Ministrul de Externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a declarat că opozantul de la Kremlin, Alexei Navalnîi, căruia i s-a făcut rău în timpul unui zbor din Siberia spre Moscova pe 20 august şi a fost transportat cu avionul la Berlin pentru tratament, ar fi putut fi otrăvit în Germania sau în avionul spre capitala germană.
Probele de sânge prelevate de la Navalnîi, în vârstă de 44 de ani, au confirmat prezenţa agentului neurotoxic Noviciok, a declarat Organizaţia globală pentru interzicerea armelor chimice.
Tentativa de otrăvire a înrăutăţit relaţiile dintre Rusia şi Occident, care a introdus sancţiuni împotriva oficialilor ruşi apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin.
„Avem toate motivele să credem că tot ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi şi cum a ajuns agentul toxic în corpul său s-ar fi putut întâmpla în Germania sau în avionul în care a fost urcat şi trimis la clinica Charite” a declarat Lavrov într-o nouă conferinţă online, citat de Mediafax.
Navalnîi a primit tratament în spitalul Charite din Berlin timp de 32 de zile înainte de a fi externat în septembrie.
Luna trecută, Uniunea Europeană şi Marea Britanie au impus sancţiuni împotriva unor oficiali ruşi apropiaţi lui Putin, ca răspuns la otrăvirea lui Navalnîi.
Lavrov a declarat, joi, că Rusia va anunţa în curând contra sancţiunile pe care le-a luat împotriva înalţilor oficiali francezi şi germani.
Rusia a negat orice implicare în otrăvirea lui Navalnîi, care se recuperează în Germania.
Urme ale agentului Noviciok au fost găsite şi în corpul agentului dublu rus Sergei Skripal şi al fiicei sale, otrăviţi la Londra în 2018.