Proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare a fost elaborat de către Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în colaborare cu experți ai Băncii Mondiale, în cadrul proiectului de asistență tehnică ”Reforma pieței de asigurări din Moldova”.
Proiectul a fost aprobat, astăzi, cu majoritatea voturilor deputaților prezenți în sala ședințelor plenare, în prima lectură. Proiectul Legii privind activitatea de asigurare și reasigurare conține 124 de articole și poate fi consultat AICI.
Legea urmărește consolidarea sectorului de asigurări și pregătirea pieței pentru așa-numită ”Solvabilitate II” – punerea în aplicare a cerințelor de guvernanță internă și de gestionare a riscurilor de către companiile de asigurări, sporirea capacităților angajaților CNPF pentru evaluarea guvernanței și riscurilor, etc.
”Solvabilitatea II” se referă la cerințe cantitative, printre care capitalul minim și de solvabilitate; cerințe calitative, inclusiv managementul riscului, actuarial, de control intern și de audit intern; cerințe de raportare.
Printre prevederile legii sunt statuarea managementului riscului; cerința de capital minim care va fie realizată etapizat, timp de trei ani; transparența informației oferite publicului; condiții de licențiere a societăților de asigurare/reasigurare; îmbunătățirea procesului de supraveghere; modalitatea de gestiune a crizelor; competențele CNPF în calitate de supraveghetor; activitatea intermediarilor.