Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1038: Moș Crăciun distrus și cutii negre. Putin dezvăluie o discuție cu Biden, iar ISW explică declarația

Decorați de președinte. Ce personalități controversate au fost decorate de-a lungul anilor de șefii statului

missing
22 septembrie 2020, ora 12:18

După ce ieri a devenit cunoscut faptul că președintele Igor Dodon l-a decorat pe controversatul om de afaceri, Mihail Aizin, alias Kitaeț, cunoscut în anii 90 ca lider al unui grup criminal organizat, cu ordinul Gloria Muncii, am căutat cele mai răsunătoare distincții acordate diferitor persoane de ultimii doi președinți ai Republicii Moldova, care au provocat discuții aprinse și nemulțumire în societate.

Potrivit informațiilor apărute în spațiul public, Mihail Aizin și fratele său, Oleg Aizin, alias Mao, s-au aflat în anii 90 la evidența poliției drept conducători ai unui grup criminal organizat, cunoscut ca „gruparea evreiască”. Mihail Aizin a fost un apropiat al lui Valeri Rotari, alias Zelionîi, un lider al lumii interlope a anilor 90, împușcat în 1999.

Acum doi ani, în octombrie 2018, președintele Dodon a mai acordat o distincție care a provocat critici dure din partea societății. Aflat într-o vizită la Chișinău, președintele Turciei, Recep Erdogan a fost decorat cu cea mai înaltă distincție din R. Moldova – „Ordinul Republicii”. Igor Dodon i-a oferit oficialului turc cea mai înaltă distincție „pentru merite deosebite în dezvoltarea relațiilor de prietenie dintre R. Moldova și Turcia, dar și pentru contribuția substanțială la acordarea „unui sprijin important” țării noastre. Distincția a fost acordată la scurt timp după ce au fost expulzați din Republica Moldova și transportați în Turcia șapte profesori turci, care activau în instituțiile de învățământ din Moldova. Profesorii au fost bănuiți de „trădare de stat” și oferiți Turciei, unde au fost condamnați la ani grei de închisoare.

Ceva mai devreme, în iunie 2018, Dodon i-a oferit titlul de „Artist al Poporului” cântărețului rus Filip Kirkorov. Această distincție, la fel, a provocat nenumărate discuții în rândul oamenilor. Înaltul titlu i-a fost conferit „în semn de înaltă apreciere a meritelor deosebite în dezvoltarea şi propagarea artei muzicale, pentru contribuţie la consolidarea relaţiilor culturale moldo-ruse”. Distincția a fost acordată la Festivalul Căpșunii și Mierii de la Sadova, după ce Dodon l-a plimbat prin sat, l-a ospătat cu mămăligă, peşte prăjit şi vin roşu de la mama de acasă şi l-a urcat în scena Festivalului să cânte pentru președinte. Potrivit lui Dodon, Kirkorov a fost invitatul său special la Festival, iar evoluţia sa pe scena de la Sadova a fost una pe gratis.

Și fostul președinte Nicolae Timofti a rămas în istorie ca un șef de stat care a acordat distincții unor persoane controversate. În octombrie 2016, Timofti l-a decorat pe președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko cu cea mai înaltă distincție în stat – „Ordinul Republicii”. Distincția de stat i-a fost acordată președintelui belarus „în semn de profundă gratitudine pentru merite deosebite în dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie, bună înțelegere şi colaborare pe diferite dimensiuni dintre Republica Belarus și Republica Moldova și pentru contribuție substanțială la acordarea unui sprijin important țării noastre în situații economice dificile”. Lukașenko este un lider politic care se bucură de o faimă proastă în lume, fiind unul dintre puținii dictatori care conduce o țară. Anul acesta, după alegerile prezidențiale din Belarus, Alexandr Lukașenko a recurs la forțele de ordine pentru a opri valul protestatar. Mai multe persoane au decedat, iar sute au fost întemnițați.

În aprilie 2015, Nicolae Timofti a ajuns în gura presei după ce și-a decorat… nașul de cununie. Este vorba despre preotul Ioan Ciuntu, parohul Bisericii „Sfânta Teodora de la Sihla”, decorat cu titlul „Om emerit”.

Tot atunci, l-a decorat și pe președintele Parlamentului de atunci, Andrian Candu cu „Ordinul de onoare” pentru „contribuție la promovarea reformelor bazate pe valorile si standardele europene și pentru merite deosebite în asigurarea negocierii și semnării Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și liberalizarea regimului de vize cu UE”. Distincția i-a fost acordată după ce a devenit cunoscut faptul că din sistemul bancar a dispărut un miliard de lei, iar în vremea aceea Candu era ministru al Economiei.

O decorare și mai răsunătoare este acordarea celei mai înalte distincții de stat „Ordinul Republicii” fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, care este bănuit că ar fi stat la baza furtului miliardului din sistemul bancar. În iulie 2014, Plahotniuc a fost decorat de președintele de atunci Nicolae Timofti „pentru contribuții decisive la desăvârșirea obiectivului major de politică externă al Republicii Moldova – asocierea politică și integrarea economică cu Uniunea Europeană”. Ulterior, în 2019, mai mulți politicieni i-au cerut președintelui Dodon să-i retragă fostului democrat distincția.

O altă distincție acordată unui judecător de la Curtea Constituțională, Ion Anton, a provocat dispute în rândul magistraților și conducerii de atunci a CC. Ion Anton, un amic al președintelui Nicolae Timofti, a fost decorat, în octombrie 2013, de acesta cu „Ordinul Republicii”. Distincţia i-a fost acordată „pentru muncă îndelungată şi prodigioasă în cadrul autorităţilor publice, contribuţie substanţială la procesul de edificare şi de consolidare a statului de drept şi merite în înfăptuirea justiţiei”. Oamenii care au activat împreună cu Anton în ultimii ani, însă, aveau o cu totul altă părere despre acesta şi despre „contribuţia” sa la edificarea statului de drept.

Cu un an mai devreme, în septembrie 2012, președintele Nicolae Timofti l-a decorat cu „Ordinul de Onoare” pe președintele de atunci al Curții de Apel, Ion Pleșca. În spațiul public au apărut informații că fostul președinte al Curții de Apel ar fi influențat mersul unor dosare răsunătoare cum ar fi cel al ex-deputatului Constantin Țuțu sau cel al liderului Partidului „Șor”, Ilan Șor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.