/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 177: Bombardamente în Crimeea și alertă la Zaporojie. Exploziile ar fi avut impact psihologic major asupra lui Putin

politic

Sesizarea depusă de Maia Sandu la CC, admisă parțial. Guvernul interimar va putea numi persoane în funcții de demnitate publică

04 martie 2021, ora 14:00
Distribuie:

Curtea Constituțională a admis parțial sesizarea depusă de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. În aceste condiții, potrivit deciziei CC, Guvernul interimar va putea numi persoane în funcții de demnitate publică. Decizia Curții Constituțională este irevocabilă. 

„Se admite parțial sesizarea depusă de Maia Sandu. Se declară neconstituționale articolul 15, aliniatul 2, litera e, și aliniatul 3, și articolul 23, aliniatul 6, din Legea cu privire la Guvern nr. 136 din 7 iulie 2017, în partea care interzice Guvernului al cărui mandat a încetat să numească, să propună pentru numire persoane în funcții de demnitate publică altele decât miniștri, or în funcțiile publice. Până la modificarea legii de către Parlament, Guvernul al cărui mandat a încetat va putea numi sau propune pentru numire persoane în funcții de demnitate publică pentru un termen determinat până la o nouă numire a aceleiași persoane sau alteia efectuată de Guvernul cu puteri depline”, a declarat președinta CC, Domnica Manole.

Curtea Constituțională a recunoscut constituționale prevederile prin care Guvernul interimar va putea să demită funcționari publici, „cu excepția cazurilor de imposibilitatea obiectivă a persoanelor de a-și îndeplini atribuțiile”.

Totodată, o parte din sesizarea depusă de șefa statului nu a fost admisă. „Se declară inadmisibilă sesizarea în partea referitoare la controlul constituționalității articolelor 15, aliniat 2, litera d și f, și 23, aliniat 3 și 26 aliniatele 6-9 din legea cu privire la Guvern nr.136 din 7 iulie 2017”, a adăugat Domnica Manole.

Judecătoarea Liuba Șova a avut o opinie separată.

Sesizarea a fost depusă de către șefa statului, Maia Sandu, pe data de 11 februarie curent.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram