Președinta aleasă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a renunțat miercuri, 9 decembrie, la calitatea de membră a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și funcția de președinte al formațiunii. Anunțul a fost făcut în această seară de către reprezentanții partidului.
Conform legislației în vigoare, Președintele țării nu poate fi membru de partid. Urmare a prevederilor statutare, funcția de președinte interimar PAS a fost preluată de prim-vicepreședintele Igor Grosu, până la organizarea următorului Congres PAS, ce va avea loc în 2021.
Anterior, Maia Sandu a anunțat că la data de 24 decembrie, la Palatul Republicii va avea loc ceremonia de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova.
Pe 15 noiembrie în Republica Moldova a avut loc turul doi al alegerilor prezidențiale. În urma scrutinului lidera PAS, Maia Sandu a acumulat 57,72% din totalul de voturi. În același timp, pentru Igor Dodon au votat – 42, 28%.
Precizăm că, CEC a recunoscut la data de 20 noiembrie alegerea Maiei Sandu pentru funcția de președintă a Republicii Moldova. Hotărârea CEC va fi remisă Curții Constituționale pentru confirmarea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de Președinte al Republicii Moldova.
Rezultatul alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova este validat de Curtea Constituțională (CC), iar candidatul a cărui alegere a fost validată depune în fața Parlamentului și a Curții Constituționale (CC), cel târziu la 45 de zile după alegeri, jurământul.
Mandatul președintelui Republicii Moldova durează patru ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou-ales. Președinta aleasă, Maia Sandu anunțat că la data de 24 decembrie, la Palatul Republicii va avea loc ceremonia de învestire în funcția de președinte al Republicii Moldova.