Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1002: Scenariu negru, vecin nebun și escaladare clară! Alertă: Al Treilea Război Mondial a început oficial

/DOC/ Ieșirile în natură, sursă de gunoi în locuri neautorizate. Amenzile prevăzute și eficacitatea lor

missing
30 aprilie 2021, ora 16:12

Odată cu încălzirea vremii, multe păduri, parcuri și locuri de picnic riscă să se transforme în gropi cu deșeuri. Sezonul ieșirilor în natură aduce consecințe grave asupra mediului înconjurător. Foarte puțini dintre turiști se ocupă de strângerea și aruncarea resturilor și deșeurilor în spațiile special amenajate. Deși legislația prevede amenzi, reprezentanții Agenției de Mediu consideră că acestea ar trebui să fie mai mari pentru a spori gradul de conștientizare în rândul cetățenilor.

Depozitarea în locuri neautorizate a deșeurilor are urmări foarte grave asupra componentelor din mediu, cum ar fi degradarea pe termen lung, confirmă Galina Norocea, reprezentanta Agenției de Mediu, contactată de Tv8.

„Din păcate, de-a lungul anilor nu se simte o îmbunătățire a atitudinii cetățenilor în materie de educație ecologică. Gunoiul neautorizat continuă să apară mai ales în locurile care nu sunt protejate de autoritățile publice”, a declarat șefa serviciului informații de mediu, educație și conștientizare ecologică.

„Ne dorim ca oamenii să fie mai conștienți și mai angajați în protejarea mediului înconjurător. Chiar dacă societatea civilă, instituțiile publice, voluntarii, activiștii transmit tare multe mesaje și atenționări, nu se simte un grad sporit de conștientizare”, a adăugat Norocea.

Există multiple legi cu referință la acest subiect, codul contravențional, legea privind protecția mediului, legea deșeurilor unt tare multe legi în acest sens, dar care sunt neglijate de către unii cetățeni, a declarat reprezentanta Agenției de Mediu.

Amenzile sunt cuprinse între 900 și 1800 de lei

„Amenzile ar trebui să fie și mai usturătoare pentru cei care comit astfel de ilegalități. Cetățenii sunt încurajați de faptul că nimeni nu îi penalizează, iar ei continuă să arunce deșeuri în repetate rânduri. Un exemplu este Lacul Costești Stânca, malurile acestui lac nu au fost niciodată atât de încărcate cu deșeuri ca în vara din anul 2020. Conaționalii noștri, din neputința de a călători peste hotarele țării pentru a se odihni, au ales ca destinație locurile pitorești din Moldova, dar au uitat să manifeste o atitudine prietenoasă față de natură”, spune Galina Norocea.

Șefa serviciului informații de mediu spune că din păcate, în Republica Moldova se întâlnește o lipsă de personal și de resurse umane pentru a curăța aceste spații împânzite de gunoi. În țara noastră nu este luată atitudine și suficiente măsuri concrete pentru combaterea răspândirii neautorizate a deșeurilor. „Dacă ar exista atenționări, ar exista și temei de verificare a nerespectării regulilor”, a declarat Norocea pentru Tv8.

„Acțiunea omului influențează direct starea mediului înconjurător și starea componentelor, calitatea aerului, calitatea apei, calitatea solului, iar asta se va răsfrânge direct asupra sănătății populației. Nu ar fi bine să mai treacă zeci de ani ca omul să conștientizeze că după o ieșire în natură este absolut necesar strângerea gunoiului în urma noastră. Aceleași pungi cu care am venit la picnic, pot fi umplute la sfârșit de odihnă cu deșeurile produse. Asta nu presupune un efort colosal, doar așa vom putea avea o relație mai prietenoasă cu natura. În conștiința omului este loc pentru a dezvolta o educație ecologică și o eco-atitudine. Acesta este locul nostru comun de trai, dacă avem grijă de casa și corpul nostru, de ce nu am proceda la fel cu natura?”, sunt sfaturile cu care vine Galina Norocea pentru cetățeni.

„Natura este un loc de motivație și de încărcare cu energie, care ne inspiră, de ce ar trebui să ne comportăm atât de nepăsător și indiferent cu natura. Respectul față de natură este în mâinile fiecăruia”, a subliniat șefa serviciului informații de mediu, educație și conștientizare ecologică.

Conform anuarului din 2019 „Protecția mediului în Republica Moldova”, pe teritoriul țării au fost înregistrate 5 886 de cazuri cu impact asupra mediului. Cinci dintre ele sunt de gradul I cu emisii de peste 7 253 tone de deșeuri pe an.

Hai Moldova este una dintre organizațiile care își propune îmbunătățirea calității mediului și construirea un viitor în care oamenii trăiesc în armonie cu natura: „Am organizat campanii naționale de informare și modelare de comportament, acțiuni de salubrizare și colectare de deșeuri electronice, cu participarea a peste 350 000 de voluntari. Datorită participării masive la acțiunile organizate de Hai Moldova, au fost evacuate zeci de tone de deșeuri din natură și au fost reciclate peste 45 de t de deșeuri electronice”, informează Hai Moldova.

Sursă info: Hai Moldova

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.