A trecut mai bine de un an de când, în țară, a fost introdusă pentru prima dată starea de urgență, iar școlile au trecut în format online. Atunci, Ministerul Educației anunța că în jur de 30 de mii de elevi nu au acces la un laptop, tabletă sau măcar la internet. Între timp, lucrurile nu prea s-au schimbat, iar sute de familii continuă să se confrunte cu aceleași probleme. Mulți nu au suficienți bani pentru lucruri elementare precum ar fi un frigider sau apă caldă, nemaivorbind deja de condițiile necesare copiilor, pentru a face lecții online.
La doar o aruncătură de băț de Capitală, am găsit această familie, înghesuindu-se într-o cameră de doar câțiva metri pătrați, într-un bloc din comuna Bubuieci. Acum șapte ani, mama copiilor a ieșit din acasă și nu s-a mai întors, așa că, acum, bărbatul crește de unul singur trei școlari. Lecțiile online sunt o adevărată povară pentru părinte și pentru copii, întrucât tatăl, singurul care ar putea aduce un venit în familie, nu se poate angaja în câmpul muncii, pentru că nu are cu cine-i lăsa pe cei mici.
În locuința celor patru suflete lipsesc și cele mai elementare lucruri, precum ar fi un frigider sau o baie, nemaivorbind de condițiile care ar trebui să le aibă, pentru lecțiile online. Telefonul de model vechi al bărbatului nu le permite copiilor să aibă acces la programele necesare. (Sub) Da nu fac ei lecții. Nu au cum. Nici interent nu am. Eu îi mai pun să citească, mai scriu.
Zilele trecute, o familie le-a donat un calculator, însă de atunci stă pe masă ca un exponat de muzeu. Și asta pentru că, în casă, nu au internet, iar dacă și l-ar fi avut, nu ar avea cum să-l plătească. Așa că, în timp ce alți copii fac lecții și se pregătesc de testările de la finele anului, copiii acestui bărbat cerșesc de mâncare prin sat.
Astfel, temele se adună de la o zi la alta, iar copiii se descurajează tot mai mult. Situațiile de acest fel sunt întâlnite mai des în mediul rural. De exemplu, în satul Horjești din raionul Hâncești, această femeie crește patru școlari, care sunt nevoiți să se rânduiască la telefoane și nu reușesc să asculte toate lecțiile.
Mezinul familiei ne-a povestit că mulți alți copii din sat sunt în aceeași situație. Am încercat să contactăm Ministerul Educației, pentru a afla ce acțiuni se întreprind ca toți copiii să fie încadrați în procesul educațional, dar secretarii de stat nu ne-au răspuns la apel.
La rândul său, serviciul de presă ne-a cerut o solicitare de informație, pentru a afla câți școlari ar avea nevoie de tehnică sau internet ca să poată studia de acasă. Datele prezentate de Ministerul Educației, în vara anului trecut, arată că circa 29 de mii de elevi și 3000 de profesori nu au un laptop, tabletă sau acces la internet.
Atunci, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru procurarea echipamentelor tehnice necesare pentru desfășurarea procesului educațional, iar mai mulți donatori străini au dat calculatoare elevilor și profesorilor. Botanica și grupa specializată pe jafuri. A fost, de asemenea, solicitată intervenția echipajului medical pentru acordarea îngrijirilor medicale bărbatului agresat.