În contextul campaniei electorale din toamna acestui an, Asociația Promo-LEX face apel către Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru ajustarea modulului electronic de depunere a rapoartelor financiare anuale și semestriale ale partidelor politice, a rapoartelor privind finanțarea campaniilor electorale, a grupurilor de inițiativă, cu scopul de a asigura un nivel maxim de transparență și capacitate de verificare.
Mai exact, Promo-LEX solicită modificarea regulamentului nr. 4401, 2704 și 114 cu privire la finanțarea activității partidelor politice. În acest scop, asociația a lansat un apel în care subliniază că abia în ianuarie 2020, cu doi ani întârziere, CEC a implementat modulul electronic de raportare financiară a partidelor politice SSI „Control financiar”.
„Modulul a fost creat de CEC drept consecință a obligației de îndeplinire a Strategiei naționale de integritate și anticorupție a Republicii Moldova (SNIA) pentru anii 2017–2020 și a planului strategic al CEC pentru anii 2016–2019, în ceea ce privește supravegherea finanţării partidelor politice și a campaniilor electorale. Astfel, abia la 31 martie 2020, raportarea financiară pentru anul 2019 a partidelor a fost efectuată în premieră și obligatoriu prin intermediul modulului SSI „Control Financiar””, susține Promo-Lex.
Totuși, potrivit experților asociației, CEC nu a inclus și instrucțiuni clare de utilizare a modulului de raportare online, care să fie publicate pe pagina oficială a CEC.
„Cel mai grav este că CEC nu a ajustat modulul electronic pentru a fi mai prietenos utilizatorilor, monitorilor, părților interesate, dar și pentru a oferi un grad mai înalt de vizibilitate a datelor publicate, așa cum reiese din prevederile SNIA. Mai mult ca atât, CEC nu a modificat nici Regulamentele privind finanțarea campaniei electorale și a grupurilor de inițiativă pentru a le adapta la modulul electronic în perioada premergătoare campaniei electorale. Promo-LEX consideră că, conservarea neajunsurilor subliniate pot duce la o rată scăzută de raportare și alte deficiențe ce se pot repeta atât în cadrul raportării în perioada de colectare a semnăturilor cât și în perioada campaniei electorale”, se mai spune în apel.
În baza celor expuse, Asociația Promo-LEX solicită Comisiei Electorale Centrale:
– Completarea Regulamentelor nr. 2704, 114 și 4401 privind finanțarea campaniei electorale, a grupurilor de inițiativă și a activității partidelor politice cu instrucțiuni punctuale și clare cu privire la raportarea prin intermediul modulului electronic SSI „Control financiar”.
– Crearea unui nou buton în modulul SSI „Control Financiar, atât pentru Finanțarea partidelor politice cât și pentru Finanțarea campaniilor electorale, intitulat “vizualizare”, pe lângă cel care există deja, „generare”, și includerea posibilității de bifare multiplă atât a categoriei Partid politic/Concurent electoral/Grup de inițiativă cât și a categoriei Denumirea raportului.
– Includerea a trei categorii noi în modulul electronic SSI „Control Financiar” , atât pentru finanțarea campaniilor electorale cât și pentru finanțarea partidelor politice.
– Includerea opțiunilor data depunerii raportului și data publicării raportului la anexa Raportul privind gestiunea financiară.
– Modificarea formatului anexelor descărcate din modul, așa cum este dictat de SNIA, astfel încât acestea să fie în formate prietenoase reutilizării, spre exemplu formate CSV sau excel.
– Publicarea datelor ce țin de ocupația/locul de muncă sau genul de activitate a donatorilor în conformitate cu prevederile art. 29, alin. 4), lit. b) din Legea nr. 294/2007 privind partidele politice.
Experții Promo-LEX consideră că CEC dispune de timp și experiența necesară în aplicarea modificărilor la regulamentele interne dar și aspectele tehnice, care vizează modulul electronic Finanțarea campaniilor electorale.
Apelul Asociației Promo-LEX îl puteți găsi aici.
Precizăm că în toamna anului 2020, în R. Moldova se vor desfășura alegeri locale noi în două localități în luna septembrie și alegeri prezidențiale în luna noiembrie.