Companiile Moderna și Pfizer au anunțat autoritățile de la Chișinău că nu dispun de vaccinuri pentru țara noastră. Informația a fost făcută publică de către deputatul socialist Vladimir Odnostalco, care anterior a expediat o solicitare de informație către Ministerului Sănătății. În răspuns, se menționează că producătorul Moderna ar putea distribui doze de vaccin abia în 2022, iar Pfizer a recomandat autorităților moldovene să încerce să procure vaccinul prin intermediul COVAX.
Într-un răspuns publicat de deputatul socialist Vladimir Odnostalco se arată că, în urma negocierilor directe pe care Ministerul Sănătății le-a avut cu companiile producătoare de vaccin anti-covid, două dintre acestea deja au declarat că nu au posibilitatea să acorde Republicii Moldova serul mult-așteptat. Mai exact, producătorul Moderna a anunțat că a distribuit deja toate cantitățile de vaccin pentru acest an și că poate planifica un lot eventual pentru Republica Moldova doar pentru primul trimestru al anului 2022. Iar compania Pfizer a comunicat că volumul producției de vaccin este insuficient și a recomandat autorităților moldovene să încerce să procure vaccinul prin intermediul platformei internaționale COVAX. Într-un răspuns pentru TV8, Ministerul scrie că, oricum, continuă negocierile cu aceste două companii.
„Este adevărat că țările care au contribuit la producerea vaccinurilor au prioritate, însă Republica Moldova depune eforturi considerabile, pentru a beneficia de vaccinuri sigure și eficiente”.
Între timp, statul este în căutarea unui agent economic, care va putea oferi 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 la un preț total de 70 de milioane de lei. În acest sens, a fost lansată și o procedură de achiziție, iar prețul unei doze ajunge la circa 175 de lei. Anterior, opoziția a criticat această licitație, întrucât prețul propus ar defavoriza companiile Pfizer și Moderna, vaccinul cărora este mai scump. Însă deputatul socialist Vladimir Odnostalco a declarat că, acum, când este clar că aceste companii nu vor putea să ne livreze vaccinul în timpul apropiat, statul ar trebui să înceapă negocierile cu alți producători, precum Sinopharm din China sau Sputnik din Rusia.
Tot astăzi, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate a suspendat, pentru o perioadă, procedura de achiziție a celor 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, din motiv că a fost prelungit termenul limită de depunere a ofertelor. Spre seară, însă, imediat după prezentarea răspunsului la mai multe clarificări, parvenite pe platforma MTender, procedura a fost reluată. În condițiile de acum, licitația va avea loc pe data de 5 aprilie.