PAS cere anularea ordinului Ministerului Educației prin care s-a aprobat componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice.
În aceste condiții, a fost înaintat un demers în adresa prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi.
„Ordinul în cauză este nul, în condiția în care contravine Hotărârii Guvernului nr.73/2014, fiind pasibil de a fi anulat inclusiv prin intermediul procedurii contenciosului administrativ și aduce atingere securității raporturilor juridice. Prin prisma stipulărilor legale am solicitat aplicarea mecanismului reglementat, adică suspendarea, abrogarea sau anularea ordinului aprobat în mod ilegalˮ, a menționat deputata Veronica Roșca.
Componența nominală a Consiliului Național al Monumentelor Istorice a fost aprobată prin Ordinului MECC nr. 18 din 13 ianuarie curent. Astfel, din noua componență a CNMI fac parte: Iurie Povar – președinte al Consiliului; președinte al Uniunii Arhitecților din R. Moldova, Ion Ștefăniță – director general al Agenției de Inspectare și Restaurarea a Monumentelor, vicepreședinte al Consiliului și Maria Răileanu – consultant principal, Direcția patrimoniu cultural, MECC.
Noua componență a fost aprobată pe un termen de trei ani. Consiliul Naţional al Monumentelor Istorice reprezintă organismul care are drept scop protejarea monumentelor istorice şi funcţionează pe lângă Ministerul Culturii. Consiliul elaborează şi propune Ministerului Culturii spre aprobare metodologii, norme, normative şi reglementări specifice în domeniul protejării monumentelor istorice.
Precizăm că pe 22 decembrie Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a fost modificată numărul de membri ai Consiliului de la 14 la 13 persoane: trei reprezentanți ai Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, doi reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, doi reprezentanți ai Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, doi reprezentanți ai Agenției Naționale Arheologice, doi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale specializate în protejarea monumentelor, un reprezentant al Comitetului moldovean ICOMOS, un cadru didactico-științific în domeniul arhitecturii din cadrul Universității Tehnice a Moldovei, , însă nu se menționează despre demiterea actualei componențe.
În ultimii ani tot mai multe clădiri istorice din Chișinău au fost distruse sau altele se află într-o stare deplorabilă. În locul altor monumente istorice au fost construite blocuri de locuit sau alte construcții. Mai mult, în unele clădiri găzduiesc oficii sau magazine.
Vedeți mai jos demersul expediat: