Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 997: Atac cu drone în Rusia și Crimeea. Zelenski critică discuția dintre Scholz și Putin

/VIDEO/ Iz de fraudă în stânga Nistrului: Mai mulți oameni spun că urmează să primească bani, dacă vor vota un anumit candidat

missing
30 octombrie 2020, ora 22:17

Cu cât mai aproape suntem de ziua alegerilor, cu atât mai mult se conturează riscul fraudării votului în stânga Nistrului. Mai mulți oameni care, fie locuiesc în Transnistria, fie au rude acolo, au ținut să povestească pentru telespectatorii postului nostru de televiziune despre planul așa-ziselor autorități de la Tiraspol de a convinge oamenii să-și dea votul pentru un anumit candidat. Pentru asta, li se propun bani, de la 400 de lei în sus, combustibil și chiar diverse servicii. Totul, ca pe 1 noiembrie, aceștia să pună ștampila „Votat” în dreptul numelui lui Igor Dodon din buletin. Stafful electoral al candidatului independent, susținut de socialiști a refuzat să comenteze acuzațiile.

O parte din familia doamnei din imagine locuiește la Tiraspol, acolo unde, din spusele ei, se pregătește o fraudare masivă a alegerilor. De frica să nu aibă rudele de suferit, femeia a rugat să-i păstrăm anonimatul.

FOSTĂ LOCUITOARE DIN TIRASPOL: „Propun la cetățeni bani în schimbul votului pentru președinte. Pe Dodon, desigur. Le propun câte 400 de ruble”.

Mai mult, acum că a fost interzisă transportarea alegătorilor la secțiile de vot în număr mai mare de șapte persoane, femeia zice că oamenii vor fi plătiți ca să vină cu mașinile proprii, dar condiția este să aducă cu ei cât mai mulți alegători.

FOSTĂ LOCUITOARE DIN TIRASPOL: „Care lucrează la întreprinderi sau doritorilor le propun benzină ca să transporte cât mai multe persoane să voteze. Mai umblă pe la domiciliu la persoane și le propun diferite servicii, să le facă curățenie prin curți, cu săpatul”.

Iar o altă locuitoare din Transnistria ne-a povestit, sub protecția anonimatului, că și la Dubăsari totul este deja pus la punct.

LOCUITOARE DIN DUBĂSARI: „De data aceasta, totul este serios. Sunt liste cu numele, prenumele și patronimicul. Numerele de înmatriculare ale automobilelor se iau din timp. Doritori sunt, dar deja nici nu îi iau pe toți. Pe unii chiar îi refuză deja”.

Prețul unui vot ar porni de la 400 de lei.

LOCUITOARE DIN DUBĂSARI: „Șoferul primește 500, iar fiecare persoană – câte 400, însă primesc banii doar după ce arată pașaportul cu ștampilă. Luni”.

Și acest bărbat spune că rudele lui, care locuiesc la Rîbnița, au fost telefonate, ieri, și rugate să-și dea votul pentru un candidat anumit în schimbul unei remunerări. Banii îi vor primi pe loc, zice el, și tot acolo li se va spune pentru cine să voteze. În acest caz, bărbatul susține că ar fi vorba de cel puțin 20 de dolari.

GHEORGHE MALANCIUC, DOMICILIAT ÎN REZINA: „Ei au fost sesizați, sunați, să se întâlnească duminică, la pod. Nu mi-au spus ora, dar o să le dea o anumită sumă și o să le zică pentru cine să voteze. O să fie aduși în mod organizat până la pod, iar de acolo – ei singuri. Ei pe dânșii o să-i instruiască acolo, pe loc. Este o persoană care o să-i adune și va face o instruire”.

Purtătoarea de cuvânt a lui Igor Dodon a refuzat să comenteze acuzațiile, spunând că acesta desfășoară o campanie corectă. Comisia Electorală Centrală nu a înregistrat, deocamdată, plângeri de acest fel, iar responsabilii îndeamnă oamenii să depună sesizări, ca informațiile să poată fi verificate.

MAXIM LEBEDINSCHI, SECRETAR CEC: „La moment, nu avem careva semnale. Unica ce putem să vă spunem e că mai multe forțe politice au anunțat că vor bloca accesul alegătorilor în stânga Nistrului. Am sesizat organele de poliție”.

Inspectoratul Național al Poliției a anunțat, astăzi, că efectuează acțiuni de urmărire pe trei presupuse cazuri de corupere a alegătorilor. Potrivit oamenilor legii, într-un caz, oamenii sunt îndemnați să voteze pentru un anumit candidat, iar în celelalte două cazuri, alegătorii ar fi fost corupți prin donare de bunuri. Pentru alegătorii din stânga Nistrului, CEC a autorizat deschiderea a 42 de secții de vot. Din acest motiv, mai mulți experți locali și diplomați străini deja au atenționat asupra pericolului fraudării scrutinului. Ultima dată au existat bănuieli rezonabile de fraudă la alegerile parlamentare din februarie 2019. Atunci, zeci de alegători au povestit pentru mass-media cum au fost aduși organizat la secții și că au primit bani pentru aceasta.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.