Cetățenii cu drept de vot, care din anumite motive nu se pot deplasa la secțiile de votare, au dreptul să solicite urna de vot mobilă. Pentru a putea vota, doritorii trebuie să anunțe biroul electoral, dar nu mai târziu de ora 15, și să prezinte certificatul medical. Au fost scutiți de această obligațiune persoanele suspecte sau infectate cu Covid-19. Astăzi, urna mobila a fost pe la domiciliile oamenilor, în spitale dar și la azilurile pentru bătrâni și persoane cu dizabilități.
Urna mobilă a ajuns, astăzi, la orele amiezii, la spitalul Clinic Republican, secția de Ortopedie și Traumatologie. Deși le era greu să se deplaseze de la pat până în coridor, totuși, pacienții au depus efort, s-au ridicat și au votat.
„Eu vreau să votez pentru schimbarea în țară, pentru ca în țara asta să fie în capul mesei legea.”
Text: Ei speră ca viitorul președinte să le asigure un trai decent și locuri de muncă în țară, ca să fie alături de cei dragi”.
„Vrem și noi să votăm pentru o viață mai bună și copiii noștri să vină acasă.”
Responsabilii de la spital au avut grija ca pacienții să respecte distanța socială și să poarte măștile de protecție.
CONSTANTIN FURTUTNA, MEDIC: „În secție, se află la moment, la tratament, 15 pacienți, dintre care 14 au votat. Mergem cu măști de protecție, păstrăm distanța socială, rechizitele le dezinfectăm, avem grijă atât personalul cât și pacienții.”
Și-au exercitat dreptul la vot și cetățenii de la azilurile pentru bătrâni și pentru persoane cu dizabilități.
„Iată, semnați aici.”
„Pentru ca o dreptate oarecare să fie, pentru că mare bardac în Parlamentul acesta.”
Pe Iurie l-am găsit în fața televizorului. El s-a arătat foarte interesat de tot ce se întâmplă în ziua scrutinului. Bărbatul spune că nu a ratat nicio știre.
„Pentru ce o să votați astăzi? – Pentru un președinte integru, onest, competent și să aibă macar ceva, ceva din cultură generală.”
Echipa mobilă se deplasează mai întâi la persoanele în etate, cele cu dizabilităţi locomotorii, persoanele care ,din motive de sănătate sau alte motive întemeiate, nu pot să se prezinte personal la secţia de votare. Mai apoi, urna mobile ajunge la cei care se află în regim de autoizolare. Potrivit CEC, urna mobilă este pusă doar la dispoziţia alegătorilor incluşi în lista de bază, întocmită de biroul electoral al secţiei de votare.