Anual, sute de elevi sunt amenințați, supuși violenței fizice și verbale sau excluși intenționat dintr-un grup. Fenomenul cunoscut ca și bullying capătă amploare în tot mai multe instituții de învățământ din țară. Astăzi este marcată Ziua internaționala împotriva violenței şi a bullying-ului, așa că în majoritatea școlilor au fost organizate diverse activități. Toate cu scopul de conștientizare a fenomenului, dar și încurajare a copiilor să solicite ajutorul adulților în gestionarea situațiilor neplăcute.
Aceste mesaje anti-bullying s-au regăsit astăzi pe stickerele purtate în piept de elevii, dar și profesorii Liceului Teoretic Vasile Alecsandri din capitală. Acțiunea face parte dintr-un șir de evenimente organizate astăzi în școlile din țară, când este marcată Ziua internaționala împotriva violenţei şi a bullying-ului. Unii elevi ne-au împărtășit anumite situații când chiar ei au fost victime ale bullying-ului.
Elevii spun că sunt informați despre acest fenomen în cadrul orelor de dezvoltare personală, la care mai sunt ajutați să depășească situațiile neplăcute. Spun că sunt conștienți de consecințele și traumele la care pot fi supuși unii colegi care au parte de bullying, tocmai de aceia atunci când observă un asemenea caz își anunță profesorii.
Cristina Clichici este diriginta clasei a șasea și spune că zilnic le explică copiilor despre cât de important este să fie prietenoși și empatici cu cei din jur.
Psihologul școlii susține că discută atât cu profesori, cât și cu elevi despre bullying, mai ales că fenomenul capătă amploare în ultimul timp.
Între patru și opt noiembrie în toate instituțiile de învățământ general din țară se va desfășura Săptămâna Anti-Bullying. Inițiativa este parte a campaniei „Împreună, fără bullying!” și este organizată de Alianța ONG-urilor Active în domeniul Protecției Sociale a Copilului și Familiei și Ministerul Educației și Cercetării.