Război în Ucraina, ziua 577. Ceasul Apocalipsei și rachete ATACMS! General: "Iarna nu va încetini ofensiva. Marea reușită urmează"

Campania electorală pentru alegerile anticipate, pe ultima sută de metri. Informații utile despre scrutinul din 11 iulie

05 iulie 2021, ora 10:39

Zile numărate până la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie, când se va decide componența noului Legislativ de la Chișinău. Astfel, astăzi a început ultima săptămână de campanie electorală, iar sâmbătă, 10 iulie, va fi ziua tăcerii, atunci este interzisă orice agitație electorală. Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au fost constituite, în total, 2150 de secții de votare.

Dintre acestea, 150 de secții de votare au fost constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, iar 41 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în circumscripția electorală Chișinău nr.1, care cuprinde sectoarele și suburbiile Capitalei, în număr total de 304 secții de votare.

Potrivit informațiilor, la momentul de finalizare a procedurii de actualizare a listelor electorale, în Registrul de Stat al Alegătorilor sunt înscriși 3 282 837 cetățeni cu drept de vot.

Din numărul total de alegători: 

  • 2 786 446 sunt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II din țară;
  • 237 700- nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării;
  • 258 691- cetățenii cu drept de vot care au domiciliu înregistrat în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităților constituţionale ale Republicii Moldova.

Astfel, pentru alegerile parlamentare anticipate, vor fi tipărite 3 644 642 de buletine de vot.

Pentru cele 1 959 secții de votare din țară vor fi tipărite 2 794 942 buletine de vot, dintre care în limba română – 2 112 244 şi 682 698 – în limba rusă, iar pentru 41 secții de votare deschise pentru alegătorii din stânga Nistrului (Transnistria) se vor tipări 123 000 buletine de vot.

Pentru secțiile de votare organizate în afara țării, CEC va tipări 726 700 buletinele de vot, dintre care în limba română – 662 600 exemplare şi 64 100 – în limba rusă. Acestea urmează a fi transmise misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale Republicii Moldova din străinătate pentru a fi distribuite, ulterior, birourilor electorale ale secțiilor de votare din afara țării.

Scrutinul electoral de duminică va fi urmărit de sute de observatori naționali și internaționali. Până în prezent, pentru observarea scrutinului din 11 iulie curent, CEC a acreditat 2221  observatori, dintre care 1648 observatori naționali și 573 observatori internaționali.

Pentru acest scrutin, CEC a înregistrat 23 de concurenți electorali: 20 de partide politice, 2 blocuri electorale și un candidat independent. Din totalul de 1 791 de candidați la funcția de deputat  959 (53,5%) sunt bărbați și 832 (46,5 %) sunt femei.

Mai jos vedeți lista finală a concurenților electorali incluși pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021:

1.      Partidul Politic Partidul Acasă Construim Europa „PACE”;

2.      Partidului Politic „Partidul Acțiunii Comune — Congresul Civic”;

3.      Blocul electoral „RENATO USATÎI”;

4.      Partidul Politic „Șor”;

5.      Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate;

6.      Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor;

7.      Mișcarea Profesioniștilor „Speranţa – Надежда” ;

8.      Partidul Democrat din Moldova;

9.      Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”;

10.  Partidul Politic „Partidul Unității Naționale”;

11.  Partidul Politic „Democraţia Acasă”;

12.  Partidul Politic „NOI”;

13.  Partidul Politic „Partidul Dezvoltării și Consolidării Moldovei”;

14.  Partidul Politic ALIANȚA PENTRU UNIREA ROMÂNILOR;

15.  Partidul Politic Partidul Verde Ecologist;

16.  Partidul Politic „Partidul Legii şi Dreptăţii”;

17.  Partidul Politic „Puterea Oamenilor”;

18.  Partidul Regiunilor din Moldova;

19.  Partidul „Patrioții Moldovei”;

20.  Partidul Politic „PARTIDUL SCHIMBĂRII”;

21.  PARTIDUL POLITIC NOUA OPȚIUNE ISTORICĂ;

22.  Partidul Politic Partidul Oamenilor Muncii;

23. Veaceslav Valico (candidat independent).

Amintim că potrivit decretului semnat de șefa statului, Maia Sandu, alegerile parlamentare anticipate se vor desfășura pe data de 11 iulie curent. Maia Sandu a dizolvat Legislativul pe data de 28 aprilie, imediat după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală instituirea stării de urgență în Republica Moldova.

/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
/PROMO/ Moldova gândește: Epopeea brățărilor electronice. De ce o singură companie a câștigat toate cele cinci licitații
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 576: Atac în Crimeea, ajutor din Vest și promisiunea lui Zelenski! Iohannis: 3 condiții pentru victorie
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor
Autoritățile de la Chișinău au trimis în Israel o cerere suplimentară pentru extrădarea lui Șor

/VIDEO/ Doi șefi pe un singur scaun la INP: Unul e proaspăt-numit, altul a fost repus recent în funcție. Ce spune Ministerul Justiției

23 septembrie 2023, ora 07:44

Neînțelegeri într-o subdiviziune a ministerului Justiției. Inspectoratul Național de Probațiune a ajuns să aibă doi directori. Se întâmplă după ce ministerul a numit un nou șef, iar vechiul a revenit la muncă în urma unei decizii judecătorești. În timp ce fostul director deja de o lună vine zilnic la muncă, ministra justiției susține că nu știe nimic despre revenirea acestuia. 

Andrei Iavorschi a fost suspendat din funcție încă în vara anului trecut, fiind suspectat de abuz în serviciu. După un an de judecăți, în august instanța a refuzat cererea procurorului de a prelungi suspendarea din funcție. 

Așa că fostul director a revenit la muncă, unde a descoperit că biroul său a fost ocupat de un nou director interimar - Viorel Sochircă. Și pentru că nu are un loc de muncă, Iavorschi e văzut mai mult pe holuri.

„Ca să nu existe posibilitatea angajatorului de a mă concedia pe lipsa mai mult de patru ore de la locul de muncă sunt nevoit să mă prezint. Asigur prezența la locul de muncă, atât. Din păcate este o situație așa mai puțin plăcută, chiar aș spune eu penibilă, dar pentru a asigura prezența la muncă de opt ore sunt nevoit să fac acest lucru”, a explicat Andrei Iavorschi.

Iavorschi susține că a informat autoritățile, în special ministerul Justiției, despre decizia instanței. Potrivit lui, hotărârea este executorie, iar actualul director al instituției detașat pe perioada suspendării sale ar trebui să plece. 

„Imediat cum am intrat în posesia actelor am mers la doamna ministru am informat-o, am notificat-o precum și am prezentat hotărârile judecătorești în acest sens. - Ce v-a spus doamna ministru, pentru că ieri am discutat și a spus că nu cunoaște despre o asemenea decizie? -E ciudat pentru mine, dumneaiei mi-a spus haideți să mai așteptăm fără a explica sau justifica ce anume să așteptăm.Ele sunt la minister în examinare, doar că tergiversează. De ce tergiversează nu știu, de ce v-a dezinformat și v-a spus că nu sunt trebuie să o întrebați pe dumneaei”,mentionează Andrei Iavorschi.

De cealaltă parte, Ministerul Justiției susține că nu cunoaște nimic despre refuzul instanței de a prelungi suspendarea din funcție a lui Iavorschi.

„Nu cunoaștem despre o astfel de hotărâre, cel puțin în adresa Ministerului nu a parvenit o astfel de hotărâre. Dacă va veni, vom analiza hotărârea respectivă și vom lua măsurile conform legii”, a declarat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

Situația a bulversat angajații Inspectoratului Național de Probațiune, dar mai ales pe directorul interimar. 

„Eu un act administrativ prin care să înceteze activitatea mea în cadrul INP nu am văzut. Dacă l-a văzut domnul Iavorschi sau cunoașteți dumneavoastră, îmi spuneți. Pentru moment activez în regim normal și semnez, iau decizii din postura de director al Inspectoratului. Dumnealui am informații că stă în biroul directorului adjunct, dar nu l-am văzut antrenat undeva și pentru moment nu cred că poate exercita în lipsa unui act administrativ din partea ministerului”,a declarat directorul interimar al Inspectoratului Național de Probațiune, Viorel Sochircă.

 Angajații recunosc faptul că situația creată le complică activitatea, dar sunt recunoscători că, deocamdată, Iavorschi nu le dă și indicații. 

„Dumnealui pur și simplu se plimbă pe coridoare, dar careva indicații, un aport în activitatea Inspectoratului Național de Probațiune nu am văzut, eu nu am primit nicio indicație de la dumnealui”.

„Ministerul Justiției trebuie să decidă e de competența Ministerului. Dumnealui primește salariu? -Nu. Noi ca colectiv sperăm să se clarifice situația și Inspectoratul să fie unul lucrativ, asta e tot ce ne dorim”.

Directorul adjunct al instituției, Pavel Cristea, consideră că decizia instanței prin care a fost încetată suspendarea din funcție a lui Andrei Iavorschi este mai presus decât un act administrativ emis de Ministerul Justiție. 

„ - Conform hotărârii judecății care a fost adoptată, ea este executorie și urmează a fi pusă în aplicare, care este un act net superior unui act administrativ.

 - Domnul Sochircă ar trebui să plece?

 - Asta trebuie să hotărască angajatorul Inspectoratului Național de Probațiune.

 - Ministerul a venit cu o reacție?

 - Nu cunoaștem, nu am fost anunțați.

 - Și atunci până se clarifică domnul Sochircă și Iavorschi vor veni ambii la muncă? 

- Biroul meu e deschis pentru toți angajații INP.”

Precizăm că Andrei Iavorschi a fost pus sub învinuire pentru săvârșirea infracțiunii de abuz de serviciu, soldat cu daune considerabile pentru instituție. Mai exact, acesta a fost învinuit că a încheiat mai multe contracte de achiziții de bunuri și servicii care nu erau planificate în valoare de peste 650 de mii de lei. Iavorschi se declară nevinovat și spune că va solicita plata salariului pe perioada suspendării sale din funcție. 

După apariția reportajului, ministra Justiției a venit cu precizări privind situația de la Inspectoratul Național de Probațiune. Veronica Mihailov-Moraru susține că decizia instanței nu anulează suspendarea din funcție a fostului director, iar asta înseamnă că Andrei Iavorschi vine la muncă în zadar:

"La ziua de astăzi nu există un act care să anuleze sau să înceteze suspendarea din funcție, care a fost aplicată domnului Iavorschi. La moment, Ministerul Justiției nu are temei de a anula acest ordin de suspendare, respectiv directorul interimar își exercită atribuțiile în continuare și așteptăm să fie o decizie finală pe cauza penală în cauză. Nu are niciun temei de a se prezenta la muncă în virtutea faptului că este suspendat din funcție".

Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Tragedie la Călărași: Un bărbat a ars de viu în propria casă. Pompierii au reușit să stingă flăcările abia peste două ore
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
Pagina principală a site-ului TV8.md, clonată: Cum poți raporta falsul distribuit pe Facebook și Instagram
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Acuzații la adresa unei interprete din Rusia! Ar fi plagiat o melodie a Irinei Rimes. Vezi cât de similare sunt melodiile
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/VIDEO/ Interviu exclusiv la TV8 cu James Philip Rubin: „Spațiul informațional, una din arenele competiției geopolitice”
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
/EXCLUSIV/ Va plăti Guvernul despăgubiri după anularea programului „cetățenie prin investiții”? Precizările Ministerului Economiei
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram