În Republica Moldova a fost instituită stare de urgență în legătură cu pandemia de coronavirus. Decizia a fost aprobată acum câteva clipe în Parlament cu votul a 52 de deputați. Nu este însă clar ce reguli vor trebui respectate în această perioadă de timp. Asta deși deputații care s-au opus instituirii stării de urgență au cerut premierului în exercițiu, Aureliu Ciocoi, să facă lumină în acest sens.
Este pentru a doua oară în istoria țării noastre de la independență încoace, când se anunță stare de urgență din cauza unei pandemii, prima fiind instituită în data de 17 martie 2020, la începutul pandemiei de COVID – 19.
„Creșterea numărului de decese, creșterea persoanelor asimptomatice, creșterea cazurilor. (…) Secțiile de terapie intensivă sunt supra aglomerate. Dacă la terapie intensivă se eliberează un pat, atunci imediat sunt alți doi candidați pentru acest pat. Medicii care lucrează acolo de un an de zile sunt extenuați fizic. Chiar dacă aducem utilaje, chiar dacă punem alte paturi în terapie intensivă, nu sunt medici”, a declarat Ciocoi în plenul Parlamentului.
Totodată, premierul interimar a menționat că „reieșind din capacitatea limitată a întregului sistem de sănătate, insuficiența critică a locurilor din terapie intensivă, zilnic sunt spitalizați la terapie intensivă 335-3345 de pacienți pentru un număr de paturi de doar 350, există creșterea numărului de decese cu o prognoză nefavorabilă, potrivit medicilor, de până la 80 -100 de persoane pe zi”.
„Prin cele relatate precum și luând în considerație capacitățile legale și de control ale CNESP, în raport cu răspândirea extrem de rapidă cu Sars-Cov2, se confirmă necesitatea instaurării stării de urgență. Având un prim-ministru în demisie cu o garnitură de miniștri în demisie am venit cu recomandarea către domniile dvs., ca Parlamentul Republicii Moldova să dezbată subiectul și dvs. să decideți. Este cazul să instituim starea de urgență în R. Moldova sau încercăm să mai supraviețuim în condițiile unui Guvern nenorocit aflat de patru luni în demisie asupra căruia toți aruncă cartofii fierbinți, încercând să dea vina ba pe Ciocoi, ba pe Ministerul Sănătății? Noi suntem în demisie”, a adăugat premierul interimar Aureliu Ciocoi.
Starea de urgență a fost declarată pentru 60 de zile. Legea intră în vigoare după ce va fi publicată în Monitorul Oficial. Solicitarea de a fi decretată stare de urgență a fost făcută marți seara, 30 martie, de către membrii Cabinetului de Miniștri.
În prezent, în țară sunt în vigoare restricții dure în legătură cu acutizarea situației pandemice. Decizia a fost luată de prim-ministrul interimar Aureliu Ciocoi, după ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP) din data de 19 martie și sunt valabile până pe 18 aprilie. De la începutul pandemiei de COVID – 19, în Republica Moldova s-au înregistrat 228 370 de cazuri de Covid-19, iar 4 915 persoane au decedat din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus.
Totodată, în R. Moldova este în plină desfășurare campania de vaccinare împotriva COVID -19. Până în data de 30 martie, în țara noastră s-au vaccinat aproximativ 39 de mii de oameni.
Mai jos puteți urmări ședința Legislativului din data de 31 martie.