În ultimul timp, tot mai mult crește numărul de infectări cu virusul COVID-19, inclusiv în rândul copiilor și adolescenților, acesta fiind unul din motivele pentru care toate instituțiile de învățământ activează în regim online. Un studiu din SUA menționează: „copiii ar putea să transmită virusul timp de săptămâni fără a manifesta simptome”.
Contactați de TV8, reprezentanții Agenției Naționale pentru Sănătate Publică informează că până la momentul actual în Republica Moldova au fost înregistrate 11187 de cazuri de COVID-19 în rândul copiilor. Cea mai mică vârstă afectată este cea de un an și reprezintă 6% din îmbolnăvirile totale în rândul copiilor. Se înregistrează 17% de îmbolnăviri pentru vârstele 1-5 ani și 20% pentru intervalul de 6-10 ani. Categoria de vârstă cea mai frecvent afectată este cuprinsă între 11 și 17 ani, reprezentând 57 la sută din îmbolnăviri.
Primăria municipiului Chișinău s-a întrunit, vineri 20 martie curent, în ședința Comisiei Extraordinară de Sănătate Publică a Municipiului Chișinău, luând act de prevederile hotărârii CNESP nr. 51 din 19 martie 2021, care informează că procesul educațional în instituțiile de învățământ primar și secundar din municipiul Chișinău pentru elevii din învățământul primar, gimnazial și liceal, continuă la distanță. De asemenea, 2 instituții din raionul Nisporeni, 1 instituție din raionul Rezina și Căușeni și 2 din raionul Drochia sunt în regim online.
Totodată, la data de 22 martie, din cauza creșterii cazurilor de îmbolnăvire cu Covid-19, au fost plasate în carantină și desfășoară studiile la distanță alte 5 instituții (0,40%) din țară și 26 de clase (0,16%), menționează Ministerul Educației.
De asemenea, în învățământul de educație timpurie, 29 (1,93%)grădinițe și 104 (1,61%) grupe de copii se află în carantină. Copii confirmați pozitiv cu virusul COVID-19 sunt 23 (0,02%) iar alți 3435 (2,29%) de copii se află în autoizolare.
Potrivit medicilor de la Spitalul Național pentru Copii din Washington, copiii infectați pot răspândi virusul SARS CoV-2 săptămâni întregi fără a avea simptome de boală. Din moment ce nu prezintă niciun simptom sau doar simptome ușoare, ei ar putea infecta oamenii din jurul lor timp de mai multe săptămâni. Anterior, cercetătorii din Boston au susținut că adolescenții și copiii prezintă o încărcătură virală surprinzător de mare, conform Deutsche Welle (DW).
Potrivit studiului, aproximativ 22 la sută dintre copii nu au dezvoltat deloc simptome, 20 la sută au fost inițial asimptomatici, dar au dezvoltat simptome mai târziu, iar 58 la sută dintre ei au fost simptomatici încă de la primul test.