160 de școli din Republica Moldova vor fi dotate cu echipament pentru laboratoarele de fizică, chimie și biologie. Acestea au fost selectate dintr-un număr de 270 de instituții de învățământ, care au participat la un concurs lansat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC). Proiectul de dotare a acestor școli cu echipamente pentru laboratoare este finanțat de Banca Mondială.
„Cele 160 de școli au fost selectate în baza criteriilor de acces și calitate a educației, agreate de Banca Mondială. Prioritate au avut instituțiile de învățământ care se află în localitățile cu perspectivă demografică și oferă un mediu prietenos copiilor. Școlile trebuie să aibă un număr nu mai mic de 400 de elevi și cabinete specializate pentru fizică, chimie și biologie. Standardele minime de dotare a cabinetelor școlare au fost aprobate de MECC în februarie 2019”, a afirmat în acest context secretara de stat în domeniul educației, Natalia Grîu.
„Fizica, chimia și biologia sunt discipline şcolare cu specific experimental. De aceea, este foarte important, ca la lecțiile de fizică, chimie și biologie elevii, ghidaţi de profesor, să realizeze sistematic lucrări de laborator şi practice, care vor contribui esenţial la cunoaşterea fenomenelor studiate, îi va motiva să înţeleagă importanţa pentru viaţă a competenţelor formate pe parcursul studierii ştiinţelor. Însă echipamentul din școli este în mare parte învechit sau nefuncţional, nu corespunde standardelor actuale. Astfel, este necesar de a înnoi tehnologiile educaţionale. Pe lângă cele clasice să dotăm laboratoarele din școli cu tehnologii moderne, inclusiv, TIC şi alte echipamente digitale”, a menționat consultantul principal în cadrul Direcției învățământ general, Victor Păgînu.
Dotarea celor 160 de școli cu echipamente se va face în cadrul proiectului „Reforma Învățământului în Moldova” (PRIM), spun reprezentanții MECC.
„În cadrul PRIM au fost elaborate specificațiile tehnice și este pregătită documentația de licitație pentru lansarea procesului de procurare a echipamentului pentru laboratoare. Intenționăm să asigurăm toate cele 160 de școli selectate cu echipament pentru laboratoare până la începerea noului an de studii. O altă componentă, ce ține de implementarea acestei acțiuni este formarea cadrelor didactice care vor folosi ulterior acest echipament în activităţile de instruire. Vor fi pregătiți formatori naționali, care vor primi echipamentul. Aceștia, la rândul lor, vor instrui cadrele didactice privind folosirea echipamentului”, a afirmat Sergiu Harea, coordonator în cadrul PRIM.
În total, se preconizează a fi instruiți aproximativ 500 de profesori de fizică, chimie și biologie de la cele 160 de școli, precizează reprezentanții ministerului.
În total, în Republica Moldova funcționează circa 1200 de instituții de învățământ.