Tehnică grea și pereți zdrobiți, la Filarmonica Națională. La o lună și jumătate de la incendiul care a mistuit clădirea, în această dimineață, a început demontarea elementelor care prezintă pericol de prăbușire. În acest scop, a fost contractată o companie privată. Costul serviciilor prestate de aceasta se ridică la 450 de mii de lei. Peste 10 zile, când aceste aceste lucrări se vor încheia, specialiștii vor putea efectua expertiza finală a Filarmonicii, care va decide soarta clădirii.
A durat o lună și jumătate, înainte ca la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici din Capitală să înceapă primele lucrări, după incendiul devastator. Și asta pentru că se aștepta aprobarea unei expertize tehnice, realizată de specialiștii Ministerului Economiei. Aceasta a arătat că unii pereți pot fi demontați parțial, atsfel încât tehnica necesară pentru reconstrucție să aibă acces spre cealaltă parte a clădirii.
ALEXANDRU OPREA, ȘEF ADJUNCT IGSU: „În prima fază, vor fi curățate toate elementele prăbușite peste parterul sălii mari. În a doua fază, vor fi curățate toate elementele prăbușite pe teritoriul scenei. În a treia etapă, va fi curățită sala mică”.
Lucrările, care vor costa 450 de mii de lei, vor fi efectuate mecanizat, adică fără implicarea oamenilor în interiorul clădirii. Experții ne-au spus că acestea trebuie să fie gata în aproximativ 10 zile, de dorit până la primele înghețuri.
ALEXANDRU OPREA, ȘEF ADJUNCT IGSU: „Pot cădea de la orice adiere de vânt. Ne apropiem de perioada de iarnă, atunci ciclurile de îngheț/dezgheț a apei care nimerește între rosturi și poate provoca prănușiri spontante”.
Pentru a efectua lucrările a fost contractată o companie privată, care urmează să scoată din interior toate bucățile de fier și alte deșeuri. Mai târziu, Filarmonica va putea să le vândă la punctele de colectare de fier uzat pentru un profit în plus.
DENIS LUNGU, MANAGERUL COMPANIEI CARE EXECUTĂ LUCRĂRILE: „O să fie selectat de către Filarmonica Națională un agent economic, care o să propună cel mai mare preț pentru primirea metalelor, după care banii vor fi transferați pe conturile Filarmonicii Naționale”.
Doar după ce aceste lucrări vor fi finalizate, specialiștii vor putea expertiza starea clădirii din interior, pentru a lua o decizie privind soarta de mai departe a edificiului: să fie reabilitată ori reocnstruită parțial. Până acum pe contul instituției de cultură s-au adunat circa 680 de mii de lei, iar pe contul Ministerului Finanțelor – peste un milion de lei.
Reporter: Diana Popa
Imagine: Ghenadie Stoianov