Pe parcursul anului trecut, o dată la fiecare patru zile, un copil a fost diagnosticat și internat în spital cu o formă de cancer. Astfel, micuții petrec luni la rând, prinși între pereții de spital, acolo unde medicii le devin a doua familie și unica speranță. Șansele fiecăruia dintre ei depind de un diagnostic rapid și corect. Totuși, spitalele din țara noastră nu au echipamente care să depisteze cancerul în stadiu inițial. O organizație nonguvernamentală de la noi și-a propus să înzestreze Institutul Oncologic cu un astfel de aparat, fapt ce ar crește șansele la o viață fără durere a acestor copii.
Xenia avea doar cinci ani când a fost diagnosticată cu leucemie. Totul a început de la o febră inexplicabilă, povestește mama copilei. Au urmat apoi zeci de investigații și analize, iar verdictul a fost unul dur pentru familia Xeniei. Ea a ajuns la Institutul Oncologic din Chișinău, unde urma să petreacă nouă luni, prinsă între pereții de spital.
De atunci, spitalul i-a devenit a doua casă. Acolo mergea la o grădiniță improvizată, chiar în timp ce era conectată la perfuzii. După trei luni, medicii i-au permis copilei să iasă din spital doar pentru câteva zile, chiar înainte de Crăciun. Sărbătorile le-au petrecut acasă, în sânul familiei, de parcă era pandemie și în 2017, își amintește mama Xeniei.
Perioada a fost una foarte dificilă, recunoaște mama fetiței, care povestește că își permitea să plângă doar noaptea, când nimeni nu o vedea.
După nouă luni de tratament, mica luptătoare a ieșit din spital cu speranța că nu se va mai întoarce niciodată acolo. Acum, fetița se simte bine, se bucură de copilărie, însă nu uită, periodic, să facă investigațiile necesare. Cel mai mult, Xenia își dorește să ajungă la mare, însă nu are voie să o facă din cauza nivelului ridicat al radiației. În schimb, în 2020, a mers pentru prima dată la școală, ce-i drept, direct în clasa a treia și asta pentru că primii ani a studiat de la distanță.
Și dacă Xenia a trecut mai ușor de perioada în care a avut de înfruntat boala, mama ei recunoaște că și acum, patru ani mai târziu, nu poate uita dramele prin care trec copiii bolnavi de cancer.
Acum, fetița spune cu mândrie că vrea să devină medic-oncolog, ca să ajuta și alți copii care luptă cu boala nemiloasă ce le fură copilăria.
Potrivit statisticilor, cele mai frecvente tipuri de cancer la copii sunt cele ale sistemului sangvin și limfatic. Depistate la timp, acestea au și cea mai mare rată de vindecare, iar șansele la o viață fără durere a copiilor bolnavi de cancer ar crește considerabil.
În prezent, la Institutul Oncologic din Capitală nu există echipamente necesare care ar depista cancerul în stadiu incipient. Este vorba despre un aparat numit flowcimetru, cu ajutorul căruia, medicii ar putea studia mai rapid și mai profund celulele maligne.
Acesta, însă, este extrem de costisitor, prețul pornind de la 100 de mii de euro. Astfel, o asociație de părinți ai căror copii au fost diagnosticați cu cancer a lansat un manifest, adresat autorităților de la noi, prin car cer ca prin efort comun, acest utilaj să ajungă în Moldova.
Contactați de TV8, responsabilii de la Institutul Oncologic ne-au spus că de mai multe ori au negociat procurarea unui astfel de aparat, dar prețul este unul exorbitant, iar instituția nu are nici măcar cadre medicale instruite să îl folosească. Potrivit statisticilor, anul trecut, în jur de 90 de copii au fost diagnosticați cu boli oncologice.