Alegerea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite dă Fondului Monetar Internaţional şansa de a reseta relaţia sa cu SUA, cel mai mare acţionar, iar iniţiativele verzi ar putea avea un rol mai important în planul de redresare a economiei mondiale, se arată într-o analiză a Reuters, citat de agerpres.ro.
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a trimis săptămâna aceasta scrisori “personale” preşedintelui ales al SUA şi viitorului vicepreşedinte Kamala Harris, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al FMI, fără a da detalii suplimentare.
Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că angajamentul lui Biden faţă de instituţiile multilaterale şi anunţul său de a reintra în acordul de la Paris privind clima ar trebui să ajute FMI să-şi îndeplinească propriile obiective.
Alte surse susţin că unele state membre ale FMI speră că Biden va reconsidera poziţia administraţiei Trump, care s-a opus acordării de noi resurse către FMI, inclusiv o alocare generală a noilor Drepturi Speciale de Tragere (DST) care ar putea majora rezervele valutare ale statelor membre cu sute de miliarde de dolari.
Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, s-a opus unor astfel de măsuri, care ultima dată au fost adoptate în timpul crizei financiare din 2009, când Biden era vicepreşedinte al SUA. Mnuchin s-a opus şi planurilor de reformă care vizau alocarea unei ponderi mai mari ţărilor emergente, inclusiv China.
În aproape fiecare discurs, Georgieva a subliniat necesitatea de a se adopta măsuri de stimulare fiscală pentru a construi o economie mondială “mai verde, mai inteligentă şi mai corectă”, în timp ce este redusă poluarea şi se construieşte o societate mai inclusivă, obiective împărtăşite de Biden.
Dar administraţia Trump a blocat includerea problemei schimbărilor climatice în comunicatele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente).
Luna trecută, FMI a estimat că economia mondială se va contracta cu 4,4% în 2020, urmând să înregistreze o creştere de 5,2% în 2021.