în vileag toată schema creată de „Exclusiv Media”, condusă de socialistul Corneliu Furculiță. Informațiile sunt similare cu cele prezentate astăzi de Iurie Reniță. Deputatul spune că a intrat recent în posesia raportului Centrului Anticorupție și a decis să-l facă public și să-l remită procurorului general interimar Dumitru Robu.