/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea

/VIDEO/ Președintele CEC: Codul Electoral este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația actuală din R. Moldova

missing
21 iulie 2020, ora 10:05

Noul Cod Electoral este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația actuală din R Moldova spune Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale. Cimil a relatat pentru tv8 cum CEC și-a propus să rezolve problema transportării organizate a alegătorilor, cu cât aproximativ se va mări costul alegerilor prezidențiale din toamnă din cauza pandemiei, dacă există riscul amânării acestora și cum va vota diaspora. Potrivit lui, CEC a început pregătirile pentru scrutinul prezidențial încă din ianuarie, iar lucrările sunt în plină desfășurare.

Dorin Cimil: Acțiunile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt prescrise de Codul Electoral și noi am început să activăm în acest sens încă în luna ianuarie anul curent. Să pregătim terenul pentru a forma acele grupuri de lucru inter-instituționale, precum și acele activități care sunt prescrise de Codul Electoral, necătând la faptul că decizia Parlamentului privind numirea datei alegerilor prezidențiale a fost la 22 mai anul curent și va intra în vigoare la 15 august curent. Repet, acțiunile de pregătire s-au început mult mai înainte.

tv8.md: Opoziția afirmă că modificările operate la Codul Electoral l-ar avantaja pe actualul președinte și l-ar ajuta să obțină o victorie mai ușoară la alegerile din toamnă. Cum comentați aceste acuzații, din moment ce CEC este instituție publică, specializată, care organizează și administrează procesul electoral?

Dorin Cimil:Comisia Electorală Centrală nu are drept de inițiativă legislativă. Noi am venit cu un proiect către Parlament, un proiect urmare a analizei a celor două scrutine mari care s-au petrecut în 2019 – alegerile parlamentare și alegerile locale. Urmare a acestor scrutine am avut și o analiză a impactului legislativ și social și ne-am propus să venim cu unele soluții de ordin juridic care ar putea reglementa mai sigur și mai corect munca CEC-ului și munca organelor create de către CEC. Acest proiect de lege este o muncă de expert și a fost analizat cu concursul societății civile, a fost publicat și am primit și niște avize din partea actorilor politici și actorilor care reprezintă societatea civilă. A fost formatat urmare a tuturor propunerilor care au venit la CEC. Însă nu toate propunerile care au venit la CEC și-au găsit sprijin prin votul membrilor CEC.

Acest proiect este rezultatul unui vot în cadrul plenului CEC și Comisia a găsit de cuviință să facă o variantă de compromis și să transmită pentru a fi analizată și apreciată în cadrul Parlamentului. Vreau să spun cert că acest proiect nu este o un proiect făcut sub unul sau altul concurent electoral , este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația actuală din R Moldova. Suntem cerți de timpul în care a fost pus pe masa legiuitorului, pe motiv că suntem în luna iulie, dar alegerile președintelui urmează a fi în luna noiembrie anul curent, însă prima variantă a acestui proiect și chemarea pentru dezbaterea publică a fost făcută în ianuarie anul curent. Din luna ianuarie noi consideram că este suficient timp pentru a dezbate, analiza, a aduce argumente proprii de către unii sau alții din actorii politici și a veni cu un proiect consolidat. Nu s-a întâmplat acest lucru și vreau să remarc dezinteresul partidelor politice pentru acest proiect pe motiv că nu am avut o rezonanță clară din partea partidelor politice în timp ce acest proiect se plămădea în cadrul CEC-ului, ci doar când a fost pus pe masa Parlamentului, acest lucru s-a întâmplat în luna iunie s-au început anumite dezbateri, etichetări, aprecieri în privința autoratului, adresatului acestui proiect. Nu este adevărat, proiectul reprezintă o viziune de expert a CEC-ului care vine să îmbunătățească cadrul normativ legal. Vreau să vă spun că, chiar nici actorii politici nu au intrat în esențe acestui proiect, ei vin să-l supună anumitor critici fără ca să intre plenar în esența reglementărilor care au fost propuse.

tv8.md: Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău afirmă că există indicii că modificările la Codul Electoral nu corespund pe deplin recomandărilor Comisiei de la Veneția

Dorin Cimil:Am văzut și replica Excelenței Sale, ambasadorul UE, Peter Michalko, însă dumnealui nu specifică care din pozițiile proiectului Codului ar veni în contradicție cu Comisia de la Veneția, noi putem intui din economia celor relatate că probabil se referă la micșorarea timpului de vot, probabil se referă la statutul observatorilor și la examinarea contestațiilor depuse în timpul campaniei electorale. Probabil acestea sunt aspectele pe care dumnealui le contestă sau urmează să le aprecieze diferit decât le apreciem noi. Noi nu vedem elemente majore de risc pentru unul sau altul partener electoral, partener politic care se va lansa în cursa electorală, noi considerăm că aceste prevederi sunt în corespundere cu constituția și urmează a fi aplicate ca atare, fiindcă efectul uneia sau alteia din modificările legale se vede abia după ce se parcurge deci o campanie sau alta electorală și nu până la. Este foarte complicat să te dai cu părerea și să vii cu concluzii când nu știi cum va lucra o normă sau alta.

tv8.md: Una dintre prevederile noului Cod electoral este acordarea dreptului autorităților electorale de a exclude concurenți din cursă, experții spun că este o prevedere care ridică semne de întrebare

Dorin Cimil: Vin cu o explicație și în acest sens. Ceea ce înseamnă că CEC să excludă un concurent electoral sau altul, vorbim despre faptul că CEC urmează să aplice față de unul sau altul concurent electoral anumite sancțiuni care sunt stabilite de Codul Electoral și una din sancțiunile respective este adresarea cu o cerere de chemare în judecată privind scoaterea din cursa electorală. Această sancțiune a existat în Codul Electoral. ea continuă să-și găsească locul prin sancțiunile care sunt prevăzute de Codul electoral și CEC nu este organul care scoate din Cursa Electorală, CEC poate veni cu o cerere de chemare în judecată relatând toate probele, toate temeiurile juridice de scoatere, excludere din cursă și numai instanța de judecată urmează să aprecieze acest fapt, ca și un fapt care deci aplicând și criteriul proporționalității , măsurilor de abatere respective și poate veni cu o sancțiune aplicată privind excluderea din cursă. Nu este CEC organul care exclude în mod arbitrar, administrativ unul sau altul din potențialii concurenți electorali. Decizia finală este la discreția instanței de judecată și urmează să fie derulat un proces care să aprecieze toate aspectele respective.

tv8.md: Una din încălcările depistate de observatori și mediatizate este transportarea organizată a alegătorilor şi mituirea acestora. Ce acțiuni va întreprinde CEC pentru a combate aceste fenomene?

Dorin Cimil: La acest capitol ne-am propus doar să incriminăm această acțiune la categoria coruperea alegătorilor care este prevăzută în Codul Penal și mai nou urmează să stabilim niște reguli clare privind modul de transportare care urmează să fie efectuate de CEC cu concursul observatorilor. Așa însă în funcție de unele condiții care vor fi stabilite se va crea condiții clare de transportare a alegătorilor, de la punctul lor până la secția de votare. De exemplu un caz care se discută acuma, dacă vom admite transportarea de alegători dintr-o localitate unde nu s-au organizat secție de votare în tr-o altă localitate unde s-a organizat secție de votare. Este un proces care urmează a fi regăsit într-un regulament sau instrucțiune a CEC-ului și să reglementăm clar această procedură. Este complicat să evaluăm toate cazurile de transportare legală sau ilegală de aceea la moment noi evaluăm practica care s-a creat urmare a acestor scrutine: cel prezidențial din 2016 și parlamentar din 2019 și să venim cu soluții clare în acest sens. Cert este că intervenția CEC-ului pe acest segment va fi una clară și previzibilă pentru ca toți actorii să cunoască regulile în acest sens.

tv8.md: Vă referiți și la Regiunea transnistreană?

Dorin Cimil: Noi cu certitudine că vom cuprinde și regiunea Transnistreană pe motiv că anume pe acest segment de a organizării alegerilor au fost depistate și au fost reclamate cele mai multe și cele mai mari nereguli.

tv8.md: Există riscul amânării alegerilor prezidențiale?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Codul electoral prevede și în acest aspect o soluție. Amânarea alegerilor poate fi numai dacă se va stabili o situație de urgență așa cum am avut-o în lunile martie sau pentru alte temeiuri expuse în legea respectivă: starea de război, starea de asediu ș.a. Nu avem aceste temeiuri la ora actuală. Suntem într-o stare de alertă publică în sănătate ceea ce permite organizarea alegerilor cu respectarea unor norme epidimiologice cu referință la distanță socială, înzestrarea cu echipamente, dotări speciale pentru secțiile de votare și alte chestiuni care prevăd experiența altor state pe care noi o preluăm.

Alegerile locale noi în septembrie – un prim test

Dorin Cimil, Președinte CEC: Pentru șase septembrie anul curent sunt organizate alegeri locale noi în două localități, alegerea primarilor. Pentru aceste două localități noi vom pregăti o instrucțiune privind administrarea pe timp de pandemie și această va cuprinde normele clare de comportament a funcționarilor electorali cum urmează să-și organizeze deci votul pentru a fi protejați de o infectare cu Covid-19 sau alte situații de acest gen. Această concepție pe care o să o elaborăm pentru șase septembrie va sta la baza dezvoltării unei concepții mai largi, mai complexe pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

tv8.md: Când spuneți concepție vă referiți la măsurile de precauție care urmează să fie luate …

Dorin Cimil, Președinte CEC: Mă refer la măsurile de precauție cu caracter epidimiologic și sanitar care sunt obligatorii și sunt prescrise de comunitatea electorală internațională și vom stabili în acest sens reguli clare care urmează a fi obligatoriu respectate. Dacă vă aduceți aminte de alegerile din martie din Hâncești, circumscripția 38, noi am fost printre primii administratori electorali care am și stabilit niște norme care au fost implementare în acea circumscripție pentru secțiile de votare și a funcționat acest lucru. Urmează să dezvoltăm acest mecanism în baza experienței proprii și a experienței altor state care au implementat aceste măsuri și au petrecut alegerile.

tv8.md: După alegerile din martie din circumscripția Hâncești s-a înregistrat o creștere a cazurilor de infectare

Dorin Cimil, Președinte CEC: Nu avem aceste date cu referință la Hâncești, dar știm din mass-media că a fost o creștere a numărului de îmbolnăviri, trebuie să vedem urmare a căror factori a fost generată această creștere. Urmare a activității CEC-ului sau a administrării incorecte a situației epidimiologice. Trebuie să cercetăm clar acest aspect.

tv8.md: Care ar fi unele dintre măsurile de precauție care vor fi luate la alegerile din toamnă?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Am făcut un demers către Ministerul Sănătății și Protecției Sociale pentru a ne aproba echipamentul, procedurile și procedeele de dotare pentru secțiile de votare cu anumit echipament special: dezinfectanți, termometre, viziere și alt echipament care sunt necesare pentru a veni cu dotările respective pentru secțiile de votare atât pentru alegerile din Dondușeni și Telenești, cât și pentru cele prezidențiale. Așteptăm acum ca să fie aprobată informația de către ministerul Sănătății și să venim către Guvern cu un demers pentru a fi alocate sursele bănești necesare.

tv8.md: Cu cât se mărește costul alegerilor prezidențiale?

Dorin Cimil, Președinte CEC: La ora interviului (n.r. 17 iulie) noi nu știm exact răspunsul care va fi de la ministerul Sănătății și Protecției Sociale, însă estimările proprii ale CEC-ului, ținând cont de prețurile care au fost în luna martie când am procurat acel echipament pentru Hâncești, cam pentru două ture de scrutin se ridică la 15 mln de lei.

tv8.md: Cum pregătește CEC votul în diasporă?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Pentru cetățenii din diasporă noi am început să ne mișcăm încă în luna ianuarie anul curent stabilind demersurile corespunzătoare către țările de referință pentru a ne prezenta permisiunea deschiderii secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice ale R. Moldova. În februarie am fost informați de către majoritatea din state privind acceptul lor de a deschide secții de votare în afara misiunilor diplomatice. Situația s-a schimbat dramatic în lunile martie, aprilie, mai și spre sfârșitul lunii mai am înnoit acest demers către state pentru a ne prezenta gătința lor de a ne găzdui pentru deschiderea secțiilor de vot în afara sediilor misiunilor diplomatice. Vreau să vă spun că cu părere de rău, foarte multe state nu sunt gata să dea un răspuns clar și cert privind posibilitatea deschiderii secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice.

Noi însă suntem conștienți și urmărim evoluția epidimiologică în toate țările unde intenționăm să deschidem secții de votare și vom urmări acest proces și în funcție de evoluția, sperăm noi pozitivă a acestui proces, vom parcurge la deschiderea unui număr suficient de secții de votare care să îndestuleze cetățenilor noștri care se află peste hotare.

tv8.md: Ar fi votul electronic sau votul prin corespondență o soluție pentru alegătorii din diasporă?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Cu părere de rău aceste concepte nu și-au găsit reflectarea în Codul Electoral pe motiv că spre exemplu pentru a implementa votul electronic în R.Moldova avem doar un studiu de fezabilitate realizat încă în 2016, iar pentru a parcurge la propriu implementarea votului electronic este necesar și acceptarea acestui mecanism de către Parlament, ca și mecanism agreat. La moment pentru alegerile prezidențiale, acest lucru nu va fi și este clar.

tv8.md: Se vor oferi mai multe ore pentru votarea în diasporă pentru a evita cozile și a asigura dreptul la vot cetățenilor?

Dorin Cimil, Președinte CEC:: Conform Codului Electoral, sunt 14 ore pentru vot. Iar în cazul în care la secția de votare respectivă s-au format cozi și nu au reușit să voteze toate persoanele care au venit la secția de votare, CEC-ul este în drept să prelungească cu două ore timpul de vot. Acest mecanism legal există și el a fost realizat și anterior. Și probabil va fi necesar de realizat acest mecanism și pentru viitor.

Pentru dotarea secțiilor de vot peste hotare, mai prevedem în perspectivă procurarea de scanere privind citirea informației despre actele de identitate și fiind conectat la sistemele informaționale care ne ca permite să fluidizăm numărul de alegători și procesul de venire la urnă de vot, obținerea buletinului, votarea și deja ieșirea din sala de vot. Noi sperăm că se va implementa și la alegerile prezidențiale, avem toată siguranța din partea partenerilor de dezvoltare care ne oferă și suport financiar în acest sens ca să implementăm mecanismul de citire a informației de pe pașapoarte sau buletine cu ajutorul acestor scanere.

tv8.md: Va fi cumva reglementată activitatea partidelor/concurenților electorali pe rețelele sociale?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Evident că va fi permisă activitatea pe rețele sociale unica problemă în ceea ce privește raportarea financiară corectă din partea actorilor electorali, pe motiv că nu toți actorii electorali raportează către CEC acele cheltuieli care sunt făcute pentru campaniile de publicitate/ de agitație pe rețele de socializare. Suntem în etapa de stabilire de relații cu unii provideri care urmează să ne furnizeze la timp și clar acele informații despre cheltuielile care le vor avea fiecare concurent electoral în campaniile electorale. Să vedem dacă acele cheltuieli vor fi corect reflectate în rapoartele financiare pe care le prezintă către CEC.

tv8.md: Privind finanțarea concurenților electorali, deja au fost lansate acuzații în spațiul public că unul dintre partidele aflate la guvernare ar intimida oamenii de afaceri să doneze bani pentru viitoarea campanie electorală…

Dorin Cimil, Președinte CEC: Noi nu avem astfel de cereri/demersuri, noi vedem ce se întâmplă în plan informativ pe rețelele sociale, dar dacă sunt anumite chestiuni de intimidare, impunere urmează a fi informate organele de drept pentru a fi luate măsurile corespunzătoare și a fi trași la răspundere. CEC-ul nu are abilități de tragere la răspundere penală sau administrativă. Noi urmează să evoluăm corect rapoartele financiare și să le dăm o apreciere corectă. În cazul în care vedem că nu sunt indicate toate aspectele financiare în rapoarte financiare, noi transmitem verificarea actelor primare către Procuratură sau Curtea de Conturi și CNA care pot elabora expertize-economico financiare în acest sens.

tv8.md: Ajutorul social de 700 de lei oferit înainte de alegeri poate fi considerat o forma de corupere a alegătorilor, folosind resursa administrativa?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Ajutorul social, după câte înțeleg eu a fost făcut printr-o hotărâre de Guvern urmare a asumării de răspundere, și odată ce are un substrat legislativ și nu a fost contestat urmare a legalității acestui act, se prezumă că el este legal și produce efect pentru beneficiari, persoane care sunt indicate acolo.

tv8.md: Dar dacă acest ajutor va fi însoțit de o felicitare/carte poștală de-a lui Dodon prin care șeful statului își asuma realizarea?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Deja noi vom stabili factual acest raport și vom da o apreciere printr-o hotărâre a CEC-ului.

La final, președintele CEC, a venit cu un mesaj către alegători în care le spune să nu se lase manipulați de partidele politice și de persoanele care pot duce cu ușurință în eroare societatea.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Până acum și-au anunțat participarea Andrei Năstase – Platforma DA, Maia Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate, Octavian Țîcu – Partidul Unității Naționale și Dorin Chirtoacă – Mișcarea Politică Unirea.

O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 798: Sânge la Odesa, ordinul lui Șoigu și îndemn din SUA! Rusia se laudă cu o lovitură grea
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta
/VIDEO/ Clasele primare vor reveni la note? Ministrul Educației: Părinții și învățătorii cer asta

/Analiză/ Risipa alimentară în R. Moldova: 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare pe o lungime de 40 de km

missing
Foto simbol
01 mai 2024, ora 23:15

Indicele risipei alimentare în Republica Moldova în 2024 este  de 93,4 din 100. Un moldovean va risipi în acest an estimativ 71 kg de produse alimentare. Risipa alimentară pe țară este în 2024 de circa 180 de mii de tone sau circa 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. 

„Risipa de alimente în Republica Moldova ar fi mai mare cu 50% față de ceea ce se spune în prezent dacă ar fi mai bună și calitatea datelor prezentate în acest sens”, a menționat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice la Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, în cadrul unei analize economice.

Potrivit expertului, 40% din risipa alimentară a Republicii Moldova este din cauza cetățenilor, care merg la magazin, fac cumpărături, plătesc sume enorme de bani, le duc acasă, ca mai apoi multe dintre ele să le arunce la gunoi, deoarece nu doresc să le mai folosească. 

„Indicele risipei alimentare în Republica Moldova, în 2024, are o valoare de 93,4 din 100. În acest an, risipa de alimente per moldovean este de 71 kg, în scădere cu 5 kg față de 2021, când a început să fie măsurată risipa alimentară în Republica Moldova. Risipa de alimente pe țară este de 180 de mii de tone, minus 12,5 kg față de 2021. Aceste 180 de mii de tone ar reprezenta 3 mii de vagoane de tren marfare, aliniate pe o lungime de 40 km. Datorită implicării Băncii de Alimentare, în scopul prevenirii risipei de alimente, s-a reușit să fie recuperate, din cele 180 de mii de tone, 260 de tone sau 0,15%. Asta înseamnă 4 vagoane și jumătate. Din 700 kg de produse alimentare risipite, Banca de Alimente reușește să recupereze 1 kg pentru a ajuta oamenii aflați în pragul sărăciei. Din nefericire trebuie să constatăm că risipa de alimente în Republica Moldova este chiar mai mare decât estimările noastre”, a declarat expertul.

Vorbind despre creșterea prețurilor la produsele alimentare, Veaceslav Ioniță a spus că în Republica Moldova, în perioada 2021 – primele trei luni din 2024, au crescut cu 64% prețurile la produsele alimentare. Cea mai mare scumpire din ultimii 25 de ani. Ceea ce valora 100 de lei în 2020, în prezent costă 164 de lei. Astfel, devine un paradoxal fenomenul risipei de alimente. Când se înregistrează cea mai mare scumpire a produselor alimentare, oamenii continuă să risipească produse.

Referitor la ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare în bugetul gospodăriilor casnice, economistul spune că moldovenii au alocat în 2021 circa 42% din bugetul gospodăriei pentru produsele alimentare. În 2023 –39,7%. Ponderea alimentelor în bugetului unei familii din România este de 24,8%. Media europeană a fost de 14,3%. Cel mai puțin cheltuie SUA – 6,5%. 

Despre ponderea cheltuielilor pentru produsele alimentare după veniturile gospodăriilor casnice, analistul economic afirmă că în 2022, primii 20% cei mai săraci moldoveni au alocat pentru procurarea produselor alimentare circa 56,9% din venitul gospodării. Următorii 20% mai săraci – 51,8%. Alții 20%, aflați la mijloc – 47,3%. 20% dintre moldovenii cu venituri mai mari au alocat – 42,2%, iar cei mai bogați 20% dintre moldoveni – 30,3%. Media națională a fost de 41,1%. „Ponderea risipei de alimente în diferite etape ale lanțului alimentar moldovenesc: populația – 40%; sectorul de producție – 25%; sectorul de procesare – 20%; sectorul comercial – 15%”, a declarat analistul economic.

Analizând situația din alte țări, expertul a menționat că risipa de alimente a gospodăriilor casnice din Portugalia este de 124 kg per capita anual; Elveția – 119; Serbia – 108; Republica Moldova – 71; Ucraina – 69; România – 67; Olanda – 59; Slovenia – 36; Federația Rusă – 33; Bulgaria – 26; Europa de sud – 90; Europa de nord – 74; Europa de vest – 65; Europa de est – 61.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, structura cheltuielilor gospodăriilor casnice în anul 2023 a fost: produse alimentare și băuturi nealcoolice procurate – 39,7%; produse alimentare și băuturi nealcoolice real consumate – 34,8%; serviciile comunale – 17,6%; încălțăminte și îmbrăcăminte – 7,8%; transport – 7%; amenajarea, dotarea și întreținerea locuinței – 5,3%; sănătate – 4,4%; telecomunicații – 4,3%; restaurante și hoteluri – 3,2%; recreere și cultură – 3%; băuturi alcoolice și tutun – 1,7%; educație – 1,2%.

„Pierderile și risipa de produse alimentare în Republica Moldova  în 2015 a fost de 11 miliarde de lei, dintre care 3,8 miliarde de lei risipa alimentară din partea populației. În 2017 – 12,1 miliarde de lei, dintre care 4,1 miliarde de lei risipa populației. 2019 – 13,8 miliarde de lei, dintre care 4,7 miliarde de lei risipa populației. 2021 – 15,3 miliarde de lei, dintre care 5,2 miliarde de lei risipa populației. 2023 – 19,4 miliarde de lei, dintre care 6,6 miliarde de lei risipa populației. 2024 – estimativ 20,9 miliarde de lei, dintre care 7,2 miliarde de lei risipa populației”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Veaceslav Ioniță a amintit că moldovenii de sărbători fac cumpărături în exces, iar anumite alimente nu sunt consumate, dar aruncate la gunoi. Fiind în ajunul sărbătorilor pascale, în scopul prevenirii risipei alimentare, toți cei care doresc sunt încurajați să nu fie risipitori, dar să facă donații, deoarece sunt aruncate la gunoi produse alimentare care ar putea ajuta pe cineva să nu moară de foame.

Potrivit lui Oleg Paraschiv, director al Băncii de Alimente, prima Bancă de Alimente și-a început activitatea în Republica Moldova în 2021 în scopul prevenirii risipei de alimente și atingerii obiectivului – zero alimente risipite și nici un om flămând. „Încercăm prin intermediul resurselor pe care le avem să ajungem la fiecare segment unde se înregistrează risipa de alimente. Pentru populație desfășurăm diferite campanii de informare cum ar putea preveni risipa de alimente în gospodăriile casnice. Am avut doi ani la rând activități în școli și a fost elaborat primul ghid anti risipă. Copiii de la o vârstă fragedă pot deprinde anumite comportamente, care pot deveni abilități în viața de adult”, a spus Oleg Paraschiv.

Directorul Băncii de Alimente a mai spus că se lucrează și pe dimensiunea recuperării produselor alimentare de la agenții economici care spun că nu aruncă produse alimentare la gunoi, deși la majoritatea magazinelor pot fi văzute tomberoane cu produse care sunt bune, sigure și pot fi direcționate către servicii sociale și consumate de către beneficiarii acestora. „În primele trei luni ale anului curent am reușit să recuperăm circa 84 de tone de produse alimentare, care au ajuns la 65 de organizații care îngrijesc de circa 9000 de beneficiari, care sunt la limita sărăciei. În Republica Moldova sunt foarte mulți astfel de oameni și din păcate încă foarte multe produse ajung la gunoi”, a afirmat Oleg Paraschiv.

Directorul Băncii de Alimente a vorbit și despre Legea cu privire la prevenirea risipei de alimente, care încă nu este funcțională, deoarece nu are tot cadrul normativ conex și să fie claritate în ceea ce privește transferul produselor alimentare către serviciile sociale. „Astăzi, din păcate, este mai „rentabil” pentru agenții economici să arunce produsele alimentare, deoarece nu plătesc pentru ele TVA, dar plătesc TVA în cazul în care donează aceste produse. Modificările care s-au propus acum vin să facă claritate din punct de vedere fiscal. În felul acesta credem că mai mulți agenți economici vor fi deschiși să transfere produsele. Nu trebuie să lăsăm pe nimeni în urmă. O societate este prosperă doar atunci când toți încearcă să trăiască mai bine. Iar acei beneficiari, la care ajung produsele, nu-și permit financiar să cumpere produse alimentare. De ce să fie aruncate produsele, dacă pot fi transferate către anumite servicii sociale. Banca de Alimente are toată logistica necesară, putem lua orice cantitate, orice tip de produse, cu un termen de valabilitate suficient să ajungă la timp către serviciile sociale, la beneficiarii care nu-și permit nici măcar minimul de existență”, a spus Oleg Paraschiv.

/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie în timpul unui meci de fotbal. Un jucător de 24 de ani s-a prăbușit pe teren și a murit. Incidentul a avut loc, aseară, în comuna Ciorescu. / Procurorii cer arest preventiv pe numele șoferului automobilului în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Oamenii legii au efectuat mai multe perchezitii la domiciliul bărbatului. / Complexul Memorial „Eternitate” trece în gestiunea Primăriei Chișinău. Solicitarea a venit din partea Ministerului Apărării.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Undă verde pentru referendum! Curtea Constituțională a dat avizat pozitiv inițiativei PAS privind organizarea referendumului pentru aderarea la UE! / Caz șocant la Orhei. O tânără de 19 ani însărcinată a dispărut după ce a urcat într-o mașină de ocazie. Era studentă la pedagogie și se întorcea acasă, după ce a făcuse meditații cu un elev. / Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, PAS-ul ar câștiga cele mai multe mandate, iar în Legislativ ar intra și partidul Șansă. La prezidențiale, actuala președintă, Maia Sandu, ar acumula cel mai mare scor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o încercare de a alege procurorul general. Consiliul Superior al Procurorilor dă start noului concurs, după ce primul a eșuat. S-au modificat și regulile. / Securitate instabilă în Israel. Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor Republicii Moldova să evite călătoriile în această țară. / Cazuri noi de rujeolă și un val de Rotavirus în rândul copiilor din Chișinău. Specialiștii în sănătate îndeamnă părinții să-și imunizeze copiii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Votul prin corespondență s-ar putea extinde. Deputații PAS propun ca acesta să fie testat la prezidențiale și referendum inclusiv în Norvegia, Suedia, Finlanda și Islanda. / Proces penal pe marginea licitației spațiilor comerciale de la Aeroportul Internațional Chișinău. Procurorii Anticorupție investighează mai multe ilegalități, inclusiv abuz de serviciu. / Peste 60 de mii de locuințe au fost recenzate de la începerea recensământului, iar circa 130 de mii de persoane au completat chestionarele.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Parlamentul European a refuzat să voteze finanțarea pentru Consiliul Uniunii Europene, din cauză că țările UE nu au putut oferi Ucrainei noi sisteme Patriot. / Lemne de peste 100 de mii de lei, vândute ilegal de angajați Moldsilva. Un director și doi subalterni vor compărea în fața magistraților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tensiuni în timpul vizitei președintei Sandu la Comrat. Aceasta a fost huiduită de simpatizanții fugarului Ilan Șor, iar poliția a făcut un cordon viu pentru a ține protestarii la distanță. / Caz oripilant la Tiraspol. Doi copii s-au ales cu intoxicații serioase, după ce au fost serviți cu prăjituri în parc, de o necunoscută. Presa din stânga Nistrului scrie că acestea ar fi putut conține otravă pentru șoareci. / Guvernul anunță că este gata să compenseze cel puțin jumătate din costurile de izolare termincă a locuințelor. Vor fi eligibili atât cei cu locuințe particulare, cât și moldovenii de la bloc.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fiica deputatei Victoria Cazacu, cercetată penal într-un dosar de corupție, susține că este victima luptelor care se dau pentru funcția de șef de post al Serviciului Vamal de la aeroport. / Noul ambasador ucrainean la Chișinău vine în Moldova pentru a lupta cu separatismul rus, susține consilierul prezidențial de la Kiev, Mihailo Podoleac. Acesta e convins că Rusia va încerca în continuare să destabilizeze situația din țara noastră. / Crește numărul femeilor abuzate care cer ajutor la centrele specializate. Anul trecut 22 de femei au murit din cauza violențelor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei bunuri imobile, dar și două automobile care îi aparțin fugarului Ilan Șor ar putea fi scoase în curând la licitație, în folosul Băncii de Economii. / 116 cetățeni ai Republicii Moldova nu mai pot călători în România, după ce au încercat să ajungă la un protest la București. Restricțiile vizează tinerii plătiți de Ilan Șor să treacă Prutul, precizează șeful Interpol Moldova. / Astăzi începe Recensământul populației și a locuințelor. Circa patru mii de recenzori vor merge din casă în casă timp de trei luni ca să avem cifre despre nivelul de bunăstare, educația și apartenența etnică a cetățenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane. / Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. / Filmul bate viața, la Chișinău. Mai mulți oameni au întârziat astăzi la muncă, iar elevii la școală după ce autoritățile au blocat o stradă din capitală pentru filmarea unor secvențe de film. Ce spune ministrul culturii?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie pe un poligon al Armatei Naționale. Un soldat a murit în timpul antrenamentelor. Reprezentanții Ministerului Apărării spun că tânărul s-ar fi sinucis cu arma din dotare. / Un judecător găsit vinovat de implicare în Laundromatul rusesc a scăpat de pușcărie. Motivul este că sentința a fost pronunțată după expirarea termenului de prescripție. / Noi fragmente de dronă militară depistate pe teritoriul țării noastre. Obiectele au fost descoperite din nou la Etulia, raionul Vulcănești, la 500 de metri de linia de frontieră moldo-ucraineană.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cei trei inspectori vamali, reținuți la aeroport, au fost aduși astăzi în fața magistraților. Unul dintre ei, fiul fostului deputat PD Gheorghe Brașovschi, Constantin, își va petrece următoarele 30 de zile în penitenciar. /Guvernul de la Chișinău recunoaște că a blocat unele exporturi din regiunea transnistreană ca să prevină livrările de componente pentru industria militară a Rusiei. /Directorul-adjunct și un șef de direcție al Agenției Rezerve Materiale au fost reținuți. Centrul Anticorupție îi acuză de aranjarea licitațiilor în procesul de achiziție a rezervelor strategice ale statului, căuzând prejudicii de milioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Judecătorul Oleg Melniciuc va fi cercetat pentru hărțuirea sexuală a unei studente. Consiliul Superior al Magistraturii și-a dat acordul pentru pornirea urmăririi penale. / Plecări masive din PSDE, la PAS. 16 primari din Hîncești, în frunte cu președintele raionului, au părăsit Social Democrații Europeni și au aderat la Partidul Acțiune și Solidaritate. Ce spune PAS? / Medicamentele compensate nu vor mai fi prescrise pe hârtie. Medicii vor fi obligați să folosească softul e-Reteta, iar pacienții își vor putea ridica medicamentele doar cu buletinul.

/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Ecoul tragediei de la Ciorescu, în care un fotbalist a murit. Un coechipier-martor: Trebuie să ne verificăm inima
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/VIDEO/ Un angajator bun trebuie să ofere celor din subordine salarii mai mari decât ridică personal: „Dacă nu, cred că este o problemă”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Atac masiv și risc de o nouă ofensivă rusă! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ INVESTIGAȚIE/ Alianța Kremlin. Conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din R. Moldova
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut
/VIDEO/ Moldovenii renunță la banii cash: Numărul tranzacțiilor fără numerar a crescut cu 35% anul trecut

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram