Pentru a fi competitivi pe piața locală și cea internațională și pentru a valorifica pământurile roditoare din Moldova, unii agricultori din țară au decis să-și desfășoare activitatea în cooperare. Inspirați de practicile europene, aceștia vor să dezvolte sectorul agricol. Este și cazul Anetei Ganenco, o antreprenoare din țară, care mai bine de 2 ani își desfășoară activitatea agricolă cot la cot cu alte 4 femei din același domeniu.
Pentru Aneta Ganenco, ideea de asociere cu alți antreprenori agronomi din țară a apărut odată cu dorința de a depăși pragul agriculturii tradiționale din Moldova și de a se adapta la procesul continuu de modernizare în lumea largă.
ANETA GANENCO, PREȘEDINTĂ COOPERATIVĂ: „Ideile au venit tot din faptul că suntem destul de libere în circulație, în limbi străine, în dorința de a vedea ce ne poate oferi Europa la acest segment, care sunt concurenții noștri, cum se face acest lucru la ei, dați să facem la noi mai bine”.
Prin urmare, cu doi ani în urmă, Aneta, alături de alte câteva doamne, cu plantații în toate colțurile țării, au decis să-și desfășoare activitatea în tandem, fiind orientate spre sectorul pomușoarelor din Moldova. Chiar dacă a fost o etapă cu multe provocări, femeia ne-a mărturisit că nu s-au lăsat bătute.
ANETA GANENCO, PREȘEDINTĂ COOPERATIVĂ: „Cooperativa vă cere niște alte calități, de care nu fiecare dispune, deci trebuie să lucrați în echipă, trebuie să vă închipuiți că uneori opinia voastră nu e corectă și trebuie să recunoașteți acest lucru. Nu toți la noi au trecut această încercare, noi am început de fapt 9, am rămas 5”.
Procesul de lucru în echipă le-a deschis multe căi și oportunități. Au călătorit în Europa pentru a culege informații din experiența agricultorilor de acolo, au primit suport din Europa și au adaptat noile tehnologii de modernizare.
ANETA GANENCO, PREȘEDINTĂ COOPERATIVĂ: „Toată Europa e în cooperative, mai mici sau mai mari, acest exemplu nouă ne arată că agricultura e acel teren unde aceste scheme lucrează bine. Lumea în ziua de azi se mișcă foarte mobil, piața este flexibilă, consumatorii tot timpul vor ceva nou, ceva fresh”.
Pentru a valorifica producția de pomușoare din Moldova, Aneta, alături de colegele ei, sunt în permanentă căutare și implementare de idei. Așa că astăzi au în producție 36 de poziții, dintre care gemuri după rețete deosebite sau chiar fructe uscate ecologic.
ANETA GANENCO, PREȘEDINTĂ COOPERATIVĂ: „Ideea noastră e să-l perfectăm pentru anul viitor ca să-i aprovizionăm cu ceva mai rar, nu numai căpșună, zmeură, mur și coacăză neagră și roșii, dar să vedem acolo și goji, și aronia și iojta, și cătină albă și coarne de diferite soiuri. Deci trebuie să arătăm că consumatorul nostru din Moldova merită o alimentație sănătoasă.
În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate circa 4 mii ha de plantații de pomușoare care generează circa 14 mii tone de produse.