Pentru că a trecut deja aproape o lună de când vânzarea pungilor sau a tacâmurilor din plastic este interzisă, oamenii legii au mers, astăzi, să verifice, cum se respectă legea. Veselă din plastic nu au găsit, însă, dacă tot erau în magazin, polițiștii au amendat două femei, pentru că nu purtau masca în spațiu public închis. Revoltate la maximum, acestea au amenințat că vor merge până în pânzele albe, pentru a-și demonstra nevinovăția.
Oamenii legii au mers astăzi cu verificări prin magazinele din sectorul Rîșcani al Capitalei. Majoritatea agenților economici s-au conformat noilor prevederi ale legii și au scos din vânzare vesela din plastic.
„Bețișoarele sunt din lemn și tacâmurile sunt tot biodegradabile.”
„Probleme cu cumpărătorii nu avem. Tacâmurile au fost aduse acum o lună în urmă.”
Doar la un magazin, poliția a găsit bețișoare de unică folosință din plastic.
„La acestea avem scrisoare oficială. – Prezentați, vă rog frumos. – Acuș o aducem.”
Totuși, administratoarea supermarketului nu a putut prezenta niciun fel de document, așa că a fost citată la poliție.
„O să aducem toate documentele pe care le au juriștii noștri și acolo o să ne lămurim.”
Și dacă tot erau în magazine, aceștia au verificat inclusiv, dacă oamenii poartă măști. Deși le îmbrăcau imediat, atunci când vedeau polițiștii, nu toți erau la fel de atenți. Astfel, aceste două femei s-au ales cu amenzi de câte 2000 de lei pentru că erau prinse cum beau cafea în supermarket.
„- Este loc public aici. Prezentăm actele, vă rog frumos. Sunteți obligați să purtați mască. – Dacă noi bem cum să purtăm? – Unde serviți cafeaua? Aici e loc pentru cafea? Ea se vinde ca să o consumați afară.”
Revoltate la maximum, acestea au amenințat că vor merge până în pânzele albe pentru a demonstra că au fost sancționate pe nedrept.
„ – Mai uitați-vă pe internet ce se face prin oraș, dar nu două doamne care servesc cafeaua într-o parte, fără să atingă pe nimeni.
Și persoanele în vârstă, care nu purtau măști, s-au ales cu preîntâmpinări. Mai mult, oamenii legii le-au împărțit măști procurate din banii proprii.
„Puneți masca, vă rog.”
„Eu mă sufoc, cad din cauza asta, uitați-vă ce vânătaie am. Mă sufoc.”
DOINA FRUNZĂ, INSPECTOARE DE SECTOR, RÎȘCANI: „Încercăm și noi să ajutăm persoanele în etate sau care nu dispun de surse financiare, pentru a procura măștile de unică folosință.”
Ne-am dat drept cumpărători și am mers și noi să verificăm, dacă găsim pungi sau tacâmuri din plastic. La Piața Centrală, de exemplu, acestea ne așteptau chiar de la intrare.
„- La ce preț așa sacoșă? – Opt lei, dar am Calendar de trei lei, BMW de cinci lei avem.”
Iar alți vânzători, care nu au scos pungile în vitrină, ne-au spus că le au sub masă și că le arată cumpărătorilor doar dacă cei din urmă întreabă de ele.
„- Sunt și ele bio? – Nu, mi-au rămas câteva, câte 2 lei le dau.”
Iar când am revenit cu camera de filmat, aceștia au negat că le vând.
„- Iată de care sunt, nu-s din plastic. – Aveți și cu calendar. – Nu mai am.”
„Am două pachete încă demult, nu mai mult, puteți să vă uitați.”
Pe de altă parte, comercianții se plâng că, din cauza noii legi, nu mai au vânzări, pentru că pungile și vesela biodegradabilă e mult mai scumpă decât cea din plastic.
„Să vă spun așa: venea o băbuță care mergea la cimitir, lua vreo trei păhărele de 25 de bănuți, trei farfurii de 50 bănuți și se ducea. Iar acum când vine și aude că costă doi lei…”
Conform proiectului, utilizarea sau comercializarea veselei din plastic, cu excepția celei biodegradabile, se sancționează cu amendă de până la 4500 de lei pentru persoanele fizice și cu 12 mii de lei în cazul persoanelor juridice. De la începutul anului, Poliția Capitalei a amendat 22 de agenți economici, iar suma totală a amenzilor a depășit 82 de mii de lei.