În loc de escortă și gardieni, deținutele din penitenciarul Rusca sunt păzite de la distanță, prin GPS. Cu brățări electronice, montate la picior sau la mână, femeile au ieșit la cules struguri. Dacă până acum lângă ele stăteau gardienii, astăzi în vie erau doar ele. Singurii supraveghetori sunt doi operatori de la Inspectoratul Național de Probațiune, care le urmăresc activitatea din fața monitoare. Brățările sunt purtate 24 din 24 de ore, iar dacă deținutele încearcă să scape de ele, acestea transmit semnale imediat.
Aceste femei sunt deținute în penitenciarul de la Rusca. Ca să le fie redusă pedeapsa, dar și să câștige un ban lucrează din zori și până-n seară. Printre ele este și Oxana. În urmă cu patru ani, aceasta a ajuns după gratii din cauza violenței în familie. Femeia spune că regretă cele întâmplate și că a învățat lecția.
OXANA, DEȚINUTĂ: „Sperăm să se termine pandemia și să mai avem contracte să ne mai scoată. – Ce vă doriți cel mai mult? – Familia să-mi fie sănătoasă și mai repede să mă duc acasă. – Când vă duceți? – În 2022. Am o fată și un nepoțel care nu l-am văzut niciodată.”
Dacă până acum printre rândurile de viță de vie patrulau gardienii, astăzi deținutele erau singure. Acest lucru însă nu le-a bucurat prea mult. Ele spun că brățările le deranjează.
“Nu țin minte când le-au pus, dar nu este comod deloc pentru că trebuie să duc încă jumătate de kilogram din urmă. Am fost și fără ele și nimeni nu a fugit. Dacă le stricați cine le achită? – Din contul nostru, 6000 și ceva frumos de tot.”
Unele lucrează în câmp, iar altele prin preajma penitenciarului. Chiar dacă sunt în fața gardienilor, oricum poartă brățări.
“Este un lucru foarte incomod, pentru că trebuie să o pun la încărcat. Cu această centură nu este comod să dormi. E un corp străin pe tine.”
“Nu este comod deloc, ar trebuie să fie cumva rotundă ca ceasul. Când mi-au spus deodată că e brățară când am văzut-o am rămas oleacă șocată”.
Cei din administrația penitenciarului spun că acum o săptămână zece deținute au primit brățări.
ALEXANDRU SUHOVICI, ȘEF, SECȚIA REINTEGRARE SOCIALĂ, PENITENCIARUL RUSCA: “Astfel s-a ușurat munca noastră de zi cu zi la compartimentul asigurării deținutelor cu dreptul la muncă.”
În locul gardienilor, sunt doi operatori de la Inspectoratul Național de Probațiune, care urmăresc activitatea deținutelor din fața monitoarelor.
ANDREI IAVORSCHI, DIRECTOR, INSPECTORATUL NAȚIONAL DE PROBAȚIUNE: “După cum vedeți aici avem condamnații care au fost scoși astăzi la muncă. Cu roșu este marcat traseul pe care l-a făcut condamnatul și lipsa unor încălcări s-au devieri de la traseu.”
Cele 25 de dispozitive, care au fost donate de către Agenția de Cooperare a Germaniei, includ două componente care transmit semnale GPS. Dispozitivele costă 6000 de lei și sunt rezistente la apă. În cazul în care deținuții încearcă să le scoată sau să le spargă, acestea transmit semnale imediat