Comod pentru unii, dificil pentru alții. Șoferii din capitală se plâng pe cei care folosesc transportul alternativ. Ei spun că nu toți cunosc regulile de circulație și creează momente periculoase, atunci când se deplasează pe carosabil. În timp ce responsabilii de la Primărie au strâns din umeri, atunci când i-am întrebat despre această situație, cei de la Poliție ai spus că vor propune modificări în Regulamentul circulației rutiere.
Aceste imagini au fost surprinse în trafic de conducătorii auto, care s-au plâns, pe rețelele de socializare, că unii dintre cei cu trotinetele ori alte tipuri de vehicule se deplasează haotic printre mașini.
„Ei sunt imprevizibili, nu respectă deloc. Pot să iasă de oriunde ori să se întoarcă. După asta, noi vom fi vinovați”.
„În mod normal, trebuie să fie bandă aparte pentru bicicliști, pentru alții, dar la noi asta nu va fi niciodată. – De ce? – Drumurile sunt înguste.”
Ca să evite ambuteiajul infernal din Capitală, Alexandru a renunțat la mașină și a urcat pe o trotinetă electrică. El spune că este șofer cu experiență și își permite să circule și printre mașini.
“Nu trebuie să stai în ambuteiaj, ecologic, rapid, comod. Dar condițiile lasă de dorit. Iată pe Ștefan cei Mare e comod de mers, dar în alte raione… mai bine tac. De asta, sunt nevoit să ies pe carosabil să merg”, spune Alexandru.
Tânărul îi îndeamnă pe cei care folosesc transportul alternativ și nu au permis de conducere să se echipeze corespunzător, dar cel mai bine e să se deplaseze pe trotuar.
„Mulți conduc prost. Mulți nu cunosc regula. Părerea mea este că nu trebuie să circuli pe carosabil, dacă nu cunoști Regulamentul Circulației Rutiere”.
Tot cu trotineta se deplasează și activistul civic Oleg Brega. Acesta a criticat autoritățile că nu creează condiții pentru transportul alternativ.
OLEG BREGA, ACTIVIST CIVIC: „Prefer să merg pe asfalt, printre mașini, pentru că e mai neted, roțile acestea mici simt orice denivelare, orice crăpătură, trotuarele nu au fost reparate din timpul sovietic, sunt niște gropi că poți să-ți frângi gâtul”.
Am încercat să aflăm ce soluții are Primăria Capitalei, însă viceprimarul de responsabil de acest sector, Victor Chironda, a strâns din umeri și ne-a spus că Poliția trebuie să se ocupe de asta.
Potrivit responsabililor de la Inspectoratul Național de Securitate Publică, în timpul apropiat vor fi efectuate modificări la Regulamentul Circulației Rutiere privind deplasarea trotinetelor electrice și a altor vehicule de acest fel.
PAVEL APOSTOL: “Descrierea mai detaliată, impunerea anumitor condiții cum trebuie să se deplaseze, impunerea anumitor condiții în ceea ce ține de capacitatea acestei trotinete, pentru că sunt care ating 50 de km la oră și, respectiv, impunerea anumitor condiții față de persoană: vârstă, experiență, cunoașterea Regulamentului.”
Potrivit Poliției, în prezent, cei care folosesc transportul alternativ trebuie să se conducă de regulile pentru bicicliști.
PAVEL APOSTOL: „La momentul de astăzi, ei trebuie să se conducă de regulile generale prescrise în Regulamentul Circulației Rutiere, în special, acele reguli prescrise pentru bicicliști. Circulația – doar pe piste special amenajate, doar cu casca de protecție, având asupra sa o vestă reflectorizantă ca să fie mai vizibil și mai mult – pe partea dreaptă.”
Acum o lună, în Capitală, a fost deschis un serviciu de închiriere a trotinetelor electrice. Administratorul care oferă trotinetele în chirie susține că, în primele două săptămâni, chiria a mers ca pâinea caldă. Acum, însă, odată cu răcirea vremii, au cam scăzut solicitările.
MARIN ROȘCOVAN, ADMINISTRATOR: “În acest timp, am avut parte de peste 300 de închirieri, dintre care raportul de 70 la sută au fostă bărbați. Avem 800 de utilizatori unici, ceea ce înseamnă că 800 de oameni s-au înregistrat pe site. Cu certitudine, în primăvară, o să încercăm să continuăm. Poate o să mărim parcul de trotinete.”
La ceremonia de inaugurare a acestui serviciu a participat și primarul general al Capitalei. Atunci, Ion Ceban a dat asigurări că vor fi create piste speciale pentru trotinete. Dar când anume? Nu ne-a putut spune.