Electoralele reprezintă o mare provocare pentru candidați. Unii se văd în dificultate să găsească bani pentru a-și acoperi cheltuielile de campanie, alții – sunt puși la încercare căutând soluții pentru a camufla proveniența unor bani pe care nu îi pot justifica, dar îi pot folosi lesne în electorală. Alegerile prezidențiale din acest an nu sunt o excepție. În listele de donatori ai candidaților am identificat sponsori generoși printre educatori, măturători, lucrători medicali și chiar preoți. Iată ce a descoperit echipa Cutia Neagră.
În trei săptămâni de campanie electorală Renato Usatîi a adunat din donații peste 6 milioane de lei, doar de la persoane fizice. Potrivit listelor prezentate la CEC, l-ar fi susținut financiar circa 400 de oameni, unii dintre ei însă au recunoscut pentru echipa Cutia Neagră că nu au donat nimic. De exemplu, Ecaterina Bucătari, directoarea Casei de Cultură din satul Aluniș, raionul Râșcani, care ridică un salariu de 5 mii de lei pe lună, este indicată în lista de sponsori ai lui Renato Usatîi cu o donație de 10 mii de lei. Femeia însă spune că nu s-a gândit niciodată să doneze bani pentru campanii electorale.
„Nu am făcut eu nicio donație. –Dvs nu ați donat 10 mii de lei pentru Renato Usatîi? – Nu, Doamne ferește, niciodată în viață…Niciun leu, nimic absolut. – Nu sunteți simpatizantă a Partidului Nostru? –Nu”, Ecaterina Bucătari .
În lista donatorilor pentru Usatîi se regăsesc zeci de educatori, profesori și cadre medicale, care activează în mare parte în instituții din municipiul Bălți și au venituri foarte modeste. De asemenea, ar fi contribuit financiar cu câte 15-20 de mii de lei și directorii a 12 grădinițe din Bălți. Sume similare ar fi donat și conducătorii a șapte gimnazii și licee din oraș.
Donații generoase pentru Renato Usatîi au făcut mai mulți consilieri locali și 4 primari, membri ai Partidului Nostru, toți având venituri doar din salarii. Ivan Belciug, edilul orașului Dondușeni, apare în lista donatorilor cu o contribuție de 10 mii de lei. Potrivit declarației de avere, primarul are de întors datorii în sumă de 300 de mii de lei, dar spune că a făcut economii ca să-l susțină pe Usatîi.
„Noi, moldovenii suntem deprinși să avem de o pâine și o bucată de slănină la pâine și ne descurcăm. Salariul meu de primar și al soției ajung pentru necesitățile familiei și pentru credite. Pot să donez nu 10, da chiar și 20-30 de mii de lei pentru un candidat la președinte căruia într-adevăr îi pasă de popor. Noi suntem o echipă”, Ivan Belciug, primar or. Dondușeni.
Potrivit listelor de la CEC, din veniturile modeste pe care le au, ar fi donat pentru Usatîi șoferi, paznici și chiar deriticatoare. Un măturător a contribuit cu aproape 24 de mii de lei, iar un preot – cu 22 de mii de lei.
Ilie Munteanu, parohul bisericii „Înălțarea Domnului” din orașul Florești a refuzat să ne spună de ce a decis să susțină financiar un candidat în campania electorală.
Ilie Munteanu, preot:„Aceasta e hotărârea mea personală. Vă mulțumesc. O zi bună”.
Pe contul de campanie al Maiei Sandu în primele două săptămâni de electorală s-au adunat peste un milion de lei. Cei mai mulți din acești bani, 900 de mii de lei, reprezintă transferuri de pe contul Partidului Acțiune și Solidaritate, condus de candidată.
Maia Sandu a primit donații și de la persoane fizice. Cea mai mare sumă, de peste 23 de mii de lei a fost donată de Iosif Moldovanu, care se prezintă ca liber profesionist.
Alți 8000 de lei au intrat de la un medic și profesor universitar, Valentin Friptu. Juristul PAS, Sergiu Gherciu, a donat alte zece mii de lei. Cu aceeași sumă au contribuit pentru campania Maiei Sandu și două companii – Irarom-Grup și MTD SRL. Irarom-Grup aparține lui Oleg Morari, fratelui fostului șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. Compania a fost vizată la inceputul acestui an într-o cauză penală, sub aspectul infracțiunii de ”spălare de bani”. Dosarul se află pe masa procurorilor, dar Morari a fost scos de sub acuzații. Contactat de Cutia Neagră, omul de afaceri spune că a donat pentru Maia Sandu pentru că s-a săturat de dezmățul din țară.
La rândul lor, reprezentanții PAS, spun că au restituit donația companiei Irarom-Grup, de îndată ce au stabilit că firma are legături cu procurorul anticprupție.
Să trecem la candidatul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase. Acesta a adunat în primele două săptămâni de campanie peste 900 de mii de lei de la 47 de persoane, majoritatea fiind simpatizanți și activiști ai formațiunii. Un transfer de 20 de mii de lei a venit de la o tânără stabilită în Marea Britanie, Ruxanda Josan, sora interpretului Cătălin Josan.
Printre donatori se numără și câțiva colegi ai candidatului din Consiliul Municipal Chișinău, cea mai generoasă fiind consiliera Aliona Mandatîi, care vine din mediul de afaceri. Aceasta a donat 22 de mii de lei, iar copiii săi Elena și Cătălin Mandatîi – alte 44 de mii de lei. În luna august, firmele pe care le gestionează familia Mandatîi au făcut alte donații pe contul partidului.
„Acum am donat ca persoane fizice din salariile pe care le avem. Eu permanent am susținut financiar Platforma DA, fiindcă am luptat și voi lupta pentru adevăr. Am fost torturați de regimul Plahotniuc și consider că în țara asta trebuie să existe partide care cu adevărat își doresc schimbarea, iar ca să existe un partid este necesară și susținerea financiară. Păcat că suntem prea puțini cei din business care gândim astfel”, a argumentat Aliona Mandatîi.
În lista donatorilor pentru campania lui Năstase nu se regăsesc deocamdată deputați ai Platformei DA, în schimb au contribuit financiar mai mulți asistenți ai acestora, care au salarii modeste la Parlament, donând între 9 și 23 de mii de lei. De exemplu, consilierul deputatului Liviu Vovc, Daniel Ulinici a donat 20 de mii de lei.
Daniel Ulinici, consilier parlamentar: „Stând alături de echipa asta frumoasă încă din 2015 de la primele proteste … am decis să contribui financiar pentru că doresc să ajut cum pot echipa…Eu am strâns de unde am putut, din salariul pe care îl primesc…Am strâns banii în timp, nu dintr-o lună sau două. I-am strâns din timp pentru că știam că o să fie campanie”.
Câte 15 mii de lei au donat trei persoane care lucrează șoferi, iar o femeie ce muncește ca menajeră a contribuit cu 10 mii de lei.
Sponsorii candidatei Partidului Șor la alegerile prezidențiale, Violeta Ivanov, au trebuit să fie mai inventivi. Banca care deservea conturile partidului a decis să le închidă, iar alte bănci refuză să deschidă conturi pentru campania Violetei Ivanov.Pentru că nu a putut transfera bani pe contul prezidențiabilei, sponsorii au procurat servicii pentru campania lui Ivanov, în valoarea de 860 de mii de lei.
Denis Ulanov, deputat Partidul ȘOR: „Noi nu avem posibilitatea să deschidem nici contul partidului, dar ei refuză să deschidă chiar și contul pentru candidatul la prezidențiale…Noi nu putem desfășura o campanie electorală normală….”
63 de persoane fizice au donat pentru Violeta Ivanov sume cuprinse între 5000 și 30 de mii de lei. Cheltuielile de publicitate de pe internet ale candidatei Partidului Sor și le-a asumat compania „Aerofood”, care prestează servicii de catering la Aeroportul Internațional Chișinău. Firma a fost înregistrată în 2014 de către deputatul Partidului Șor, Vadim Fotescu, care însă s-a retras din afacere trei ani în urmă.
Vadim Fotescu, deputat Partidul Șor: „Eu am ieșit din componența fondatorilor. Eu îi cunosc, dar nu i-am întrebat nimic la această temă… Nu m-am înțeles cu ei, dar există un șir de companii care susțin partidul. Eu am donat deja 20 de mii de lei. Eu am mai donat ceva la începutul anului. Acolo este o limită și nu vreau să încalc nimic”.
În prima săptămână de campanie electorală, candidatul independent Igor Dodon a acumulat donații de aproape jumătate de milion de lei. Aproape toate au venit de la – președinți și vicepreședinți de raioane, consilieri raionali și locali și deputați. Toți de la Partidul Socialiștilor.
Pentru campania electorală a lui Dodon, până în acest moment au făcut donații 17 deputați. Dacă anterior parlamentarii socialiști făceau donații de sute de mii de lei, pe care nicidecum nu le puteau argumenta, de această dată politicienii și-au învățat lecția și au vărsat în fondul electoral al prezidențiabilului Igor Dodon sume mult mai mici – între 3000 și 10.000 de lei.
Spre exemplu, deputatul socialist Anatolie Labuneț a oferit 5740 de lei. Parlamentarul este sponsor fidel al Partidului Socialiștilor. În 2018, Labuneț a donat 38 de mii de lei pentru cheltuielile formațiunii. Evident, veniturile pe care le are Labuneț îi permit acestuia să facă astfel de donații, doar că la începutul acestui an, întrebat decolegii noștri de la Agora cât cheltuiește pe lună pentru întreținerea familiei, deputatul a răspuns că se descurcă cu doar 1000 de lei.
Colegul său de fracțiune, Nicolae Pascaru a făcut o donație mai generoasă – de 8700 de lei. Anul trecut, Pascaru a avut venituri de circa 60 de mii de lei din salarii și alte peste 6000 de dolari din remitențe.Pentru Cutia Neagră, Pascaru a declarat că donația a fost făcută din toată inima.
Aproape 10 mii de lei, au intrat în contul de campanie al lui Igor Dodon de la deputatul Alexandr Nesterovschi. La prezidențialele precedente, acesta a donat pentru Igor Dodon 77 de mii de lei, aproape jumătate din veniturile pe care le avusese.
În total, deputații socialiști au contribuit până la acest moment cu peste 130 de mii de lei. Din lista donatorilor lipsesc Vasile Bolea, Petru Corduneanu, Corneliu Furculiță, Dinari Cojocaru și alții, care în 2016 au făcut donații de peste o sută de mii de lei fiecare.
În schimb, donații mai generoase au venit de la consilierii deputaților socialiști. De exemplu, consilierul fracțiunii PSRM Oleg Ciornii a contribuit cu peste 13.000 de lei, cam cât veniturile pentru o lună ale familiei acestuia. Tot atât a donat o altă consilieră parlamentară Romina Ursu. Ambii consilieri recunosc donațiile și spun că le-au făcut din economii.
Președinții și vicepreședinții de raioane de la PSRM s-au mobilizat exemplar în această campanie pentru a-l susține pe Igor Dodon. Aproape 30 de persoane au donat în numerar peste 200 de mii de lei.
Unul dintre acești sponsori este Vasile Macovei, vicepreședinte al raionului Soldănești. In lista donațiilor primite de Dodon, Macovei este prezentat ca pensionar, cu o contribuție de 13.000 de lei. Acum un an, bărbatul a fost decorat de Igor Dodon cu Gloria Muncii. Prin același decret și cu aceeași distincție a fost decorat și deputatul Corneliu Furculiță.
Nici fratele lui Igor Dodon, Alexandru Dodon, nici primarul Capitalei, Ion Ceban, nu au făcut deocamdată nicio donație pentru candidatul Dodon. Iar cunoscutul om de afaceri Vasile Chirtoca, președintele grupului Daac HERMES, și consilier municipal în Chișinău, a vărsat în contul candidatului doar 6600 de lei. De două ori mai puțin decât unul dintre juriștii PSRM, Irina Zababurina, care a sponsorizat campania cu 13 mii de lei, aproape jumătate din veniturile câștigate anul trecut tot la PSRM. De altfel, tânăra s-a implicat activ în campania electorală a lui Dodon – împărțind pliante și ziare ale candidatului pe străzile Chișinăului. Am încercat să îi luăm o reacție activistei PSRM, dar Irina a refuzat să ne răspundă la întrebări, după ce i-am scris despre ce am vrea să discutăm.
Candidatul PLDM la alegerile prezidențiale, Tudor Deliu, a avut, până în acest moment, puțini sponsori de campanie, dar buni.
Juristul partidului, Sergiu Suharenco, a contribuit financiar cu aproape 48 de mii de lei. Liberal-democratul spune că a făcut-o din propriile economii.
Alte 48 de mii de lei au intrat pe contul candidatului de la Anastasia Cojocari, lidera organizației de tineret a PLDM.
Și Partidul Liberal Democrat a livrat în contul candidatului său 95 de mii de lei.
Campania electorală continuă, iar pe conturile candidaților vor continua să se acumuleze bani. Cutia Neagră va urmări și în continuare cine vor fi sponsorii prezidențiabililor.