Achiziții de lux, în an pandemic. Mai multe ambasade ale Republicii Moldova și-au înnoit parcul de mașini cu bolizi de marca Volvo, BMW sau Lexus de ultimă generație. Asta deși, acum un an, fostul premier, Ion Chicu, a arătat din deget către cei care fac achiziții publice inutile, pe timp de pandemie. Potrivit premierului interimar Aureliu Ciocoi, acești bani au fost alocați din economiile ambasadelor pentru anul trecut. Pe de altă parte, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene susține că achizițiile au fost făcute cu acordul Ministerului Finanțelor.
3,5 milioane de lei, atât s-a cheltuit, anul trecut, pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale Republicii Moldova. Cel mai scump autoturism, procurat în 2020, a mers la Ambasada Republicii Moldova în Franța. Pentru această misiune a fost achiziționat un SUV de model Volvo XC90, al cărui preț se ridică la aproape 853 de mii de lei. O mașină de lux a ajuns și la misiunea diplomatică din Barcelona, care a achiziționat un BMW seria 5 cu puțin peste 700 de mii de lei. Cam atât a costat și un Lexus de ultimă generație care a ajuns la ambasada Moldovei în Turcia. A patra mașină, o Skoda Superb, de peste 670 de mii de lei a fost procurată pentru consulatul general al Moldovei din Nisa. A fost înnoit și parcul de automobile al ambasadei Republici Molddova din SUA, cu o Toyota în valoare de peste 600 de mii de lei.
Achizițiile au avut loc într-un an pandemic, în care statul s-a pomenit într-o criză a sistemului de sănătate, iar Guvernul a inițiat chiar și o campanie de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea COVID – 19. Exact acum un an, fostul premier, Ion Chicu, spunea că trebuie de strâns cureaua și arăta din deget celor care plănuaiu să facă achiziții publice inutile, pe timp de pandemie.
„Eu fac apel către la toți reprezentanții autorităților publice centrale și locale: Vă rog să conștientizăm situația în care se află Republica Moldova și mai mult de jumătate de glob. Nu putem cheltui bani pentru mașini. Orice cheltuială de acest gen, înaintat spre aprobare, la trezorărie, va fi respinsă, a spus atunci Ion Chicu.
Autoritățile insistă, însă, că pentru aceste cumpărături nu au fost cheltuite resurse financiare suplimentare și că achizițiile erau necesare pentru reînnoirea parcului auto. Potrivit premierului Aureliu Ciocoi, achizițiile au fost făcute din economiile de anul trecut ale ambasadelor. Același lucru îl invocă și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene. Pentru postul nostru de televiziune Secretarul General al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a declarat că ei au primit undă verde de la Ministerul Finanțelor.
„Noi am schimbat mașini vechi, care au un grad de uzură înaintat. La Paris, bunăoară, trebuia să fie înlocuită o mașină din anul 2007. În 2020, abia în luna decembrie, la mijlocul lunii, a fost primită autorizarea Ministerului Finanțelor pentru a face aceste achiziții”, a declarat secretarul general al MAEIE, Eugen Revenco.
Totuși, acestea nu sunt cele mai scumpe automobile din parcul celor 36 de misiuni diplomatice ale Republicii Moldova. Cel mai scump automobil este deținut de Reprezentanța Permanentă a Republicii Moldova pe lângă ONU, în Geneva, fiind vorba despre un BMW seria 7, produs în anul 2017 și care a costat peste un million de lei. O mașină de puțin peste un million de lei este și în garajul Ambasadei Republicii Moldova în Federația Rusă – un Mercedes clasa E, produs în anul 2018. Tot în parcul Reprezentanței Permanente a Republicii Moldova pe lângă ONU, în Geneva, se află și un Mercedes clasa V care a costat aproape un milion de lei.
Potrivit informațiilor cu privire la parcul auto al misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, din cele 127 de automobile înregistrate, 67 de autoturisme sunt cu uzură de 100 de procente, adică au o vechime de la 7 la 17 ani.