Secțiile de votare destinate alegătorilor din stânga Nistrului din localitatea Varnița, acolo unde, tradițional, se creează aglomerație și îmbulzeală în ziua alegerilor, au fost, practic, amenajate. Deși în anii precedenți aici erau trei secții, anul acesta s-a decis deschiderea a patru unități. Unii șefi de birouri electorale nu exclud că și de data aceasta oamenii vor veni masiv să-și exprime votul.
Așa arăta tabloul alegrilor parlamentare din 2019, în Varnița, la una din secțiile de votare destinate cetățenilor cu drept de vot din stânga Nistrului. Deși, în anii precedenți, erau organizate trei secții, anul acesta s-a decis deschiderea a patru unități. Potrivit informațiilor, fiecare secție va primi câte 3000 de buletine de vot.
MIHAELA DICUSAR, REPORTERĂ TV8: „Aceasta este una din cele patru secții de vot din Varnița, destinată alegătorilor din regiunea transnistreană. Amenajată în cadrul cantinei școlii, aici au fost instalate cabinele, dar și spațiile de lucru pentru membrii și observatorii, care vor fi la datorie în ziua alegerilor”.
Deși Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a recomandat organizarea secțiilor de votare în alte instituții decât în cele de învățământ, toate cele patru secții destinate alegătorilor din stânga Nistrului sunt amenajate în cadrul Liceului din Varnița. Potrivit președintei Biroului, cei mai nemulțumiți de această decizie au fost părinții.
SILVIA BELIBOVA, PREȘEDINTA BIROULUI 37/10: „Astăzi, am amenajat sala. Mâine, urmează să primim buletinele de vot. Să le numărăm, să pregătim toate cele necesare. Câți observatori, membri vor fi aici? Observatori nu pot să vă spun câți, nu s-a adresat nimeni de la niciun concurent. Membri urmează să avem 11”.
Pregătirile erau în toi și în altă secție destinată pentru cetățenii din stânga Nistrului, amenajată pe unul din holurile aceleiași instituții de învățământ. Și președinta acestui birou ne-a spus că stă cu frica în sân din cauza numărului mare de alegători care urmează să se prezinte aici, în contextul care pandemia de coronavirus nu dă semne de retragere.
TATIANA DRUG, PREȘEDINTA BIROULUI 37/9: „Vedem pericol. Stăm cu frică. Ne vom strădui să monitorizăm. Am primit dezinfectanți, echipamente de protecție pentru membrii biroului”.
Unele persoane responsabile nu exclud că, și de data aceasta, se va repeta scenariul transportării masive și organizate a alegătorilor din stânga Nistrului către secțiile de votare. Chiar și așa, spun că vor încerca să facă față.
SILVIA BELIBOVA, PREȘEDINTA BIROULUI 37/10: „Vom respecta regulile. Reieșind din situația în legătură cu pandemia. Nu avem voie să primim mai mulți alegători decât câte cabine de vot avem. Alegătorii nu au decât să se conformeze. Încetul cu încetul, sper că vom face față”.
TATIANA DRUG, PREȘEDINTA BIROULUI 37/9: „Suntem pregătiți. În anii precedenți erau trei secții. Acum avem patru. S-au gândit să ne deschidă mai multe birouri electorale”.
Comisia Electorală Centrală a decis deschiderea a 42 de secții de votare pentru cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului. Acest lucru a trezit mai multe semne de întrebare și indignare din partea opoziției, dar și a unor consilieri din localitățile în care vor fi amenajate secțiile respective. Mai mult, liderul Platformei DA a contestat decizia CEC în instanță. Curtea Supremă de Justiție a respins, însă, recursul depus de către acesta.