Curtea Constituțională a declarat neconstituțională legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia Curții Constituționale, care a fost luată cu puțin timp în urmă, este irevocabilă.
„Se admit sesizările depuse de către deputații Octavian Țăcu, Dinu Plîngă și Maria Ciobanu și se declară neconstituțională Legea cu privire la limbile vorbite pe teritoriul Republicii Moldova”, se arată în decizia magistraților de la Curtea Constituțională.
O opinie separată a avut magistratul Curții Constituțională Vladimir Țurcanu, a anunțat președinta CC, Domnica Manole.
Prezenți la ședința Curții Constituționale, deputații Octavin Țîcu și Dinu Plîngău au declarat că legea trebuie să fie anulată.
„Nu despre limba rusă este vorba, nici măcar despre limba română. Azi am vorbit despre respectarea sau nerespectarea Constituției”, a declarat deputatul Platformei DA Dinu Plîngău.
Deputatul Octavian Țicu, autorul unei sesizări, a menționat că „Se încearcă o revoluție lingvistică în R. Moldova, prin instituirea unui bilingvism și promovarea limbii ruse la rangul de limbă de stat”.
De cealaltă parte, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a calificat decizia CC drept „periculoasă”. „Am auzit motivarea. Vom trăi și vom vedea cine a avut dreptate”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.
Totodată, astăzi în fața CC mai mulți oameni au protestat. O parte din manifestanți au cerut anularea legii, spunând că limba română este unica limbă de stat, alții venit în apărarea inițiativei legislative.
Sesizările au fost depuse de către deputații Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, deputați în Parlamentul Republicii Moldova, care au contestat Legea nr. 234 din 16 decembrie 2020 cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova.
Inițiativa legislativă a fost votată de 55 de parlamentari din fracțiunea PSRM și cei de la „Pentru Moldova”.
În proiectul de lege, semnat de mai mulți deputați socialiști, se menționează că „limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică se folosește pe teritoriul republicii alături de limba de stat”.