Revocări și numiri fulger în Guvernul Chicu. La doar câteva ore de la anunțul de dimineață a premierului privind revocarea celor cinci miniștri democrați, cei înaintați de Ion Chicu au depus deja jurământul. Trei dintre aceștia au mai făcut parte din cabientul său, până la formarea coaliției cu Partidul Democrat. La ceremonie a participat atât Zinaida Greceanîi, președinta Parlamentului, cât și Igor Dodon, care și-a întrerupt pentru o zi campania electorală.
Rând pe rând, cei cinci miniștri au depus jurământul la Președinție, în fața lui Igor Dodon, care a lăsat pentru o zi campania electorală, președinta Parlamentului, Zinaida Grecanîi și premierul Ion Chicu.
Trei dintre cei cinci miniștri noi au mai făcut parte din cabinetul Chicu, chiar în prima perioadă de la învestire. Este vorba despre Anatol Usatîi, care revine în fotoliul de ministru al Economiei, Aureliu Ciocoi, fostul consilier al lui Dodon în domeniul politicii externe. Este cel care va conduce din nou Ministerul de Externe și care s-a remarcat prin declarația sa scandaloasă precum că Rusia nu a făcut altceva decât să aplaneze conflictul de pe Nistru din 1992 și să oprească vărsările de sânge. Un alt nume cunoscut care revine în Guvern este Victor Gaiciuc, fost consilier al șefului statului în domeniul apărării și securității naționale. Acesta va conduce din nou Ministerul Apărării. La fel, au fost aprobate și două nume noi. Olga Cebotari va ocupa funcția de viceprim-ministru pentru Reintegrare, după ce a fost șefă a Organizației Obștești „Centrul de susținere a tineretului din Moldova” cu sediul la Moscova.
La rândul său, Lilia Pogolșa a fost numită ministră a Educației. Numele său, potrivit jurnaliștilor de la Moldova Curată, figurează într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită. Ea a ocupat funcția de viceministru al Educației, după demisia Corinei Fusu și până la fuzionarea Ministerului Culturii și cel al Educației. Tot atunci, Maia Sandu a spus că, în timpul aflării sale la Ministerul Educației, a încercat să o demită pe Lilia Pogolșa pentru incompetență și abuz.
IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Astăzi, suntem în situația că trebuie să facem mai devreme unele schimbări la nivel de Guvern, pe care oricum urma să le facem imediat după alegeri. Urmează și alte schimbări, nu doar la nivelul echipei, dar și la nivelul strategiei de guvernare. Este o situație neplanificată, dar nu puteam să lăsăm instituțiile să fie conduse de funcționari care erau deja demisionați”.
Deși, acum două zile, democrații au anunțat că își retrag miniștrii din Guvern după ce va fi învestit președintele ales, premierul Ion Chicu nu a mai așteptat și a decis să-i revoce chiar astăzi. Anunțul a fost făcută în urma unei ședințe de lucru cu șeful statului și cu speakerul Parlamentului, din această dimineață. Tot astăzi, el a propus președintelui și noile candidaturi.
ION CHICU, PRIM-MINISTRU: „Am analizat situația după anunțul PD. Rămâne doar să luăm act, dar această poziție că se vor retrage colegii noștri din Guvern, la o etapă oarecare, nu pot să o accept ca conducător al Guvernului”.
Imediat după acest anunț, Partidul Democrat a emis un comunicat de presă.
Partidul Democrat: „PDM a luat decizia de a-și retrage reprezentanții săi din Guvern, imediat după învestirea președintelui ales, din responsabilitate, pentru a nu lăsa un vid în instituțiile conduse de PDM. Dacă PSRM a hotărât să își asume integral responsabilitatea pentru guvernare la această etapă, decizia îi aparține”
Între timp, foștii miniștri în Guvernul Chicu, membrii Partidului Democrat, au prezentat într-o conferință de presă principalele realizări în perioada celor 8 luni de mandat.
Printre aceștia se numără și Oleg Țulea – fostul ministru al Afacerilor Externe, însă acesta a depus, recent, cerere de demisie în favoarea funcției de ambasador al Republicii Moldova în Ungaria.