Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1034: Fals despre Transnistria și atac masiv! Trump: „Suntem foarte aproape de Al Treilea Război Mondial”

/VIDEO/ Președintele CEC: Codul Electoral este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația actuală din R. Moldova

missing
21 iulie 2020, ora 10:05

Noul Cod Electoral este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația actuală din R Moldova spune Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale. Cimil a relatat pentru tv8 cum CEC și-a propus să rezolve problema transportării organizate a alegătorilor, cu cât aproximativ se va mări costul alegerilor prezidențiale din toamnă din cauza pandemiei, dacă există riscul amânării acestora și cum va vota diaspora. Potrivit lui, CEC a început pregătirile pentru scrutinul prezidențial încă din ianuarie, iar lucrările sunt în plină desfășurare.

Dorin Cimil: Acțiunile pentru organizarea alegerilor prezidențiale sunt prescrise de Codul Electoral și noi am început să activăm în acest sens încă în luna ianuarie anul curent. Să pregătim terenul pentru a forma acele grupuri de lucru inter-instituționale, precum și acele activități care sunt prescrise de Codul Electoral, necătând la faptul că decizia Parlamentului privind numirea datei alegerilor prezidențiale a fost la 22 mai anul curent și va intra în vigoare la 15 august curent. Repet, acțiunile de pregătire s-au început mult mai înainte.

tv8.md: Opoziția afirmă că modificările operate la Codul Electoral l-ar avantaja pe actualul președinte și l-ar ajuta să obțină o victorie mai ușoară la alegerile din toamnă. Cum comentați aceste acuzații, din moment ce CEC este instituție publică, specializată, care organizează și administrează procesul electoral?

Dorin Cimil:Comisia Electorală Centrală nu are drept de inițiativă legislativă. Noi am venit cu un proiect către Parlament, un proiect urmare a analizei a celor două scrutine mari care s-au petrecut în 2019 – alegerile parlamentare și alegerile locale. Urmare a acestor scrutine am avut și o analiză a impactului legislativ și social și ne-am propus să venim cu unele soluții de ordin juridic care ar putea reglementa mai sigur și mai corect munca CEC-ului și munca organelor create de către CEC. Acest proiect de lege este o muncă de expert și a fost analizat cu concursul societății civile, a fost publicat și am primit și niște avize din partea actorilor politici și actorilor care reprezintă societatea civilă. A fost formatat urmare a tuturor propunerilor care au venit la CEC. Însă nu toate propunerile care au venit la CEC și-au găsit sprijin prin votul membrilor CEC.

Acest proiect este rezultatul unui vot în cadrul plenului CEC și Comisia a găsit de cuviință să facă o variantă de compromis și să transmită pentru a fi analizată și apreciată în cadrul Parlamentului. Vreau să spun cert că acest proiect nu este o un proiect făcut sub unul sau altul concurent electoral , este un proiect de compromis care urmează să îmbunătățească legislația actuală din R Moldova. Suntem cerți de timpul în care a fost pus pe masa legiuitorului, pe motiv că suntem în luna iulie, dar alegerile președintelui urmează a fi în luna noiembrie anul curent, însă prima variantă a acestui proiect și chemarea pentru dezbaterea publică a fost făcută în ianuarie anul curent. Din luna ianuarie noi consideram că este suficient timp pentru a dezbate, analiza, a aduce argumente proprii de către unii sau alții din actorii politici și a veni cu un proiect consolidat. Nu s-a întâmplat acest lucru și vreau să remarc dezinteresul partidelor politice pentru acest proiect pe motiv că nu am avut o rezonanță clară din partea partidelor politice în timp ce acest proiect se plămădea în cadrul CEC-ului, ci doar când a fost pus pe masa Parlamentului, acest lucru s-a întâmplat în luna iunie s-au început anumite dezbateri, etichetări, aprecieri în privința autoratului, adresatului acestui proiect. Nu este adevărat, proiectul reprezintă o viziune de expert a CEC-ului care vine să îmbunătățească cadrul normativ legal. Vreau să vă spun că, chiar nici actorii politici nu au intrat în esențe acestui proiect, ei vin să-l supună anumitor critici fără ca să intre plenar în esența reglementărilor care au fost propuse.

tv8.md: Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău afirmă că există indicii că modificările la Codul Electoral nu corespund pe deplin recomandărilor Comisiei de la Veneția

Dorin Cimil:Am văzut și replica Excelenței Sale, ambasadorul UE, Peter Michalko, însă dumnealui nu specifică care din pozițiile proiectului Codului ar veni în contradicție cu Comisia de la Veneția, noi putem intui din economia celor relatate că probabil se referă la micșorarea timpului de vot, probabil se referă la statutul observatorilor și la examinarea contestațiilor depuse în timpul campaniei electorale. Probabil acestea sunt aspectele pe care dumnealui le contestă sau urmează să le aprecieze diferit decât le apreciem noi. Noi nu vedem elemente majore de risc pentru unul sau altul partener electoral, partener politic care se va lansa în cursa electorală, noi considerăm că aceste prevederi sunt în corespundere cu constituția și urmează a fi aplicate ca atare, fiindcă efectul uneia sau alteia din modificările legale se vede abia după ce se parcurge deci o campanie sau alta electorală și nu până la. Este foarte complicat să te dai cu părerea și să vii cu concluzii când nu știi cum va lucra o normă sau alta.

tv8.md: Una dintre prevederile noului Cod electoral este acordarea dreptului autorităților electorale de a exclude concurenți din cursă, experții spun că este o prevedere care ridică semne de întrebare

Dorin Cimil: Vin cu o explicație și în acest sens. Ceea ce înseamnă că CEC să excludă un concurent electoral sau altul, vorbim despre faptul că CEC urmează să aplice față de unul sau altul concurent electoral anumite sancțiuni care sunt stabilite de Codul Electoral și una din sancțiunile respective este adresarea cu o cerere de chemare în judecată privind scoaterea din cursa electorală. Această sancțiune a existat în Codul Electoral. ea continuă să-și găsească locul prin sancțiunile care sunt prevăzute de Codul electoral și CEC nu este organul care scoate din Cursa Electorală, CEC poate veni cu o cerere de chemare în judecată relatând toate probele, toate temeiurile juridice de scoatere, excludere din cursă și numai instanța de judecată urmează să aprecieze acest fapt, ca și un fapt care deci aplicând și criteriul proporționalității , măsurilor de abatere respective și poate veni cu o sancțiune aplicată privind excluderea din cursă. Nu este CEC organul care exclude în mod arbitrar, administrativ unul sau altul din potențialii concurenți electorali. Decizia finală este la discreția instanței de judecată și urmează să fie derulat un proces care să aprecieze toate aspectele respective.

tv8.md: Una din încălcările depistate de observatori și mediatizate este transportarea organizată a alegătorilor şi mituirea acestora. Ce acțiuni va întreprinde CEC pentru a combate aceste fenomene?

Dorin Cimil: La acest capitol ne-am propus doar să incriminăm această acțiune la categoria coruperea alegătorilor care este prevăzută în Codul Penal și mai nou urmează să stabilim niște reguli clare privind modul de transportare care urmează să fie efectuate de CEC cu concursul observatorilor. Așa însă în funcție de unele condiții care vor fi stabilite se va crea condiții clare de transportare a alegătorilor, de la punctul lor până la secția de votare. De exemplu un caz care se discută acuma, dacă vom admite transportarea de alegători dintr-o localitate unde nu s-au organizat secție de votare în tr-o altă localitate unde s-a organizat secție de votare. Este un proces care urmează a fi regăsit într-un regulament sau instrucțiune a CEC-ului și să reglementăm clar această procedură. Este complicat să evaluăm toate cazurile de transportare legală sau ilegală de aceea la moment noi evaluăm practica care s-a creat urmare a acestor scrutine: cel prezidențial din 2016 și parlamentar din 2019 și să venim cu soluții clare în acest sens. Cert este că intervenția CEC-ului pe acest segment va fi una clară și previzibilă pentru ca toți actorii să cunoască regulile în acest sens.

tv8.md: Vă referiți și la Regiunea transnistreană?

Dorin Cimil: Noi cu certitudine că vom cuprinde și regiunea Transnistreană pe motiv că anume pe acest segment de a organizării alegerilor au fost depistate și au fost reclamate cele mai multe și cele mai mari nereguli.

tv8.md: Există riscul amânării alegerilor prezidențiale?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Codul electoral prevede și în acest aspect o soluție. Amânarea alegerilor poate fi numai dacă se va stabili o situație de urgență așa cum am avut-o în lunile martie sau pentru alte temeiuri expuse în legea respectivă: starea de război, starea de asediu ș.a. Nu avem aceste temeiuri la ora actuală. Suntem într-o stare de alertă publică în sănătate ceea ce permite organizarea alegerilor cu respectarea unor norme epidimiologice cu referință la distanță socială, înzestrarea cu echipamente, dotări speciale pentru secțiile de votare și alte chestiuni care prevăd experiența altor state pe care noi o preluăm.

Alegerile locale noi în septembrie – un prim test

Dorin Cimil, Președinte CEC: Pentru șase septembrie anul curent sunt organizate alegeri locale noi în două localități, alegerea primarilor. Pentru aceste două localități noi vom pregăti o instrucțiune privind administrarea pe timp de pandemie și această va cuprinde normele clare de comportament a funcționarilor electorali cum urmează să-și organizeze deci votul pentru a fi protejați de o infectare cu Covid-19 sau alte situații de acest gen. Această concepție pe care o să o elaborăm pentru șase septembrie va sta la baza dezvoltării unei concepții mai largi, mai complexe pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020.

tv8.md: Când spuneți concepție vă referiți la măsurile de precauție care urmează să fie luate …

Dorin Cimil, Președinte CEC: Mă refer la măsurile de precauție cu caracter epidimiologic și sanitar care sunt obligatorii și sunt prescrise de comunitatea electorală internațională și vom stabili în acest sens reguli clare care urmează a fi obligatoriu respectate. Dacă vă aduceți aminte de alegerile din martie din Hâncești, circumscripția 38, noi am fost printre primii administratori electorali care am și stabilit niște norme care au fost implementare în acea circumscripție pentru secțiile de votare și a funcționat acest lucru. Urmează să dezvoltăm acest mecanism în baza experienței proprii și a experienței altor state care au implementat aceste măsuri și au petrecut alegerile.

tv8.md: După alegerile din martie din circumscripția Hâncești s-a înregistrat o creștere a cazurilor de infectare

Dorin Cimil, Președinte CEC: Nu avem aceste date cu referință la Hâncești, dar știm din mass-media că a fost o creștere a numărului de îmbolnăviri, trebuie să vedem urmare a căror factori a fost generată această creștere. Urmare a activității CEC-ului sau a administrării incorecte a situației epidimiologice. Trebuie să cercetăm clar acest aspect.

tv8.md: Care ar fi unele dintre măsurile de precauție care vor fi luate la alegerile din toamnă?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Am făcut un demers către Ministerul Sănătății și Protecției Sociale pentru a ne aproba echipamentul, procedurile și procedeele de dotare pentru secțiile de votare cu anumit echipament special: dezinfectanți, termometre, viziere și alt echipament care sunt necesare pentru a veni cu dotările respective pentru secțiile de votare atât pentru alegerile din Dondușeni și Telenești, cât și pentru cele prezidențiale. Așteptăm acum ca să fie aprobată informația de către ministerul Sănătății și să venim către Guvern cu un demers pentru a fi alocate sursele bănești necesare.

tv8.md: Cu cât se mărește costul alegerilor prezidențiale?

Dorin Cimil, Președinte CEC: La ora interviului (n.r. 17 iulie) noi nu știm exact răspunsul care va fi de la ministerul Sănătății și Protecției Sociale, însă estimările proprii ale CEC-ului, ținând cont de prețurile care au fost în luna martie când am procurat acel echipament pentru Hâncești, cam pentru două ture de scrutin se ridică la 15 mln de lei.

tv8.md: Cum pregătește CEC votul în diasporă?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Pentru cetățenii din diasporă noi am început să ne mișcăm încă în luna ianuarie anul curent stabilind demersurile corespunzătoare către țările de referință pentru a ne prezenta permisiunea deschiderii secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice ale R. Moldova. În februarie am fost informați de către majoritatea din state privind acceptul lor de a deschide secții de votare în afara misiunilor diplomatice. Situația s-a schimbat dramatic în lunile martie, aprilie, mai și spre sfârșitul lunii mai am înnoit acest demers către state pentru a ne prezenta gătința lor de a ne găzdui pentru deschiderea secțiilor de vot în afara sediilor misiunilor diplomatice. Vreau să vă spun că cu părere de rău, foarte multe state nu sunt gata să dea un răspuns clar și cert privind posibilitatea deschiderii secțiilor de votare în afara misiunilor diplomatice.

Noi însă suntem conștienți și urmărim evoluția epidimiologică în toate țările unde intenționăm să deschidem secții de votare și vom urmări acest proces și în funcție de evoluția, sperăm noi pozitivă a acestui proces, vom parcurge la deschiderea unui număr suficient de secții de votare care să îndestuleze cetățenilor noștri care se află peste hotare.

tv8.md: Ar fi votul electronic sau votul prin corespondență o soluție pentru alegătorii din diasporă?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Cu părere de rău aceste concepte nu și-au găsit reflectarea în Codul Electoral pe motiv că spre exemplu pentru a implementa votul electronic în R.Moldova avem doar un studiu de fezabilitate realizat încă în 2016, iar pentru a parcurge la propriu implementarea votului electronic este necesar și acceptarea acestui mecanism de către Parlament, ca și mecanism agreat. La moment pentru alegerile prezidențiale, acest lucru nu va fi și este clar.

tv8.md: Se vor oferi mai multe ore pentru votarea în diasporă pentru a evita cozile și a asigura dreptul la vot cetățenilor?

Dorin Cimil, Președinte CEC:: Conform Codului Electoral, sunt 14 ore pentru vot. Iar în cazul în care la secția de votare respectivă s-au format cozi și nu au reușit să voteze toate persoanele care au venit la secția de votare, CEC-ul este în drept să prelungească cu două ore timpul de vot. Acest mecanism legal există și el a fost realizat și anterior. Și probabil va fi necesar de realizat acest mecanism și pentru viitor.

Pentru dotarea secțiilor de vot peste hotare, mai prevedem în perspectivă procurarea de scanere privind citirea informației despre actele de identitate și fiind conectat la sistemele informaționale care ne ca permite să fluidizăm numărul de alegători și procesul de venire la urnă de vot, obținerea buletinului, votarea și deja ieșirea din sala de vot. Noi sperăm că se va implementa și la alegerile prezidențiale, avem toată siguranța din partea partenerilor de dezvoltare care ne oferă și suport financiar în acest sens ca să implementăm mecanismul de citire a informației de pe pașapoarte sau buletine cu ajutorul acestor scanere.

tv8.md: Va fi cumva reglementată activitatea partidelor/concurenților electorali pe rețelele sociale?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Evident că va fi permisă activitatea pe rețele sociale unica problemă în ceea ce privește raportarea financiară corectă din partea actorilor electorali, pe motiv că nu toți actorii electorali raportează către CEC acele cheltuieli care sunt făcute pentru campaniile de publicitate/ de agitație pe rețele de socializare. Suntem în etapa de stabilire de relații cu unii provideri care urmează să ne furnizeze la timp și clar acele informații despre cheltuielile care le vor avea fiecare concurent electoral în campaniile electorale. Să vedem dacă acele cheltuieli vor fi corect reflectate în rapoartele financiare pe care le prezintă către CEC.

tv8.md: Privind finanțarea concurenților electorali, deja au fost lansate acuzații în spațiul public că unul dintre partidele aflate la guvernare ar intimida oamenii de afaceri să doneze bani pentru viitoarea campanie electorală…

Dorin Cimil, Președinte CEC: Noi nu avem astfel de cereri/demersuri, noi vedem ce se întâmplă în plan informativ pe rețelele sociale, dar dacă sunt anumite chestiuni de intimidare, impunere urmează a fi informate organele de drept pentru a fi luate măsurile corespunzătoare și a fi trași la răspundere. CEC-ul nu are abilități de tragere la răspundere penală sau administrativă. Noi urmează să evoluăm corect rapoartele financiare și să le dăm o apreciere corectă. În cazul în care vedem că nu sunt indicate toate aspectele financiare în rapoarte financiare, noi transmitem verificarea actelor primare către Procuratură sau Curtea de Conturi și CNA care pot elabora expertize-economico financiare în acest sens.

tv8.md: Ajutorul social de 700 de lei oferit înainte de alegeri poate fi considerat o forma de corupere a alegătorilor, folosind resursa administrativa?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Ajutorul social, după câte înțeleg eu a fost făcut printr-o hotărâre de Guvern urmare a asumării de răspundere, și odată ce are un substrat legislativ și nu a fost contestat urmare a legalității acestui act, se prezumă că el este legal și produce efect pentru beneficiari, persoane care sunt indicate acolo.

tv8.md: Dar dacă acest ajutor va fi însoțit de o felicitare/carte poștală de-a lui Dodon prin care șeful statului își asuma realizarea?

Dorin Cimil, Președinte CEC: Deja noi vom stabili factual acest raport și vom da o apreciere printr-o hotărâre a CEC-ului.

La final, președintele CEC, a venit cu un mesaj către alegători în care le spune să nu se lase manipulați de partidele politice și de persoanele care pot duce cu ușurință în eroare societatea.

Alegerile prezidențiale vor avea loc la 1 noiembrie. Până acum și-au anunțat participarea Andrei Năstase – Platforma DA, Maia Sandu – Partidul Acțiune și Solidaritate, Octavian Țîcu – Partidul Unității Naționale și Dorin Chirtoacă – Mișcarea Politică Unirea.

Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024

/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/LIVE/ Retrospectiva celor mai răsunătoare falsuri din 2024. Astăzi de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
/LIVE/ Retrospectiva celor mai răsunătoare falsuri din 2024. Astăzi de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
Celula de criză va fi activată la Guvern! Dorin Recean: „Pentru a ne asigura că gestionăm eficient orice situație de urgență”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/HARTĂ/ Record de consum al energiei în ajun de posibilă criză: Planul B pregătit din 1 ianuarie 2025
/HARTĂ/ Record de consum al energiei în ajun de posibilă criză: Planul B pregătit din 1 ianuarie 2025

/LIVE/ Retrospectiva celor mai răsunătoare falsuri din 2024. Astăzi de la 19:55, doar la „Alo, TV8”

missing
23 decembrie 2024, ora 19:57

De la teorii conspiraționiste despre pierderea identității, înarmare, NATO sau UE, până la promisiuni iluzorii ale integrării în UEE. Ultimele luni au fost marcate de valuri de dezinformare, amplificate în perioada campaniei electorale.

Trecem în revistă cele mai răsunătoare falsuri din ultimele luni, analizăm mecanismele prin care adevărul a fost distorsionat și impactul acestor narațiuni asupra societății.

Luni, de la 19:55, doar la „Alo, TV8”, împreună cu experții Andrei Curăraru și Viorica Zaharia. 

Guvernul îndeamna cetățenii să economisească energia electrică și să se aștepte la deconectări, în timp ce Premier Energy a făcut deja un grafic de întreruperi planificare, despre care nu oferă detalii. /Chișinăul respinge acuzațiile înaintate de Rusia, precum ca Maia Sandu ar vrea să se răzbune pe locuitorii din stânga Nistrului și planifica o operațiune militară acolo. Experții spun ca rușii urmăresc să destabilizeze situația de la Chișinău. /Opt inspectori vamali de la punctul de trecere al frontierei de la Leușeni sunt cercetați penal pentru luare de mită. Oamenii legii au făcut azi percheziții la domiciliile acestora.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană se pregătește să ajute financiar Republica Moldova, dacă Federația Rusă va opri furnizarea de gaz de la 1 ianuarie, declară președinta Parlamentului European. /De anul viitor, producătorii de carne de la noi vor putea exporta în Uniunea Europeană carne marinată și cârnăciori. Cererile în acest sens pot fi depuse deja la ANSA. /CNA anunță că a aplicat amenzi în valoare de peste 10 milioane de lei, cetățenilor care și-au vândut votul la prezidențiale și la referendumul din această toamnă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se așteaptă întreruperi la energia electrică, iar tariful la lumină ar urma crească dacă rusii vor înceta livrările gaz în regiunea transnistreană. Sunt declarațiile facute de șefa statului într-o conferință de presă. /Zi de proteste la Parlement. Profesorii, angajați de la Serviciul Hidrometeo dar și de la Calea Ferată au ieșit împreună în stradă pentru a cere salarii decente, după care s-au retras ca să lase loc fermierilor. /Cei care vor cumpăra voturi la următoarele alegeri riscă pedepse mai dure. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost aprobat azi în prima lectură la ședința Parlamentului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal și îmbrânceli, azi, în fața Guvernului. Fermierii care protestau în timp ce cabinetul de miniștri era în ședință, au încercat să intre cu forța în clădirea executivului. /Șefului direcției mobilitate urbană, Vitalie Mihalache, reținut luni într-un dosar de corupție, a fost adus astăzi în instanță unde procurorii au cerut mandat de arest în izolator pe numele lui. /Fugarul Ilan Șor și Marina Tauber rămân pe lista persoanelor vizate de măsuri restrictive pe teritoriul UE. Tribunalul Uniunii Europene a respins recursul celor doi, care au cerut anularea sancțiunilor și despăgubiri financiare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoferul care a provocat tragicul accident de la Edineț, din acest weekend, în urma caruia trei oameni au murit a fost plasat în arest preventiv. Tânărul de 19 ani își va petrece următoarele 30 de zile după gratii. /Încercările lui Vlad Filat de a scăpa de statutul de condamnat penal s-au soldat cu eșec. Curtea Supremă de Justiție a declarat irevocabilă hotărârea prin care Vlad Filat a fost condamnat la închisoare pentru corupție. /Se așteaptă alegeri anticipate în Germania, după ce cancelarul Olaf Scholtz a fost demis din funcție prin vot de neîncredere.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi funcționari de la direcția Mobilitate Urbană și 5 reprezentanți ai unor agenți economici au fost reținuți azi de CNA. Aceștia sunt acuzați de corupție pasivă și activă. /Republica Moldova intră de astăzi, oficial, în stare de urgență în energetică. Ce presupune această măsură. /În 2025, la Chișinău va fi deschisă prima ambasadă a Israelului. Anunțul a fost făcut de ministerul de externe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Pedagogii au protestat astăzi în față Parlamentului. Aceștia au cerut salarii mai mari cu cel puțin 15 la sută și nu 9 procente, cât le oferă statul. /Moldovagaz anunță ca a suplinit în totalitate cantitatea necesară de gaz pentru această iarnă și dă asigurări că nu vom mai avea parte de scumpiri în acest sezon rece. /Înainte de asta, în cadrul unei ședințe care a durat până la ora 3 dimineața, parlamentul a votat pentru instituirea stării de urgență în energetică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procurorul general și șeful SIS au fost audiați astăzi în Parlament pe subiectul coruperii alegătorilor. Aceștia au prezentat ultimele date și au răspuns la întrebările deputaților. /Tot la ședința de astăzi, premierul Dorin Recean va cere instituirea stării de urgență în energetică, iar moțiunea de cenzură inaintată de BCS împotriva guvernului ar urma să fie supusă votului. /Miniştrii de interne din Uniunea Europeană au luat decizia aderării depline la spaţiul Schengen a României şi Bulgariei de la 1 ianuarie 2025.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
???? Guvernul va cere mâine, parlamentului instituirea stării de urgență în energetică. Cabinetul de miniștri a votat astăzi necesitatea instituirii acestei măsuri. ???? Stare de urgență în domeniul economiei pentru 30 de zile și în regiunea transnitreană, aprobată de așa- zisul „parlament” de la Tiraspol. Între timp, Chișinăul anunță că ia în calcul plata compensațiilor pentru locuitorii din regiune, care riscă să rămână fără gazul rușilor de la 1 ianuarie. ???? Președintele oficiului teritorial a lui Șor din Dondușeni urmează să compară in fața magistraților, fiind învinuit de acceptarea finanțării ilegale. Este al treilea om din cercul fugarului care este trimis pe banca acuzaților de la începutul acestei săptămâni.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ministerul Muncii anunță ca 90 de procente din cetățenii care au cerut compensații pentru luna noiembrie au fost declarați eligibili. Ajutoarele ar urma să fie disponibile începând cu ziua de mâine. /După ce ieri, sindicatele din învățământ au cerut o majorare de cel putin 15 la suta la salarii și au anunțat proteste, ministerul educației a declarat că a pornit discuții cu cei de la finanțe pentru a veni cu măsuri adiționale, fără a menționa însă despre ce este vorba. /Războiul din Ucraina va continua până când obiectivele stabilite de Putin vor fi atinse, anunță Kremlinul care ii cere Ucrainei să renunțe la ambiția sa de a adera la NATO și să se retragă regiunile pe care Rusia le-a revendicat. Cum a răspuns Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nemulțumiți de faptul ca de anul viitor, salariile le vor fi majorate cu doar 9 la sută, pedagogii vor ieși vineri la protest. Sindicatele din educație cer pentru început o majorare de cel puțin 15 la sută. /Pe data de 16 decembrie va fi clar dacă rușii vor continua să livreze gaz în regiunea transnistreana. Luni este ultima zi în care Gazprom poate solicita tranzit prin intermediul altui gazoduct decât cel al Ucrainei. /Ion Ceban acuza administrația pieței centrale de colectare ilegală de taxe și cere demisia directorului actual. Ce spun comercianții, aflați în jurnal.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizie fără precedent în România. Curtea Constituțională a anulat alegerile prezidențiale, urmând ca procesul electoral să fie reluat de la zero. /Ping pong de acuzații între cei demiși după majorarea tarifelor la gaz. În timp ce fostul ministru al Energiei il învinuiește pe șeful de la Energocom de situația creată, cel din urmă afirmă ca Parlicov trebuie să-și asume acest eșec. /Regiunea transnistreană a anunțat stare de urgență economică, în condițiile în care nu se știe dacă de la 1 ianuarie, Rusia va mai livra gaz malului stâng. Cum se răsfrânge această situație asupra malului drept, aflati în continuare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Premierul l-a demis din funcție pe ministrul Energiei, Victor Parlicov și a cerut ca șeful Energocom, dar si Oleg Tofilat să fie eliberați din functii. Recean urmeaza să ceară în Parlament instituirea strării de urgență în energetică. /Socialiștii și comuniștii cer demisia guvernului Recean. 26 de deputați au înaintat, în Parlament, documentul, acuzând executivul ca nu a reușit să evite criza energetică din țară. /ANI îl acuză pe deputatul neafiliat, Vasile Bolea de faptul că nu a declarat venituri în valoare de peste 200 de mii de lei în declarația de avere din 2018-2019, pe cand era deputat socialist.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mai multe categorii de bugetari, între care și profesorii se vor alege cu o majorare de salarii de doar 9%, în 2025. Aceasta aeste prevăzută în proiectul legii bugetului, aprobat de Guvern la câteva zile după majorarea cu 30 la sută a tarifului la gaz. /Ministra sanătății a cerut demisia medicului de pe ambulanță implicat în scandalul de la Ialoveni. Cei de la CNAMUP afirmă că investigația e încă în desfăsurare, iar o decizie pe acest caz încă nu a fost luată. /Un incendiu a mistuit astăzi un apartament cu două camere din sectorul Ciocana al capitalei. Pentru a evita o tragedie, pompierii i-au evacuat pe toți vecinii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Autoritățile au gestionat prost situația din domeniul energetic, iar între instituțiile responsabile s-a înregistrat lipsă de comunicare. Sunt concluziile făcute de experții energetici în urma audierilor de azi din parlament pe subiectul majorarii prețurilor la gazele naturale. /Încă o dronă rusească a căzut pe teritoriul Republicii Moldova. De data aceasta, dispozitivul a fost gasit la Orhei. Ucraina va primi un nou ajutor militar de la SUA în valoare de 725 milioane de dolari. Se întâmpla cu două luni înainte de investirea lui Donald Trump, a cărui poziție față de războiul din țara vecină, încă nu este clară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scumpirile la gaz vor afecta nu doar consumatorii casnici, dar și întreprinderile mari. Companiile farmaceutice ar putea să renunțe la fabricarea unor medicamente, iar hotelurile ar putea deveni mai scumpe cu 10 la sută. /Săptămâna trecute, peste 180 de copii cu vârsta de până la 5 ani au fost internați în spitalele din Chișinău cu infecții respiratorii. Numărul cazurilor a crescut, în ultima perioadă, anunță direcția generală asistență medicală din cadrul Primăriei. /Legislativul din Romania va fi format din 7 partide. Au fost anunțate rezultatele preliminare, care arată că PSD, AUR, PNL, USR, SOS România, UDMR și Partidul Oamenilor Tineri vor face parte din Senat și Camera Deputaților.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.

/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/VIDEO/ Explozie la frontieră! Cerul, acoperit de fum portocaliu. Ce s-a întâmplat
/LIVE/ Retrospectiva celor mai răsunătoare falsuri din 2024. Astăzi de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
/LIVE/ Retrospectiva celor mai răsunătoare falsuri din 2024. Astăzi de la 19:55, doar la „Alo, TV8”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
Criză de specialiști în funcții bine plătite! Spicherul Parlamentului: „E foarte complicat să atragi oameni potriviți”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători
/VIDEO/ Bucurii, umbrite de escrocherii: Cum recunoști schemele frauduloase de sărbători

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.