În timp ce mai multe țări europene anunță înăsprirea restricțiilor anti-covid și își închid din nou hotarele, în Moldova, încep să fie închise secțiile în care erau tratați pacienții infectați cu noul tip de coronavirus. Astfel, începând de azi, nu mai activează o secție a spitalului din Ialoveni, în timp ce alta urmează să fie dezactivată imediat ce va fi externat ultimul pacient. Și la Căușeni a fost închisă secția de triaj covid. Se întâmplă din cauza că numărul pacienților a scăzut mult, în ultimul timp, spun responsabilii de la Ministerul Sănătății.
De azi înainte, toți pacienții cu noul tip de coronavirus din Ialoveni vor fi transferați în instituțiile din Chișinău, întrucât spitalul raional este scos de pe lista celor care tratează Covid-19. Aici, în total, au fost pregătite 62 de paturi pentru bolnavi, în două secții diferite. Astăzi, însă, aici mai rămân doar 11 oameni, care așteaptă să fie externați. Astfel, întreținerea a două secții întregi nu ar mai fi rentabilă, întrucât instituția beneficiază de suport financiar în funcție de numărul de cazuri tratate, spun responsabilii.
DINU ȘARGU, DIRECTOR, SPITALUL RAIONAL IALOVENI: „O secție am închis-o, începem de astăzi să internăm pacienții cu maladiile cronice și până la externarea ultimului pacient, va fi închisă și secția covid doi. Poate într-o săptămână, 7-8 zile, vor fi externați toți pacienții și vom începe activitatea normală.”
Astfel, blocul în care până acum erai tratații pacienții de covid-19, va fi utilizat din nou, pentru organizarea secțiilor de ginecologie, traumatologie și altele.
CRISTINA STRATULAT, PURTĂTOR DE CUVÂNT AL MINISTERULUI SĂNĂTĂȚII: „Secția Covid-19 din Spitalul raional Ialoveni a fost activată temporar, pe perioada în care s-a înregistrat un flux mare de pacienți în spitalele din municipiul Chișinău, care nu făceau față la acel moment. Acum, că situația este una stabilă, activitatea acestei secții a fost sistată.”
Chiar și așa, directorul spitalului spune că, pentru orice eventualitate, instituția păstrează în continuare toate cele necesare pentru tratarea coronavirusului.
DINU ȘARGU, DIRECTOR, SPITALUL RAIONAL IALOVENI: „Nu vă gândiți că această decizie a fost luată poate prea devreme? Totuși alte țări închid granițele. – Da, sunt de acord. Posibil să fie o hotărâre pripită din partea conducerii. 01:56-02:01 Se vede o creștere lentă a cazurilor și în orice moment putem să fim deschiși.”
Și la Căușeni a fost închisă secția de triaj covid, iar în reanimare nu mai au niciun pacient. Medicii de acolo ne-au spus că numărul lor este în scădere încă de la începutul lunii ianuarie.
ION CIOBANU, MEDIC-REANIMATOLOG, SPITALUL RAIONAL CĂUȘENI: „La noi, secția de triaj s-a închis, dar în boli infecțioase a rămas. Erau până la 50 de pacienți, acum sunt 18-20 de pacienți.”
Iar la Soroca, de exemplu, din numărul total de 30 de paturi prevăzute pentru bolnavii de coronavirus, nici jumătate nu sunt ocupate. Totuși, secția urmează să activeze.
VALERIU BORDEIAN, VICEDIRECTOR, SPITALUL RAIONAL SOROCA: „Mai puțini ca înainte, dar sunt. – Cam câți? – În jur de 12 azi. 02:03-02:08 Au scăzut, în comparație cum a fost acum o lună-două în urmă.”
Și în Capitală a scăzut mult numărul îmbolnăvirilor cu noul tip de coronavirus, însă autoritățile mențin codul roșu în sănătate publică, întrucât se menține dinamica cazurilor grave.
TATIANA BUCEARSCHI, ȘEFA DIRECȚIEI GENERALE SĂNĂTATE: „Dacă de la începutul pandemiei, în municipiul Chișinău, s-a înregistrat o creștere permanentă a incidenței la 100 de mii de locuitori, cu atingerea nivelului cel mai înalt 1863 cazuri, în decembrie, atunci în a doua jumătate se atestă o descreștere de la 1032 de cazuri la 100 mii de locuitori până la 325 cazuri.”
Acum două zile, mai multe țări din Europa, printre care și Franța și Portugalia, și-au închis hotarele pentru cetățeni non-europeni. Iar Germania a interzis intrarea pe teritoriul său a cetățenilor din țări precum Marea Britanie, Portugalia și Irlanda. Și Belgia a interzis, până în martie, toate călătoriile care nu prezintă o urgență. Totodată, a fost încurajată munca de la domiciliu, iar centrele comerciale au fost închise în totalitate pentru a opri răspândirea virusului.