Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1005: Drone nord-coreene „Made in USA” și amenințările lui Lukașenko. Putin anulează datoriile soldaților

De la 400 de mii, la 100 de mii. În plină pandemie, Ministerul Sănătății vrea să cumpere mai puține vaccinuri

missing
02 aprilie 2021, ora 15:00

În timp ce situația pandemică se agravează pe zi ce trece, Ministerul Sănătății vrea să cumpere mai puține vaccinuri anti COVID-19, decât planifica inițial. Numărul dozelor a fost micșorat de patru ori. Asta în timp ce suma planificată inițial pentru această achiziție a fost diminuată doar de două ori, iar o doză de ser urmează să fie cumpărată la un preț dublu.

Dacă anterior Centrul de Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) anunța că este în căutarea unui agent economic care va putea oferi 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19 la un preț total de 70 de milioane de lei, acum reprezentanții CAPCS susțin că statul este gata să aloce 35 de milioane de lei pentru procurarea a doar 100 de mii de doze de vaccinuri anti-COVID-19.

Dacă calculele anterioare arătau că prețul unei doze de vaccin ajunge la circa 175 de lei, acum prețul unei doze ajunge la 350 de lei. Asta înseamnă că suma planificată pentru achiziționarea unei doze a fost majorată de două ori.

 

Pe 26 martie (CAPCS) a suspendat procedura de achiziție a dozelor vaccin anti-COVID-19, din motiv că a fost prelungit termenul limită de depunere a ofertelor. Spre seară, însă, imediat după prezentarea răspunsului la mai multe clarificări, parvenite pe platforma MTender, procedura a fost reluată.

Licitația era planificată pentru data de 5 aprilie, dar a fost amânată pentru data de 9 aprilie curent.

Vaccinurile vor fi utilizate în cadrul planului național de imunizare COVID-19 și vor fi livrate în două tranșe. Prima tranșă – până la 20 de zile de la semnarea contractului. A doua tranșă – 30 de zile din ziua livrării primei tranșe.

În momentul livrării vaccinului, ofertantul desemnat câștigător va asigura că fiecare lot de vaccin va fi însoțit de certificat de eliberare a lotului emis de către autoritatea națională de control din țara de origine și Certificatul de conformitate emis de producător și protocolul testelor și investigațiilor efectuate de producător care certifică calitatea produsului, Certificatul de origine a produsului.

În data de 3 martie curent, Comitetului Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor (NITAG) a aprobat zece vaccinuri, după ce au fost acceptate și preparatele care au fost autorizate în țara de origine și incluse în lista Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în proces de evaluare.

În Republica Moldova au fost aprobate zece tipuri de vaccinuri anti-COVID-19 : Pfizer Biontech, AstraZeneca -UK, AstraZeneca – Sk Bio, AstraZeneca – SII, Sinopharm, Sinovac, Moderna, Janssen, The Gamaleya National Center (Sputnik V), CanSinoBio.

La sfârșitul lunii decembrie curent un oficial belgian a făcut publice, din greșeală, prețurile negociate de Uniunea Europeană pentru vaccinurile anti-COVID. Lista arată astfel, potrivit digi24.ro.

Oxford – AstraZeneca: 1,78 euro
Johnson & Johnson: 8,50 dolari
Sanofi-GSK: 7,56 euro
CureVac: 10 euro
Pfizer – BioNTech: 12 euro
Moderna: 18 dolari

La sfârșitul lunii ianuarie curent Rusia a redus preţul vaccinului său anti-COVID-19 Sputnik V la 866 de ruble (circa 12 dolari), ceea ce reprezintă jumătate din preţul original, scrie agerpres.ro.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.