Consilierii fracțiunii Partidului Liberal (PL) din Consiliul Municipal Chișinău (CMC) solicită demisia conducerii Pieței Centrale, după ce marți, 20 aprilie, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcției Municipale pentru Siguranța Alimentelor, au fost documentaţi de CNA. Într-o postare pe o rețea socială, președintele fracțiunii, Ion Cebanu, se arată indignat de cele descoperite de anchetatori și cere implicarea primarului general al Capitalei, Ion Ceban. În replică, directorul întreprinderii municipale, Ion Pîntea susține că adiministrația Pieței nu are atribuții de control asupra calității alimentelor.
„Ieri am aflat că la Piața Centrală care este întreprindere municipală se vinde carne stricată chiar cu riscul de a otrăvi oamenii și asta sub acoperirea celor de la sănătate publică care falsifică adevărul. Mai mult, specialiștii de la sănătate publică care muncesc la piața stau în niște încăperi date pe gratis de către piață acestora. Adică cum s-ar spune la noi o mână spală pe alta – piața dă încăperi pe gratis, iar sănătatea publică permite ca pe teritoriul pieței să se vândă produse alterate în ajunul Paștelui”, susține liberalul Ion Cebanu.
Mai mult ca atât, acesta solicită demisia directorului și vicedirectorului Pieței Centrale, care potrivit consilierului, ar fi vinovați de încălcările grave care au loc pe teritoriul întreprinderii municipale.
„Pentru a completa tabloul abuzurilor de la piață trebuie să mai menționăm că această carne alterata este vândută în mai multe hale, inclusiv și în spațiile care aparține companiei „Alex Neosim” și unde anterior administrator a fost actualul vicedirector al Pieței Centrale. Adică socialiștii au pus lupul paznic la oi si se laudă că au reformat piața. (…) Dacă este să rămânem coerenți atunci noi, fracțiunea PL din CMC, ii cerem primarul Ion Ceban să demonstreze că nu spunea minciuni și să-i demită pe directorul și vicedirectorul Pieței Centrale”, a mai explicat liberalul Ion Cebanu.
Pentru o reacție în acest sens l-am contactat pe directorul Întreprinderii Municipale Piața Centrală, Ion Pîntea. Acesta susține că declarațiile liberalului sunt cu tentă politică, catalogându-le drept aberații.
„Sunt niște manipulări cu tentă stric politică. Întreprinderea Municipală, în special administrația întreprinderii nu are nici o tangență asupra monitorizării activității organelor publice centrale. Întreprinderea se axează doar pe atribuirea locurilor de comerț gestionate anume de întreprindere. Este vorba despre sectorul legume, sectorul fructe, sectorul meșteșugăresc și angro. (…) Nu are nici un suport faptic și juridic această solicitare a lui Ion Cebanu, sunt niște aberații”, a declarat Ion Pîntea pentru tv8.md.
Directorul întreprinderii susține că administrația Pieței Centrale nu poartă răspundere pentru calitatea produselor vândute, aceasta fiind atribuția Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA). Întreprinderea municipală poate interveni doar prin redirecționarea către organele de resort a petițiilor parvenite de la consumatori.
„Halele de lactate, de carne, ele sunt toate private la care întreprinderea municipală practic nu are nici o atribuție. Laboratoarele ANSA care sunt dislocate pe teritoriul Pieței Centrale, la fel ca și agenții economici privați, au activitatea lor independentă. Când este vorba despre cazurile de corupție sau când consumatorul este amăgit la cântar, consumatorul poate să adreseze o solicitare sau o petiție cu referire la calitatea produsului. În fiecare caz, întreprinderea le redirecționează către organele de resort cum ar fi ANSA sau ANPC. Întreprinderea Municipală Piața Centrală nu are atribuții de control asupra calității alimentelor. Noi nu avem calitate de constatator în aceste situații”, a explicat directul Pieței Centrale.
Precizăm că, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici, au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă.
Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită. Cinci persoane au fost reţinute pentru 72 de ore, iar în prezent sunt audiate de procurori şi ofiţerii Centrului Naţional Anticorupţie.